• 1 година World of Co.

  Резиденцията за артисти от цял свят духа първата си свещичка и показва работи на настоящите си резидент-художници.

  Място 167  
 • 39-o FIAP биенале за младежка фотография

  Или суперпрестижен международен конкурс за млади факири на фотографията с 38 издания зад гърба си, който за трети път носи награждаването и финалната си изложба в НДК.
  · Месец на фотогафията 2018
  Национален дворец на културата  
 • Алла Георгиева

  Отдавна споделя преживявания и опит в работите си, но решението є да покаже проекта си Животът е песен (започнат през 2012) е особено трудно, защото побира най-дълбоките ѝ лични драми. Като сбогуването с майка ѝ и усещането за съдбовна обвързаност помежду им, когато самата Алла разбира, че има същата фатална болест.

  Структура  
 • Аменун Женева & Стефан Чинов

  Тя рисува, а той допълва с типография серията плакати Take My Pill, която подсеща, че сънят, любовта, литературата, музиката и още подобни лекуват душата по-добре от всеки хап.

  Ракурси  
 • Валентина Шара

  Фотография, скулптура, звук и инсталация са обичайните ѝ оръжия, а сега строи изкуство от ябълки, за да ни поговори за позагнилите добродетели в днешното ни общество.

  Æther  
 • Енио Калабрия

  Микс от неоекспресионизма на Кокошка, динамизма на Бочони, деформациите на Бейкън, монументалността на Сикейрос, цветните експерименти на Бала и летящите композиции на Барока. Така определят стила на италианеца, чиято велика фигуративна живопис София познава от 80-те, когато негова изложба на Шипка 6 оставя траен отпечатък на арт сцената ни.

  Контраст  
 • Желко Терзиев & Красимир Терзиев

  Ако дърво падне в гората, но наоколо няма никого, за да го чуе, то ще произведе ли звук? Загадката покълва през 18 век в ума на ирландския философ Джордж Бъркли (кръстник на един от колежите на Йейл) и е част от теорията, че обектите са само идеи в съзнанието ни и не съществуват, ако няма кой да ги възприеме.

  +359  
 • Калина Тасева

  Наричат я "синоним за мъдро и аристократично присъствие в българското изкуство“, работите ѝ – "сънувани картинни светове", а образите в тях – "свалени от иконостас". Гледаме ги и кимаме в съгласие, преди да ви припомним коя е Калина.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Надар

  Ражда се в Париж през далечната 1820 като Гаспар-Феликс Турнашон, но историята го помни повече с краткия псевдоним Надар.

  Национална галерия в Двореца  
 • Нина Ковачева & Валентин Стефанов

  Поемат по художествения път през 80-те, фокусирани в живописта, графиката, рисунките и арт обектите, а през 90-те вече пеят друга песен: вадят първата си обща инсталация, последвана от още много, включително под формата на прожекции върху фасадите на обществени сгради.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Нов политически плакат

  След ред върхове и спадове в жанра у нас от 40-те насам сега виждаме най-чистата му форма: създадена от младите плакатисти от НХА и освободена от контрола на силните на деня. Музей на социалисти-чес-кото изкуство, до 28 октомври

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Образите помнят вместо нас

  "Докато фотографията прави историята, историята прави фотографията", казва Георги Лозанов и вади 58 кадъра на български фотографи от най-големия ни архив – този на БТА, съхранил над 5 милиона снимки на най-важните събития в страната от 50-те насам.

  120 ОУ Г. С. Раковски  
  Национално музикално училище Любомир Пипков  
 • Полски авангард

  Корените му стигат до 1917, когато група експресионисти търсят нов израз за идеите си, но неусетно обръщат страницата и за бъдещето на литературата, киното, театъра и архитектурата. Точно затова през 2017 Полша празнува Годината на авангарда, което пък кара кураторът Моника Шевчик да си зададе въпрос: какво е значението и мястото му за съвременните артисти днес?

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Столът като символ


  Лора Пармакова, Димо Колибаров, Зоран Мише, Горан Тричковски, Мирослав Богданов, Валентин Щинков, Георги Цачев, Иван Хаджийски

  Замисляли ли сте се как историята се отразява във всяка мебел? На тази идея се обляга и изложбата в галерия Средец, която показва еволюцията на стола у нас от Освобождението до края на Първата световна война.

  Intro  
  Галерия Сердика  
 • Студенти от НБУ и НХА

  Познавате цианотипията най-малко от торбите на Cyanoprom, а най-популярната техника в жанра е фотограмата, при която слагаш обект (или себе си) върху светлочувствително платно до получаването на негативен силует.
  · Месец на фотогафията 2018
  Червената къща - Център за Култура и Дебат  
 • Чинзия Д'Амбрози

  "Провокирана от трудното ми ранно детство, избрах пътя на разказвач на истории и застъпник за онези, които са били потискани и маргинализирани", споделя фотожурналистката, снимала за BBC, Vice и още ред смели и големи медии.
  · Месец на фотогафията 2018
  Червената къща - Център за Култура и Дебат