• FishLove

  През 2015 снимка на голата Хелена Бонам Картър с 27-килограмов жълтоперест тон става сензация в интернет. Ако се чудите каква е идеята, вероятно не знаете, че, според доклад на ООН, годишната консумация на риба расте два пъти по-бързо от населението на Земята?

  Credo Bonum  
 • Боряна Петкова & Андре Сер-Милан

  Вече веднъж са участвали в Две равно на едно – проект за съвременно изкуство, в който със звук и абстрактни картини изследваха епистоларната комуникация между разделените от войната Сийка и Стоян в Contemporary Space във Варна.

  +359  
 • Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те

  Гошо е хлапе, което пуши, пие и има пакостлив нрав. Не звучи като добър пример за подражание, но ето че поколенията преди нас са израснали безпроблемно точно с този герой от книжките на Пелин Велков и Цвети Иванов, илюстрирани от най-правилния художник за целта: предизвикателния Стоян Венев.

  Васка Емануилова  
 • Видео през музея


  Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Любен Фързулев, Сашо Стоицов, Людмил Лазаров, RASSIM, Станислав Памукчиев

  Видео, рисуване, пърформанс и намеси в градската среда – това са обичайните сфери на дейност на седмината в новия епизод на проекта Автобиография, с който САМСИ насочва светлините към важни БГ художници.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Йосиф Яков

  Расте в етнически шарена махала и още в училище се влюбва в техниката, която първо го насочва към ВИАС, а после и към снимането. "Ваятелят на образите от крайния квартал", наричат го години по-късно, а сега Зафер Галибов курира първата му ретроспектива, от която разбираме защо Йосиф е пълен с фото награди.

  Галерия-книжарница София Прес  
 • Калина Тасева

  Наричат я "синоним за мъдро и аристократично присъствие в българското изкуство“, работите ѝ – "сънувани картинни светове", а образите в тях – "свалени от иконостас". Гледаме ги и кимаме в съгласие, преди да ви припомним коя е Калина.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Константин Мравов

  Снима в София от 2013, а в архива му до днес на преден план са графитите, промените в средата и анонимните ѝ обитатели, които улавя с евтина техника, но добро око.

  Gifted  
 • Надар

  Ражда се в Париж през далечната 1820 като Гаспар-Феликс Турнашон, но историята го помни повече с краткия псевдоним Надар.

  Национална галерия в Двореца  
 • Нов политически плакат

  След ред върхове и спадове в жанра у нас от 40-те насам сега виждаме най-чистата му форма: създадена от младите плакатисти от НХА и освободена от контрола на силните на деня. Музей на социалисти-чес-кото изкуство, до 28 октомври

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Олаф Остен

  Изкуството му е в колекциите на важни виенски институции, а сега – когато нашата и неговата страна си разменят европредседателството, той е и в центъра на годишната изложба на австрийското посолство тук.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Петър Садофски & Дан Трантина

  През 1986 граничарски кучета убиват момче, опитало да избяга от Словакия в Австрия. Чешкото дуо прави случката на скулптура, за да обсъдим пак греховете на комунизма.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Познати - непознати, известни - неизвестни

  Започваме с нота бене: поради ремонт в градинката до НХА, до галерията сега се стига през входа откъм булеварда. А какво ни води там? Пътуване във времето между Освобождението и края на 20 век или изложба с работи на 60 големи майстори и по-малко познати автори от колекцията на Александър Керезов.

  Академия  
 • Прогнози

  Ще изреждаме: Анжела Терзиева, Елеонора Терзиева, Моника Тошева, Елена Велкова, Северина Даниелова, Силвия Богоева и Ангеларий Димитров са живопис-ци, а Елина Симеонова, Мартин Трифонов, Мартиан Табаков и Анатолий Йончев – скулптори.

  Контраст  
 • Промени ме, променям те

  От месеци проектът КЛИК набира куратори за 5-седмична резиденция у нас, а от близо сто кандидатури само три минават цедката. Преди Мари Химерих от Германия и Каролина Лио от Италия, първо опознаваме гостенката от Франция: Клелия Кусоне, чийто престой кулминира в изложба на живопис, фотография, илюстрация, звук и дигитален печат на съвременни наши артисти като София Грънчарова и Севда Семер.

  Гьоте Институт  
 • Цветислава Колева & Жаклина Симова

  Общото между двете момичета е школата, от която излизат: магистърската по Калиграфия на НХА. И докато принципно приемаме краснописа за (полу)синоним на това изкуство, в техните ръце то е много повече – защото ползват светлината като инструмент за константни трансформации в работите си.

  One Monev Gallery