• Food Maps


  Павел Червенков, София Терзиева, Кирил Станоев, Пламен Петков, Диди Бунова, Илиан Илиев, Любка Атанасова, Тим Клинч, Тита и Елена Койчеви ...

  Фотографията на храна се еманципира като отделен жанр в съвременното изкуство, като обект на колекциониран­­е и като неизчерпаем ресурс за интериорния дизайн.  Червената точка  
 • Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев

  След Атанас Яранов и Васил Бараков, Боян Радев изважда от своята колекция и живописни творби от Дечко Узунов, за да ги сподели с нас. Ако не сте чували историята за това, как двукратният олимпийски шампион по класическа борба става колекционер четете надолу.

  Национална галерия в Двореца  
 • Езическа България. Власт и общество

  Между края на 7 и началото на 9 век – периодът, в който е събирано и трезорирано съкровището от Надсентмиклош, два политически фактора доминират района на Долен и Среден Дунав: България и Аварският хаганат. Тази изложба представя културата на Дунавска България в началния период на нейното формиране.

  Национален археологически институт с музей при БАН  
 • Звук като картина

  Аудио-изложбата с автентични записи от Златния фонд на БНР идва да разкаже любопитни истории за живота в София през първите години на миналия век.

  Регионален исторически музей - София  
 • Иван Милев

  Роден е през 1897 в семейството на казанлъшки учител, на 19 вече се сражава в Първата световна война, а после за кратко следва пътя на баща си, преди да отиде да учи Декорация в Художествената академия.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Иван Пенков

  Рисунката се смята за помощен жанр, с който набързо хващаш прелитащата идея, преди да се изгуби. Така тя носи свежестта и интимността на първия контакт с обекта ти.

  Васка Емануилова  
 • Историята на Народния театър

  Най-голямата ни сцена отвори архива си, за да превърне фоайето на Първи балкон в малък музей.

  Народен театър Иван Вазов  
 • Йорданка Мишева

  От дете най-любимият ѝ материал си остава моливът. Не всичко може да улови с очите си, но с молива е някак различно. С него успява да ни каже онова, за което не се намират думи.

  SOHO  
 • Калин Костов-Kalynsky

  Историята му зад визьора започва от кръжок по фотография в училище, когато се докосва до магията, която се случва "в тъмната стаичка". Калин не излиза от нея и до днес, а фотографията му отразява света навън, след като мине през колодиев процес – от подготвянето на стъклото до забъркването на различните химикали и проявяването на кадъра.


  · Месец на фотографията 2017
  PhotoSynthesis Art Center  
 • Корнелиу Баба

  Триптихът 1907 на румънския художник излиза за малко от частна колекция, за да погостува в Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Кристина Гарсия Родеро

  След Алекс Майоли, Кристина Гарсия Родеро е вторият артист на Magnum Photos, поканен тук за "честити 70" от създаването на престижния фотографски кооператив.
  · Фотофабрика 2017
  Национална галерия в Двореца  
 • Мая Стойкова

  Галерия 11 Август продължава представянето на млади автори с експозицията Редукция – възприятие на Мая Стойкова.  11 август  
 • Мери Уолинг Блекбърн


  снимка: Beryl Bevilacque / CCA Wattis Institute

  Дълги години проповедниците в САЩ рисуват диаграми върху чаршафи, които прикрепят към олтара или връзват за дърво, за да си подсказват по време на реч. От 2012 насам нюйоркчанката Мери Блекбърн изследва тази практика като визуален и пърформативен обект – като пресъздава свои преживявания под формата на графики и текстове върху спално бельо.

  Swimming Pool  
 • Митологеми на героичното

  След Образът на вожда Музеят за социалистическо изкуство насочва вниманието ни към героя-антифашист, изобразен в платната на няколко наши живописци и графици.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Награда БАЗА 2017

  Обща изложба на номинираните Александър Александров, Вълко Чобанов, Георги Томов Георгиев, Леда Ванева, Мартина Вачева, Мартин Пенев и Станимир Генов показва почерка на всеки преди един от тях да се разпише и в Ню Йорк.

  Софийска градска художествена галерия