• Print Nest

  Ако ги следите изкъсо, знаете, че от известно време талантливите ръце в графичното студио вече са пет чифта. Пет са и годините, изтекли от създаването на Print Nest до днес, затова съвсем логично този път Зоран Мише, Горан Тричковски, Васил Ангелов, Павел Целкоски и Иван Матеев кръщават ежегодната си обща изложба Петте елемента.

  Червената точка  
 • Viva Italia!

  Компасът в тази посока отдавна не сочи (само) към Рафаело, Леонардо и Микеланджело – от Ренесанса насам теченията сменят курс от флуксус и нов реализъм до попарт и трансавангард, за да достигнат до "неспокойната съвременност", която задава нови въпроси. 

  Софийска градска художествена галерия  
 • Алекс Майоли

  Проектът на Алекс Майоли Аз, моя милост и ЕС вижда публика за първи път на 9 май, когато италианецът лично открива експозицията си в СГХГ. За нея обикаля емблематични за Прехода ни места, защото "в първата ми софийска изложба не може да няма и български кадър".
  · Фотофабрика 2017
  Софийска градска художествена галерия  
 • Ангел Гешев

  Изложбата Мистерията на знака е плод на 30-годишното „присъствие-отсъствие“ на художника в Пловдив, Москва и Китай и е своеобразна провокация със своята тематична насоченост.

  Контраст  
 • Гениални дилетанти

  80-те са любопитен период в културната история на Германия. Тогава всичко – мода, дизайн, изкуст­во, музика – поема в посока експеримент и промяна.

  Университет по архитектура, строителство и геодезия  
 • Георги Маринов

  Години наред работи като реставратор към Националната художествена галерия, а днес има собствено ателие, където сам създава изкуство.

  A+  
 • Георги Машев

  Най-представителните творби на художника символист (1887-1946), определян като родоначалник на диаболистичната тематика в изобразителното изкуство у нас, влизат в залите на Двореца.

  Национална галерия в Двореца  
 • Даниел Адърски

  "Стените на Dada никога не са оставали празни", казват оттам и разчистват място по тях за поредния млад артист-визионер, за когото искат всички да чуем (след Александра Рамирез, Станислав Беловски и още от същия калибър, влизали в арт бара с изложба).

  Dada Cultural Bar  
 • Дарина Златарева

  В последния си цикъл абстрактни произведения, наречен Surfaces, Дарина развива идеята си за повърхности, запечатали усещането за момента.

  a cube  
 • Дечко Узунов в колекцията на Боян Радев

  След Атанас Яранов и Васил Бараков, Боян Радев изважда от своята колекция и живописни творби от Дечко Узунов, за да ги сподели с нас. Ако не сте чували историята за това, как двукратният олимпийски шампион по класическа борба става колекционер четете надолу.

  Национална галерия в Двореца  
 • Езическа България. Власт и общество

  Между края на 7 и началото на 9 век – периодът, в който е събирано и трезорирано съкровището от Надсентмиклош, два политически фактора доминират района на Долен и Среден Дунав: България и Аварският хаганат. Тази изложба представя културата на Дунавска България в началния период на нейното формиране.

  Национален археологически институт с музей при БАН  
 • Звук като картина

  Аудио-изложбата с автентични записи от Златния фонд на БНР идва да разкаже любопитни истории за живота в София през първите години на миналия век.

  Регионален исторически музей - София  
 • Златното съкровище от Надсентмиклош

  Звучи като заглавие на притча, но не ни я разказват с думи – Археологическият музей подрежда най-голямата златна находка от ранното Средновековие пред нас, за да четем историята по релефа ѝ.

  Национален археологически институт с музей при БАН  
 • Изображението вече не е налично

  Художниците редовно ползват в работата си вече съществуващи изображения (намерени в интернет или пък заснети някъде случайно), които моделират или пресъздават изцяло. Така изграждат нещо ново, в което първоизточникът често става неуловим.

  Васка Емануилова  
 • Илиес Белкайд

  Родом е от Алжир, но живее и рисува у нас, а картините му вече са подредени в първа самостоятелна изложба Един алжирец в България.

  Абсент  
 • Историята на Народния театър

  Най-голямата ни сцена отвори архива си, за да превърне фоайето на Първи балкон в малък музей.

  Народен театър Иван Вазов  
 • Йорданка Мишева

  От дете най-любимият ѝ материал си остава моливът. Не всичко може да улови с очите си, но с молива е някак различно. С него успява да ни каже онова, за което не се намират думи.

  SOHO  
 • Корнелиу Баба

  Триптихът 1907 на румънския художник излиза за малко от частна колекция, за да погостува в Квадрат 500.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Кристина Гарсия Родеро

  След Алекс Майоли, Кристина Гарсия Родеро е вторият артист на Magnum Photos, поканен тук за "честити 70" от създаването на престижния фотографски кооператив.
  · Фотофабрика 2017
  Национална галерия в Двореца  
 • Месрур Сабит

  Изложбата включва 24 платна, работени през последната година. Тя идва след кратко отсъствие на художника от софийската сцена и малко преди неговата 40-годишнина.

  Астри  
 • Митологеми на героичното

  След Образът на вожда Музеят за социалистическо изкуство насочва вниманието ни към героя-антифашист, изобразен в платната на няколко наши живописци и графици.

  Музей на социалистическото изкуство  
 • Петър Беляшки

  От първата - в Хамбургската галерия Keeser-Boo Bot през 1992, до настоящата - четвърта за него в галерия Лик, Петър Беляшки е наредил в CV-то си над 30 самостоятелни изложби по света и у нас.

  Лик  
 • Пътуване с Борис Денев. Непоказвани пейзажи

  Изложбата включва ценни произведения от различни творчески периоди на художника (1883 – 1969) – от изпълнените с присъщо лирично чувство картини, рисувани през 20-те, до уверения почерк на късните произведения от 60-те.

  Лоранъ  
 • Рауи Хадж и Бабак Салари

  В Man-Woman Standing анонимни жени обръщат гръб на обектива на Бабак Салари, Рауи Хадж улавя миговете на несигурност в различни мъже, а ние пишем наум историите им по картинка.

  PhotoSynthesis Art Center  
 • Робер Доано

  Когато умира през 1994, Робер Доано – цар на фотожурналистиката и хуманистичната фотография, оставя пребогато арт наследство. Най-известният кадър в него е Целувка пред кметството, запечатал "неподправената" обич на двама парижани.
  · Фотофабрика 2017
  Регионален исторически музей - София  
 • Скъпи мой провинциалист

  Възможно ли е понятието "провинциализъм" да съдържа грешно наблюдение върху хора и контексти, които не се адаптират, менажират и продават лесно? Въпросът е на организаторите Виктория Драганова и Вълко Чобанов, които го насочват към чувството да не принадлежиш към силен общ "център".

  Swimming Pool  
 • Стели Грънчаров

  Градът е колонката, от която Стели Грънчаров зарежда резервоара си с вдъхновение. Когато обаче черпи от мегаполис като Лондон или Ню Йорк, сетивата му не смогват на всички визуални стимули и тогава на помощ му идва фотоапаратът.  Ракурси  
 • Улай

  Години наред той и Марина Абрамович са най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството, но Франк Уве Лайзипен (по лична карта) има дълъг списък от самостоятелни изложби в целия свят, а сега идва и у нас за пръв път, за да представи своята Улай: Аз другият.

  Vivacom Art Hall  
 • Фабио Калвети

  Градът, човешкото присъствие в него, отпътуването, отчуждението и раздялата са централните теми в последните работи на италианския художник, създадени специално за изложбата му в София.

  Сезони  
 • Христо Стайков

  Завършва Илюстрация и графика в НХА през 1971, после доусъвършенства щриха си в Лайпциг и Берлин, а две десетилетия по-късно отново влиза в Академията в София – този път като преподавател.

  Академия  
  Университет за архитектура, строителство и геодезия