• Print Nest

  "Вижте ги сега, защото догодина ще са много по-различни", подгряват ни от галерията-домакин на всички досегашни годишни изложби на арт групата Print Nest.

  Червената точка  
 • Rustwo

  Виждали сме тага му свободен на улицата, на събития като We All Write и SAT Festival или дори на нашите страници с моменти, но спреят му сега ни води към Gallery 2.0, която посреща графитите му като бял лист.

  Gallery 2.0  
 • Викенти Комитски & Франсиско Монтоя Касарес

  Имената им са все по-разпознаваеми в галериите за съвременно изкуство в Берлин, но и тук следите на нашия Викенти Комитски са ярки. След като завършва скулптура в НХА, работи с инсталации, обекти и видео, а през 2011 получава награда БАЗА, която го изпраща на специализация в Ню Йорк. Той е и първият ни артист със самостоятелно представяне на Арт Ротердам, а проектите му най-често поставят предмети от бита в нов контекст, който променя функцията им.

  Гьоте Институт  
 • Георги Донов

  Серия от скулптурни мини-инсталации на фотоапарати от червена глина сочат към наплива на образи днес, които губят значението си заради своята достъпност.

  Аросита  
 • Дечко Узунов

  Всички го познаваме като един от големите ни майстори в живописта, но ето още малко факти. Роден е в края на 19 век в Казанлък и там първо се учи от Чудомир, а после продължава образованието си в Мюнхен, където тогава са и Елисавета Багряна, и Светослав Минков, и още наши артисти, станали негови приятели и модели.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • Димо Колибаров

  Националната галерия излиза с добър план за следващите пет години – да пълни филиалите си не само с изложби, но и с прожекции, беседи, кръгли маси и разговори с артисти по новия проект Българските художници днес.

  Национална галерия в Двореца  
 • Елия Иванова

  Тъкмо ѝ предстои да завърши гимназията по изящни изкуства, но в биографията ѝ вече има няколко награди и участия в колективни експозиции, а на нас ни се вижда като следващия топ график.

  Дебют  
 • Жюлиен Воано

  През последните 20 години френският артист, завършил история на изкуството в Сорбоната, работи по колажи върху лист A4. Похватът му е "пост-фотография” – изходните изображения не са негови собствени, а намерени снимки от негативи, списания, архиви, бази данни или кадри с много известни или анонимни автори.

  The Fridge  
 • Златно руно. Пътят на аргонавтите

  Ритони, амфори, кантароси, погребални дарове и още скъпоценни обекти на античното изкуство от Колекция Васил Божков, някои от които се излагат за първи път.

  Национална галерия в Двореца  
 • Ивайло Пашкулски

  Работи с дърво и камък отдавна, но добавя към естествения им цвят и още един пласт от тонове, които раздвижват материала в нови, често декоративни посоки. Освен тях обаче, на изложбата днес той добавя и още една основа – хартията, върху която гледаме негови цветни рисунки с молив.

  Галерия 10  
 • Калоян Илиев-Кокимото

  Ангажиран от все по-актуалния проблем с консуматорството, той пълни дългосрочния си проект Kokimoto Surprise с различните превъплъщения на шоколадовото яйце, символ на детството на всеки от нас.

  Intro  
 • Л.А. Раевен

  Холандките Лизбет и Анжелик Раевен са близначки, а от края на 90-те са неразделни и в изкуството – под името Л.А. Раевен създават пърформанси, фотографии, рисунки, скулптури и видеоинсталации.

  Структура  
 • Никола Михов

  Съосновател е на bulgarianphotographynow.com и ко-куратор на първия Sofia Art Book Fair, но не просто умее да оценява чужди работи – той самият е фотограф с няколко издадени фотокниги.

  PhotoSynthesis Art Center  
 • Образите помнят вместо нас

  "Докато фотографията прави историята, историята прави фотографията", казва Георги Лозанов и вади 58 кадъра на български фотографи от най-големия ни архив – този на БТА, съхранил над 5 милиона снимки на най-важните събития в страната от 50-те насам.

  120 ОУ Г. С. Раковски  
  Мост на влюбените (НДК)  
  Национално музикално училище Любомир Пипков  
 • Силата на социалния плакат

  От Първата световна война насам плакатите на социални теми не спират да отразяват историята и да ни провокират – или към дебат, или към по-добра спойка помежду ни като общество. Днес слушаме гласа им в изложба, която нарежда наградени работи от досегашните издания на най-авторитетното триенале в Монс, Белгия, както и от това на сценичния плакат в София.

  Театър Азарян  
 • Стоян Венев

  Сексът е тема в работата на хиляди артисти, но в нашето изкуство го срещаме от дъжд на вятър. През 60-те обаче Богомил Райнов пише монография за Стоян Венев, познат с ярката живопис и хумористичните си рисунки, покрай което двамата се сближават и художникът разкрива тайната си страст към голото, изтъкано от желание човешко тяло.

  Васка Емануилова  
 • Стоян Цанев

  Националната галерия излиза с добър план за следващите пет години – да пълни филиалите си не само с изложби, но и с прожекции, беседи, кръгли маси и разговори с артисти по новия проект Българските художници днес.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Яна Лозева

  Когато не снима за театъра, най-силен магнит за обектива ѝ са хората (често случайни непознати) и тяхната ранимост.

  УниКредит Студио