• Алцек Мишев

  Нова изложба в Swimming Pool ни пуска във водите на Алцек Мишев – художник, опитал да лети с плавници и да преплува океан в басейн. Тук накратко се потапяме в историята му, преди да видим как я разказва и сам.

  Swimming Pool  
 • .
 • Археология на забравата

  Виждали сте ги, ако внезапно сте се озовавали на тесен междуградски път – забравени малки села, в които вечер почти всички къщи остават тъмни.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Археология на София и Софийско 2018

  Ако си мислите, че рядко имаме нови археологически открития, чуйте това: само за 2018, само в София и региона, са разкрити части от фортификация, основи на сгради и помещения, улични настилки, водопроводи, некрополи...

  Регионален исторически музей - София  
 • Богомир Лазов

  Роден е през 1906 в Кюстендил, където по-късно става един от основателите на местната галерия и музей. В още седем градове и села той дълго време работи като учител по рисуване, което през останалото време и сам практикува – прави не само портрети на известни учени, а и акварелни пейзажи от Кюстендил.

  Национална галерия Квадрат 500  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Дворецът на изкуството

  Следосвобожденската ни история помни вниманието, което княз Фердинанд отдавал на изкуството, как редовно ходел по изложби и бил рамо за художниците. Всичко това започва като културна политика за укрепване на събуждащата се държава, но с времето прераства в разпалено колекционерство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Джон Кики & Дарън Баркър

  С тази изложба за пръв път срещаме на живо изкуството на двамата британски художници, чиито работи гонят индивидуален стил и теми, но някак успяват да се допълват до визуална хармония.  Национална галерия в Двореца  
 • Елза Гоева

  "Аз съм човек на бързите изпълнения, не мога дългосрочно и на пластове да работя", казва тя за картините си, но работата ѝ говори и за нещо по-дълбоко от импулса, щом на 91 години продължава да реди изложби.

  Галерия-музей Дечко Узунов  
 • От Възкресението на Лазар до Свети дух

  Гледаме около 60 непоказвани досега произведения на църковното изкуство от периода 16-19 век, обединени в тематични групи, илюстриращи в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

  Крипта на Храм-паметник Александър Невски  
 • Рисунки от колекцията на Иван Радев

  Самият Иван Радев, роден през 1932, се е занимавал с интериорен дизайн, когато този израз едва се е използвал, рисувал е и е преподавал дизайн на книгата.

  Лоранъ  
 • Румен Жеков

  Живопис, рисунка, фотография, инсталация и пърформанс са полетата, в които работи този художник с над 20 самостоятелни изложби.

  Национална галерия в Двореца  
 • Синтез

  Търсим общата връзка между България и Индонезия във всичко от традиционни текстили и бижута до съвременно изкуство от двете страни.

  Национална галерия Квадрат 500  
  Регионален исторически музей - София  
 • Следите се губят

  В Пловдив през 1912 се създава Дружество на южнобългарските художници, които 40 години организират заедно изложби, разцепват се на по-малки групи и растат на брой.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Стоян Райнов

  Фондовете на Националната галерия, СГХГ, НХА, РИМ Хасково и ГХГ Пловдив, както и няколко частни колекции се разтварят пред изложбата Приказки от глина, за да я заредят с над 50 произведения на Стоян Райнов – голям наш керамик, роден 1894 и оставил достатъчно причини да го помним. Точно той например през 50-те внедрява художествена керамика в строителството на обществени сгради като ЦУМ или Министерски съвет.

  Васка Емануилова