• 7+1

  Дори за първи път да чувате името на тази арт група, вече сте виждали техни работи. Например квадрата трева в Заимов с повдигнати нагоре ъгли е тяхната Салфетка от 2001.

  Credo Bonum  
 • .
 • Rassim®

  Преди 30 години създава отливка от лицето си, която показва за пръв път в тази камерна изложба в Credo Boх. Казва се Мислите на художника и всъщност е гипс, покрит с пластилин.

  Credo Bonum  
 • STER

  Графити артистите са част от града ни, дори когато си отидат – така купищата тагове на STER продължават да живеят по улиците на София и след неговата ранна смърт.


  Gifted  
 • Алберто Гандолфо

  На 19 юли 1992, точно два месеца след убийството на прокурора Джовани Фалконе, смъртта си в атентат намира и неговият колега и приятел Паоло Борселино. Двамата магистрати остават символ на борбата срещу италианската мафия и след смъртта си, защото живеят в паметта на близките си, които все още търсят истината и чакат наказания за виновните.
  · Фотофабрика 2019
  КО-ОП  
 • Алекс Манчев

  Той е моден и актов фотограф, който в черно-бяла фотография по думите си опитва да улови "женската истина": моментът, в който моделите му остават сами с вътрешния си свят.

  Oborishte 5 Gallery and Hall  
 • Ангеларий Димитров

  Първата му изложба се казва Места на липса, места на изобилие, което може да звучи като политически активизъм, но картините са всъщност лично изследване на емоциите.

  Нюанс  
 • Антоан д'Агата

  В снимките си той хваща това, което обичайно предпочитаме да не гледаме – табуто на пристрастяването, обсесията, секса, проституцията.

  Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство  
 • Археология на София и Софийско 2018

  Ако си мислите, че рядко имаме нови археологически открития, чуйте това: само за 2018, само в София и региона, са разкрити части от фортификация, основи на сгради и помещения, улични настилки, водопроводи, некрополи...

  Регионален исторически музей - София  
 • Времена и хора

  Тайният асансьор на Фердинанд е само един повод да минем през обновените зали на музея – сега там влиза експозиция, проследяваща последните 2 века от БГ битието.

  Национален етнографски музей  
 • Дворецът на изкуството

  Следосвобожденската ни история помни вниманието, което княз Фердинанд отдавал на изкуството, как редовно ходел по изложби и бил рамо за художниците. Всичко това започва като културна политика за укрепване на събуждащата се държава, но с времето прераства в разпалено колекционерство.

  Национална галерия в Двореца  
 • Добри Добрев

  Над 100 картини и рисунки, дошли най-вече от наследниците на художника и от галерия Димитър Добрович в Сливен, влизат в Двореца, за да отбележат 120 години от рождението на Добри Добрев.
  · Европейска нощ на музеите 2019
  Национална галерия в Двореца  
 • Електронни сънища


  Албена Баева, Марина Генова, Стефан Дончев, Том Уайт

  Плашим се да не ни завземат автоматизирани машини, но всъщност те вече движат живота ни: едни засичат номера на коли и разпращат фишове за нарушения, други рисуват QR кодове, които само "колегите" им могат да разчетат.

  +359  
 • Зад стени

  Кремена Костадинова и Степан Саркисян гледат темата за стените като архитектурна тенденция – за разделяне на пространства и изграждане на антиутопии.

  Гешов  
 • Мечът на хан Кубрат

  Два емблематични за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, идват за временна експозиция в Двореца в рамките на Дните на Ермитажа - един от най-богатите световни музеи.

  Национална галерия в Двореца  
 • От Възкресението на Лазар до Свети дух

  Гледаме около 60 непоказвани досега произведения на църковното изкуство от периода 16-19 век, обединени в тематични групи, илюстриращи в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

  Крипта на Храм-паметник Александър Невски  
 • От Малага до Виена, минавайки през София

  Не е рядкост в едно семейство да има няколко художници – като бащата на Пикасо, тържествено отказал се от рисуването, когато синът му го задминава още на 13.

  Национална галерия в Двореца  
 • Райко Алексиев

  "На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва", казва Райко Алексиев, когато през 1944 близки го предупреждават колко опасни могат да се окажат карикатурите му на Сталин.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Светлин Русев

  Около 14 юни, рождената дата на Светлин Русев - когато самият той често е организирал свои изложби - идва експозиция на някои от най-знаковите му картини.

  Съюз на българските художници Райко Алексиев  
 • Свилен Блажев

  Той е един от първите, които малко преди 90-те започват да задават въпроси трябва ли изкуството задължително да бъде картина или пластика, като може да бъде например инсталация (което прави с участието си в "изложбата без картини" на група Градът).

  San Stefano Gallery  
 • Следите се губят

  В Пловдив през 1912 се създава Дружество на южнобългарските художници, които 40 години организират заедно изложби, разцепват се на по-малки групи и растат на брой.

  Софийска градска художествена галерия  
 • Стоимен Марков

  Първо учи за музикант, после влиза в Художествената академия, а нататък животът му пак го разхвърля между двете изкуства: с виолончелото си е част от различни формации, включително Бургаския симфоничен оркестър, а за да вае фигури дори не му трябва ателие.

  Арте  
 • Технологично остаряване

  Какво означава то през погледа на няколко магистъра по Дигитални изкуства в НХА? Изследваме тяхното отношение към техно еднодневките в обща изложба.

  One Monev  
 • Тодор Георгиев

  Започва като графичен дизайнер в рекламата, но страстта му е в изкуството на буквите. През 2018 с Жаклина Жекова създават студиото Letter Collective - оттогава Тодор е потопен изцяло в типографията.

  Нов български университет  
 • Тодор Славчев

  Той е български фоторепортер, роден през 1900 и снимал всичко от Цар Борис III до Втората световна война, до която пренася фотолабораторията си.

  Червената къща - Център за Култура и Дебат  
 • Цветни картини от Древен Рим

  21 оригинални мозайки от периода между 1 век преди и 4 век след Христа излизат от колекцията на Капитолийските музеи в Рим, за да изпълнят нашия Археологически с цялата си виртуозност и разнообразие от цветове, материали и техники.

  · Европейска нощ на музеите 2019
  Национален археологически институт с музей при БАН