Юлиян Табаков

Юлиян Табаков
Жанр: фотографии
През 2015 Галерия Райко Алексиев в София показа една уникална изложба на Юлиян Табаков. В началото на 2017 изложбата идва и във Варна. Проектът носи името Мигновения и включва няколко серии от широкоформатни портрети и актови фотографии на голямата българска актриса Златина Тодева.


Фотографиите са заснети през януари 2007, три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят. Така това стават последните фотографии, които запечатват крехкия образ на нейната голота. Забележителна не само като актриса, тя е известна и с това, че на върха на своята професионална кариера има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството. Изложбата обещава да покаже на всички посетители точно това нейно уникално качество.
Познанството на Юлиян Табаков и Златина Тодева датира от представлението Анатомия на крайното, по което те работят няколко години по-рано. Двамата се срещат покрай заснемането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се налага да се съблече. Впечатлен от присъствието й младият творец й предлага да направят съвместна фотосесия. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята и дават възможност на Юлиян да създаде една уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.