Корнелиу Баба

Корнелиу Баба
Жанр: живопис
Триптихът 1907 на румънския художник излиза за малко от частна колекция, за да погостува в Квадрат 500.


Творбата е посветена на селското въстание в неговата страна от 1907. Според доклад на френското посолство в Букурещ, в събитията през 1907 са убити над 10 000 селяни и само 10 военни. Съзнателно премълчавано тогава, въстанието не става широко известно в Европа, обаче сериозно повлиява политическата и социалната история на Румъния. По своему премълчан през 1950-те години остава и триптихът, не вписал се в очакванията на властите, в разрез с налагания по това време клиширан оптимизъм. Художникът се обръща кьм темата на бунта през 1951 в много труден лично за него момент. След 1947 в окупираната от Съветската армия Румъния следват абдикацията на краля, национализацията, колективизацията... Започват чистки и в средите на творците. Самият Баба е обвинен във формализъм, лишен е от професорската си длъжност в Академията в Яш, за кратко бива и арестуван.
Като художник той завинаги и принципно остава на позицията, че изкуството е над всекидневието и занимавайки се с вечните проблеми на драматичната съдба на отделни личности и с визуалния език, с който се изразява този драматизъм, не е зависимо от политическите и социални обстоятелства. Но в условията на времето, в което живее, Баба се обръща към темата за селския бунт, към взаимоотношенията на властта с народа, към жертвеността му в моменти на социални катаклизми.
На централно място в колекцията на Националната галерия могат да бъдат видяни платна на Корнелиу Баба от 1970-те до началото на 1980-те години. През този свой зрял период художникът не спира да анализира мъдростта и стоицизма, натрупани с възрастта.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.