Европейска нощ на музеите

Европейска нощ на музеите
Жанр: живопис, фотографии, инсталация, рисунки, обекти, видео, илюстрации, текстил, смесена техника, плакати, проекти, облекла, аксесоари
Цели 48 – толкова са точките по картата на Европейската нощ на музеите, които ще ни държат будни поне до 01:00 с изложби, прожекции, концерти, театрални миниатюри, пърформанси, поетични рецитали, исторически възстановки и открити уроци. Включваме се с извадка от 8, за останалите минете с палец през institutfrancais.bg.


НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ В ДВОРЕЦА, 19:00-00:00
През 18 век княз Григорий Потьомкин нарежда строежа на красиви къщи-декори, за да впечатли Екатерина II по време на визитата ѝ в Южна Русия. Така фамилията му става синоним на зрителна измама с цел пропаганда, а днес кураторът Емил Урумов – българин с дом и кариера в Париж, я взима и за име на последната си изложба. Той вече ни разходи из Палат Потьомкин – експозиция, вдъхновена от противоречивата история на Двореца, която събира проекти на 13 артисти, номинирани или наградени с приза на Фондация Рикар за съвременно френско изкуство. Работите им – "критическо преосмисляне и преизграждане на основите на нашия социум", са в галерията от 19 май до 20 август, но в рамките на Нощта гледаме и Spectacles without Objects на Луиз Ерве и Клое Майе – пърформанс, пресъздаващ живота на група утопични социалисти от 19 век, които канели в дома си публика, за да наблюдава ежедневието им (в интимна подробност).

PHOTOSYNTHESIS, 19:00-00:00
Тук сервират богато меню, от което първо пробваме Изгубеният свят на Симеон Лютаков: серия черно-бели кадри, хванали "моментите, когато разумът застига чувствата", от които се убеждаваме, че актьорът е факир и зад камера. После гледаме дуетната изложба Man-Woman Standing, където анонимни жени обръщат гръб на обектива на Бабак Салари, Рауи Хадж улавя миговете на несигурност в различни мъже, а ние пишем наум историите им по картинка. Какъв е десертът? Ново издание на базара за фотография Облик.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ, 18:00-01:00
И за нас беше изненада, но така наричат вече музея в Банята, където преди дни, с подкрепата на Френския институт, влязоха 30 кадъра на фотожурналист Робер Доано. Вече разказахме как най-известната му снимка – Целувка пред кметството, го изправя пред съда заради лъжливо обвинение, но това не помръдва и до днес царската корона на вече покойния Доано в хуманистичната фотография. Черно-белите му работи са част от фестивала Фотофабрика и топ спирка в Нощта, когато напомняме да се оглеждате и за пръстите кифлички на Пикасо.

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ, 18:00-23:00
Какво се получава, когато сложиш редки платове, термопластични пластмаси, стиропор и бои в ръцете на заклети фенове на анимето, фентъзито или компютърните игри? Стига да притежават търпение, постоянство и поне грам актьорски умения, отговорът е косплейър – тоест човек, който се преобразява на любим художествен герой. Изложение с костюмите и историите от-игла-до-конец на такива българи е в Етно музея (в Двореца) от няколко дни, а за Нощта чакаме и демонстрации, с които да почувстваме тази още чужда субкултура една идея по-близка.

ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ, 18:00-22:00
Немският културен център тъкмо отвори своето Бюро изкуство – серия от 7 къси филма за работи на Правдолюб Иванов, Надежда Олег Ляхова, Сашо Стоицов, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Стефан Николаев и Красимир Терзиев, важни за формирането на новата ни арт история. Превъртаме ги в светлите часове на всеки делник до 2 юни в института, а специално за Нощта прожекциите стават късни. Каква е целта на проекта? Да поговорим на достъпен език за замисъла зад съвременното изкуство – нещо, от което положително има нужда.

ИНСТИТУТ СЕРВАНТЕС, 18:00-20:00
Испанският писател Рафаел Санчес Ферлосио вади детския роман Алфануи открива света през 1951, а 18 години по-късно излиза и единственото БГ издание. Черно-белите илюстрации вътре са на плакатиста Асен Старейшински и са толкова добри, че днес ги отпечатват и за испанския пазар. ¡Felicitaciones!, казваме му посмъртно и минаваме през Св. София 3 за изложба с работите от книгата.

ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ, 16:00-00:00
Адресът му не е един, но всяка точка в програмата му е обе­зателна, ако ви вълнува на какво е способна хартията като арт материал. Времето от 18:00 до полунощ ще стигне да се чекирате в галериите Финес (за прожекция, експото за малък формат на Фондация Аматерас и демота на хартиени техники), Артур (за работите от бананова хартия на бразилката Елиана Анхина), София Прес (за фотографиите върху ръчноправена хартия на сънародничката є Анджела Барбу) и Арте (за творенията на Адрияна Бояджиева). Ако сте свободни още от 16:00, давайте към Ларгото, което се преоблича като Хартиена улица и приема детско ревю в 19:00, пърформанс на Барбу в 21:00 и филмова прожекция час по-късно.

АНТРОПОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ, 15:00-00:00

Адресът му е Цариградско шосе 73 и има защо да се насочите натам с наследниците си. Вниманието на най-малките ще е ангажирано от гостуващи танцови групи, докато всички останали се впечатляваме от демо 3D принтирането на човешки кости, научаваме какво значи биоимпедансен анализ и оставяме да го упражнят върху нас (след предварително записване на 02 871 83 75), за да узнаем телесния си състав.

Европейската нощ на музеите е на 20 май
Пълната програма е на institutfrancais.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.