Злато и бронз

Злато и бронз
Жанр: метал, накити, бижута
Или най-голямата изложба до момента, която насочва вниманието ни към металите и ресурсите на Източните Балкани през бронзовата епоха.


Точно тогава тук се засичат култури като Егейско-анатолийската, Източнохалщатската, както и Северното Причерноморие, а от намерените находки днес можем да получим ценна информация за технологиите, техническите достижения, културния обмен и търговията на времето.

Сред тях са благородни метали, като съкровищата от Вълчитрън и Бързица, предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене, колективните находки от Янково и Здравец, от Побит камък и Могилица, включващи многобройни каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети – оръжия, скиптри, сечива, украшения.

Освен тях, на изложбата можем да видим и още от суровините за производството на бронзови изделия. Като медните слитъци, които свидетелстват за развитата търговия в района на Средиземноморието и Европа. Самите бронзови изделия пък са представени от многобройни находки: сърпове и кухи брадви от Върбица и Овча Могила, сечива като шила, длета, плоски брадви, брадви с втулка и оръжия - мечове и рапири, върхове на различни типове копия, двойни брадви, свидетелстващи за контакти с егейско-микенския културен кръг и с Централна Европа.

Акцент в изложбата е комплекс от находки, представящи ежедневния живот в златодобивния рудник Ада тепе и селището към него, представени от керамични съдове, кремъчни, каменни и метални сечива и инструменти, както и златна стопилка и златно мънисто, свидетелстващи за топенето и производство на златни изделия в древния рудник.

Точно Ада тепе е един от поводите тази изложба да се случи: през май 2017 Музеят за история на изкуството във Виена представя експозицията Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа, която събира над 100 000 души в залата.

"Големият успех събуди у нас идеята да я покажем и в България. Ето защо адаптирахме първоначалните идеи и сега Ви я представяме в разширен вид. Изложбата в София ще представи близо два пъти повече експонати и нови дигитални филми и 3-D реконструкции", добавя доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на Националния археологически музей, където имаме време да отидем до 28 януари.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.