Надар

Надар
Жанр: фотографии
Ражда се в Париж през далечната 1820 като Гаспар-Феликс Турнашон, но историята го помни повече с краткия псевдоним Надар.


Първоначално работи като карикатурист, в биографията му четем също професиите писател и журналист, но го срещате на тази страница заради голямото дело на живота му: фотографията, на която става един от пионерите.

Бунтар и смелчага, той не се свени да се противопоставя на обществените норми и да експериментира с идеите си докрай. Открива собствено фото студио през 1855, три години по-късно прави първите въздушни снимки в света, а днес го знаем като автор на портретите на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори от края на 19-и и началото на 20 век. Благодарение на него знаем как са изглеждали например Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола и Жул Верн. Техните са само част от 40-те портрета на Надар, които разглеждаме в Двореца до края на лятото в последната изложба от програмата на фестивала Фотофабрика.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.