Женски светове

Женски световеТри художнички от различни поколения и националности редят свои картини в галерия Аспект за месеца на жените - Здравка Василева, Тата Тарасова и Шукран Истанбулу.


Картините на всяка от тях са аранжирани отделно в трите зали на галерията, оформяйки обща експозиция на тема Женски светове. Всяка от художничките е представителка на националните особености на живописта в своята страна и на своето поколение.
Най-позната, разбира се, е Здравка Василева. Въпреки че от години работи и живее в София, в картините ѝ винаги присъства родният Пловдив и платната ѝ са наситени с неговата неповторима атмосфера. Тя е художник с афинитет към интериора. Стари скринове и лампи носят усещане за някакво невидимо присъствие и спокойствие.

Различно отношение към пейзажа ни демонстрира Тата Тарасова. Рускиня по националност, литовка по гражданство и бургазлийка по местоживеене, тя е космополитна личност и разностранен талант. В изложбата се представя с дузина живописни работи върху платно и картон. Като тематика те представят пейзажи от България, Литва и Тунис, а като стилистика носят в себе си най-добрите традиции на класическия руски пейзаж.

Третата участничка е туркинята Шукран Истанбулу. И докато при първите две говорим за различна трактовка на пейзажа и за повече или по-малко реализъм, при Шукран Истанбулу всичко е цвят и емоция. Нейните платна са абстрактни, експресивни и носят източно по своята същност светоусещане.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.