Камен Стоянов

Камен Стоянов
Жанр: фотографии, рисунки, видео
Изложбата Попитай художника представя рисунки, видео и фотография от пърформънсa Ask Me a Question, превърнал се в основна „техника на рисуване“ при Камен Стоянов през последните години. През април предстои да го видим и ние.


Какво искате да знаете за обърканото ни време, за политиката, за себе си, за живота? Попитайте артиста!

Разговорите с артисти са неотменен атрибут и ритуал на представянето, част от изискването за публичност към участниците в сложната екосистема на съвременния артистичен живот. Камен Стоянов отговаря на всички случайни и най-разнообразни въпроси от публиката не с думи, а с рисунки. Рисува „на сляпо“ с ръце прибрани в кутия пред него - така, че да постигне едновременно тайнството и автоматизма на подсъзнателното изобразяване, сякаш пробва себе си като медиум. Авторът е само средство за осъществяване на комуникацията, но тя в действителност се случва в произведенията..

С всяко следващо изиграване във Виена, Будапеща, Цюрих и Истанбул Камен Стоянов добавя към пърформанса допълнителни елементи от реквизита на мистично шоу – музика, конферансие, перука. В изложбата в Пловдив е включена видео документация с постепенната еволюция на действието през 2016.

Светлана Куюмджиева


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.