Лъчезар Бояджиев

Лъчезар БояджиевПървата му самостоятелна изложба в галерия Sariev - Уютни дистопии, е нова гледна точка на автора по теми, които го вълнуват отдавна – градовете и териториите.
Работите в нея "препращат към такива визии за града, и по презумпция за света, които го правят малко по-поносим за живеене и въвеждат минимум уют там, където той е липсвал или отдавна е изчезнал" - споделя Лъчезар Бояджиев. Творбите му "предлагат поправки или добавки, предложения и напътствия към избрани градове с конструктивен, урбанистичен, инженерен или просто ментален характер. Леки и „скромни“ като идея, но радикални като ефект предложения, те са утопични поради нереализуемостта си, но съвсем реални в разумността си за социална промяна без жертви.“

По думите на Яра Бубнова някои от творбите в изложбата демонстрират как Бояджиев иска да направи по-комфортен живота в онези градове, които са пре-употребени от международната артколегия (На Венеция ѝ трябва метро; На Касел му трябва летище). В друга от рисунките е заложена възможността да се реши проблемът на Йерусалим – конфликтният град е клониран, а клонингите са разположени по вертикала (На Йерусалим му трябва да се рее в небесата). В друга творба от същата серия Бояджиев утроява Айфеловата кула (На Париж му трябва рестарт), предлагайки решение за туристо-потока.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.