130 години от рождението на Борис Георгиев (1888–1962)

130 години от рождението на Борис Георгиев (1888–1962)
Жанр: живопис, фотографии, рисунки
Юбилейната експозицията показва творби на художника от фондовете на Националната художествена галерия - София, ГХГ- Варна, Ателие-Колекция Светлин Русев, Колекция Венцислав Кадиев, Колекция Димитър Инджов – Пловдив и богат документален фонд с архивни материали от Централен държавен архив - София, личен архив на Вирджиния Джакомети и частни архиви.


Събраните от колекционерите уникални творби са от периода на обучението му в Баварската художествена академия в Мюнхен и от първите години на самостоятелната му практика в Трентинските Алпи. Сред тях са портрети на негови състуденти и преподаватели като Анджело Янг, професор по живопис, един от основателите на сецесиона в Мюнхен и известният професор по графика Петер фон Халм. Най-голям интерес сред рисунките предизвикват серията гротескови портрети, непознати до този момент на изследователите на изкуството на Борис Георгиев, сред които са образите на художника абстракционист Пио Солеро, Оскар Кокошка, Василиий Кандински, художничката Габриеле Мюнтер. Други рисунки са към живописни произведения на художника и са от първия ранен период в изкуството на автора. Особено ценни са рисунките и ескизите към картините Молитва, Хижата на щастието, Странстващият пастир от 20-те години на 20 в., период, в който творецът формира своята философия на изкуството.
За първи път пред българска публика ще бъде показана рисунката, по която е създадена емблематичната за изкуството на Борис Георгиев творба Вечният път, заемаща централно място в творчеството му с мистичния си идеализъм и дълбок символичен философски подтекст. Особено ценни са портретите на Борис Георгиев, закупени от тримата големи наши колекционери от различни аукциони в Европа. Идващи от лични колекции от Италия, те са непознати за изследователите на изкуството у нас. Сред тях например е портрет на Индира Ганди от колекцията на Димитър Инджов. Други портрети, преди известни за нас по репродукции или от колекцията на Вирджиния Джакомети, са сред шедьоврите в изкуството на Борис Георгиев като портретът на Рита Бехлер и Индийски пейзаж.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.