Литература и памет

Литература и памет
Жанр: ръкописи
Бургас ще посрещне една любопитна изложба на Националния литературен музей - юбилейната експозиция Литература и памет. Тя съдържа ръкописи и лични вещи на български поети и писатели. Посветена е на 40-годишнината от създаването на музея и ще гостува в Бургас от 12 януари до 12 февруари.


В Бургас ще бъдат изложени сребърната лира - дар на Иван Вазов за юбилея му през 1895, мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност; чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков, дивитът и пачето перо, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.
В експозицията ще бъде показана масата на П. Р. Славейков, на която е подписана Конституцията на 16 април 1879. Тази уникална вещ е част от интериора на Славейковата къща в София. Посетителите на изложбата в Бургас ще могат да видят на историческата маса копие на Търновската конституция, притежание на РИМ - Велико Търново.
В част от експозицията ще бъде направена възстановка на кабинета на Пейо Яворов с неговите лични вещи и ръкописи. Там ще са грузинската му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейлът на поета със снимка на Лора, пистолетът, с който се прострелва Лора Каравелова и пистолетът, с който се самоубива Пейо Яворов. Художествено-документалната експозиция включва също вещи от кабинета на Eлин Пелин, предсмъртния бележник на Христо Смирненски, първото издание на Моторни песни от 1940 на Никола Вапцаров и др.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.