• On!Fest 2017

  25 юни 2017

  Как се стига "отвъд забавлението"? С метро до Интер Експо Център, където от 24 юни фестът събира спорт, стрийт, гейминг, аниме и YouTube фенове в зони по интереси. Ако пропуснахте началото, скачайте с нас във втория ден на феста - 25 юни, за работилницата с британските паркур майстори Storror и нашите Илко Илиев и компания от Freerun Bulgaria или сами си разчертайте програмата от сбития ни разказ или от onfest.org. Билетите за On!Fest са в epay.bg.
 • Ден на испанския език

  24 юни 2017

  Вече 8 години последната юнска събота е фиеста за тези, които (искат да) знаят испански – ето защо на 24 юни се насочваме към Институт Сервантес и улицата пред него. Щандове с литература, стена на любимите думи, детски ателиета, музика, цирк и още ни държат там чак до 16:00, а ароматът на паеля, буритос и фахитас ще ни притегли още около обяд – стартът е в 11:00.
 • В състояние на движение

  23 юни 2017

  На prototype.bg скоро ще тръгне арт платформа с велика мисия: да прави изкуството достъпно за всеки и да подава ръка на малко познати, но адски талантливи БГ артисти. Кик-стартът е офлайн: с тридневна изложба в офиса на Societe Generale на Граф Игнатиев 38 (на ъгъла с 6-ти септември), преобразен (с картон и въображение) да приеме работите на десет млади имена. Селекцията е на Студио Комплект, направо елате да я открием – на 23 юни в 19:00.

  Снимка: © Мартина Вачева, Сашка, Мерилин
 • #Масонибрато

  22 юни 2017

  "Любимата парти платформа на баба ви" се завръща в Строежа на 22 юни - с хип-хоп рими от Жлъч и Григовор и точната основа за тях от Гена. Началото е в 22:00, пускат ни през вратата за 6лв - засилвайте ги към eventim.bg.
 • Мерудия

  21 юни 2017

  Точно дойде време за Сто двайс' три Иракли, когато реге секстетът спира в Спутник за концерт и промо на ново видео към песента Когато съм себе си - чакаме от него "нова визия" на 21 юни от 21:00, входът е свободен (и гледаме да сме себе си).
 • Маратон за кучета

  18 юни 2017

  Ако можете да тичате редом с четириного, а не само по лапите му, хващайте каишката и спринт към Южния парк на 18 юни в 09:30 за междурасовата надпревара в програмата Живей активно. Стартът е на ъгъла на бул. Витоша и ул. Бяла черква и приема всякакви породи кучета в комплект с всички възрасти хомосапиенс, но финалът сервира награди само на лаещите бързаци.
 • Concealed Party

  20 юни 2017

  Пърформансът на Тана Манева с премиера в ДНК (част от фестивала Етюди и приятели) има здрави корени в Япония и корона в Швеция, където тя основава собствената си арт платформа Сахайо Продъкшън Група. От 19:30 на сцена гледаме как "светлата и тъмната страна на човека приемат форма непосредствено пред нас", а зад нея постепенно започват да се виждат и "пукнатините, които често остават невидими за останалия свят".
 • Russian Man’s Tourist Office for Lost Souls

  19 юни 2017

  Серията SoIMPRO се завръща в SOHO след дъъълга пауза – с американеца Раян Гелър, англичанката Ребека Ларкин и комично-концептуалното дуо, което са заедно. В микс от вариетета, включващи марионетки, интервюта, съчиняване на истории, разкази и поезия, те ще ни сервират на живо (и на английски) хумористичния си подкаст Russian Man's Tourist Office for Lost Souls. Започват в 19:00 на 19 юни с вход свободен, но може да сложите петак в шапката им, ако са ви разхихикали.

 • Въведение в съвременното изкуство

  17 юни 2017

  Третата лекция от лятната сесия на платформата идва на 17 юни от 17:00 в галерия Академия, когато с Миглена Николчина (писател, поет и професор по история на литературата) дисектираме изкуството на големи БГ художнички (като Вера Недкова или Лика Янко) "през психоаналитичната призма на теоретичните възгледи на Юлия Кръстева" за женствеността,  индивидуалност и изворите на вдъхновение при дамите. Входът е свободен след запис тук.
 • Кинодвор

  16 юни 2017

  G8 пак отваря лятно кино в двора си – с билети по 10лв, срещу които всяка вечер до края на септември гледаме нови филми без покрив, пием коктейли и регулираме сами звука в слушалките си. Първа на екрана се качва Пенелопе Крус с премиерната комедия/драма Кралицата на Испания - на 16 юни от 21:15, а програмата напред е тук.
 • Дамо Сузуки

  15 юни 2017

  Няма своя банда и бърка лайвове на място с местни музиканти – винаги различни, но и еднакво достойни за култовия му краут-рок статут. У нас специалният му сет звучи с китарата на Калоян Иванов, клавишните на Ангел Драганов, басът на Делян Караиванов и барабаните на Георги Малчев. Слушаме ги на 15 юни в A-Side на Mixtape 5 от 20:00 с билет за 17лв от eventim.bg или комбо-пас за 12 евро от bloodbecomeswater.tk, който отваря вратите и към малката зала в клуба, където забиват The Shivas.
 • Къса сряда

  14 юни 2017

  Любов по разказа на Матвей Вълев и режисурата на Боя Харизанова и Тя, която маха от влака по Георги Господинов с режисьор Камелия Петрова – това са кратките истории, които ни водят към Дом на киното на 14 юни. Влизаме в поредната Къса сряда на Екзарх Йосиф 37 в 19:00 с билет за 5/7лв от касата, който настанява пред екрана с бонус: среща с екипите на късометражните истории.
 • Отворен университет

  13 юни 2017

  С помощ от СУ Червената къща ей сега преряза лентата на серия лекции за култура, на които цяло лято ще попиваме знание от университетски преподаватели, експерти и учени – на достъпен език и при свободен вход. На 13 юни от 18:30 слушаме проф. Ивайло Дичев за Възходът на аматьора в професиите днес, а програмата нататък е на redhouse-sofia.org.

  Снимка: Здравка Примова
 • Underwater mood

  12 юни 2017

  Морското дъно плува в синьо-червено-бяла геометрия или в тюркоазени петна върху разнообразни тъкани от новата сборна колекция на Иван Асен 22. Домът на дизайн колектива съвпада с името му и до 30 юни прелива от подводно настроение – такова, каквото са го усетили артисти като Prototype 23, MINTY, Ham & Eggs и PLIK.

  Снимка: © Деяна Ангелова
 • Фотокниги

  11 юни 2017

  От 7 години испанците Fanzinant колекционират фотофензини – независими проекти, отпечатани в разнообразни форми и в лимитиран тираж. Темите им също са асорти: от поетични до силно активистки, а до 19 юни разлистваме избрани издания от колекцията в Институт Сервантес – с "¡Gracias!" към Фотофабрика за това.
 • Tobacco Garden Bar

  10 юни 2017

  В Царската градина тъкмо цъфнаха още места за сядане, от които да си викаме новите авторски коктейли на Tobacco или разядките от новата им кухня. Барът е в пълна бойна готовност за лято на открито и с разширената си музикална програма, в която първа влиза Деси от Phuture Shock – на 10 юни в 21:00 я слушаме без вход, а на 0884 600 044 резервираме и място.
 • Димитър Тасев

  9 юни 2017

  От Снежната кралица до Укротяване на опърничавата – великите плакати на десетки постановки от архива на Младежкия театър (и не само) са рисувани от неговата ръка. Има ги и на socmus.com, но сега слизат от мрежата за изложба в Gifted (Денкоглу 24) – до 21 юни.
 • Бял заек, червен заек

  8 юни 2017

  Театрално-социален експеримент без режисьор и репетиции – това е пиесата на иранеца Насим Сюлейманпур, която на 8 юни въвлича в тайния си сценарий поредното опитно зайче: Елена Телбис. Гледаме на-прима-виста изпълнението ѝ за първи и последен път от 19:30 в Нов театър–НДК с билет за 15лв от ticketportal.bg.
 • Desy & The Shiny Stockings

  7 юни 2017

  Познаваме я от Phuture Shock и Sentimental Swingers, но на 7 юни Десислава Андонова влиза в Public Bar с нов проект и позната компания – The Shiny Stockings. Китаристът Петър Георгиев и контрабасистът Димитър Карамфилов допълват нежните вокали на Деси в акустичната джаз вечер, която започва в 21:00 и приключва някъде между 30-те и 50-те години на миналия век.
 • Sofia Pride Седмица

  6 юни 2017

  Водата е чистата от предразсъдъци среда, в която динамичните тела пред обектива на малтийския артист Крис Микалеф се реят в израз на хармонията, равенството и толерантността. Тези Подводни портрети са в Gallery 2.0 от 6 юни като част от Sofia Pride арт седмицата, която започна с феста за ЛГБТИ кино и приключва с прайда на 10-и.

  Снимка: Kris Micallef