• Большой московский цирк: OFU - Приземяването

  26 март 2019

  След успеха на хай тек програмите Circus 2.0 и UFO, Большой Московский Цирк се завръща насам да ни покаже за пръв път двучасовия спектакъл OFU - Приземяването. След дати в Русе и Пловдив, на 26 март шоуто идва в Арена Армеец, наред с гигантска летяща чиния, огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум, декоративен съветски цирк, Третяковска галерия и лаборатория за изследване на извънземни, за да разкаже историята на изгубен пришълец.
 • Creative Mornings

  29 март 2019

  След сигнал за изтичащо гориво от потънал край Созопол кораб миналия август Михаил Заимов – изследовател, журналист и подводен фотограф, събира екип смелчаци, с който да ограничи разлива и да спре еко катастрофата. На 29 март се разбуждаме с него в Генератор, където ни запознава с темата за водата, снимането под повърхността й и как да я опазим, за да оцелеем и ние. Започва в 08:30, влизаме след запис на creativemornings.com.
 • Sofi Tukker

  28 март 2019

  снимка Toma Kostygina

  "Беше много красиво, но скучно", казва Тъкър на Софи, когато за пръв път я чува да пее, но това противоречиво "здрасти" не къса отношенията им, а напротив – днес двамата са банда с няколко заразни хита, които няма как да не знаете. Дойде време да чуем как надграждат джънгъл бийтове с автентична бразилска поезия и на живо – на 28 март от 20:00 в Sofia Live Club с билет за 23.50€ (да, в евро) от tickets.paysera.com.
 • Номадът в мен

  27 март 2019

  Ако и за вас промяната е константа, минете през Цар Калоян 7 в 18:00 на 27 март за арт преживяване, вдъхновено от легендата за бедуините: на дълъг път през пустинята те честичко спирали не за да починат, а за да дадат на душите си време да ги настигнат. Какво да очаквате на практика? Килимите на Nomad.ist, затворили целия свят в шарките си, дизайнерските облекла от магазин [k]oncept 7 и чаша джин в ръката ви още от вратата.
 • Малки филми

  25 март 2019

  Бар Петък редовно ни събира пред видеостената си, за да ни пуска серии от късометражни филми, а на 25 март гледаме изцяло анимирана международна селекция. Темите са всякакви, но "повече смешни, отколкото тъжни", обещават от там. Пускат ни ги в 20:00, без да искат пари на входа, но пазим стратегическо място пред екрана още от 18:00.
 • Списание София

  24 март 2019

  Ако съществуването ви не е съвпаднало с това на списание София, минете първо оттук, за да разберете какво го е правило така специално за града, а после давайте към Gifted. До 9 април там гледаме като на изложба корици и разтвори на единични бройки от него и разлистваме някои цели броеве от периода 1959-1986, извадени от колекцията на Socmus.
 • Not that kind of coffee and cakes

  23 март 2019

  Вместо да зарежда гигантския си буркан със спестявания за околосветско пътуване, Любка Атанасова го пълни догоре с изкусително тирамису, готово за споделяне. "Бишкотите сочно ще напоя с еспресо бленд Rosebud от TAF", продължава да ни мъчи тя, така че сме първи на опашката в Drekka на 23 март, когато сладкишите на LUbakery и кафето на домакина се срещат под небцето между 10:00 и 17:00.
 • Аз, Фойербах

  22 март 2019

  снимка Гергана Дамянова

  Фойербах (Стефан Мавродиев) е актьор, който след 7 години пауза се завръща на театралната сцена, за да се яви на кастинг пред великия режисьор Летау. Актьорът показва всичко, на което е способен, но дали тези 7 години не са били времето, през което театърът и светът са продължили напред, а той не е? Гледаме премиерата на камерната сцена на Младежкия театър под режисурата на Владимир Люцканов на 22 март от 19:00.

 • Кожата, в която не живеят

  21 март 2019

  Ноември е най-жестокият месец. Не го бъркаме с април от Погребението на мъртвите на Томас Елиът – тогава американската норка всъщност се ражда, за да умре седем месеца по-късно в името на топло палто. Как да спрем този зловещ цикъл ни показват с изложбата Влиянието на фермите за ценни кожи. От 21 до 29 март в Природонаучния музей се запознаваме в настръхващ детайл с вредата на тези места върху околната среда, бруталното третиране на животните в тях и опасността за хората като последствие. За всичко това може да прочетете повече тук. Ако имате как, заведете и депутат, а може и да дарите за нея на ngi.caai.bg
 • 100 години Баухаус

  20 март 2019

  След откриването си през 1919 дизайн училището Баухаус съществува едва 14 години, но оставя здрав отпечатък върху всичко от изкуство през стол и кафеварка до архитектура. Затова цял свят отбелязва стогодишнината от началото му с лекции, прожекции и срещи, които идват и тук в Гьоте-институт – като за старт архитект Любинка Стоилова ни въвежда в темата на 20 март от 18:30.
 • Ratio: An Honest Liar

  19 март 2019

  Джеймс Ранди е илюзионист, правил грандиозни неща като да се измъкне от усмирителна риза, докато виси над Ниагарския водопад. Също така обаче държи да знаем, че всичко е трик, не магия и даже има шоу, в което изобличава измамници, твърдящи обратното. На 19 март в 19:00 в City Stage гледаме документален филм за него и мисията му, а после оставаме да си поговорим за фалшиви новини и критично мислене – срещу 10лв от ratio.bg.
 • За първото българско царство: Отшелника

  18 март 2019

  снимка Росина Пенчева

  Тази постановка, гостуваща от Драматичния театър на Габрово, е разказана от Лука – дете, което на архаичен език ни води през историята за Иван Рилски, група ослепени войници и няколко разбойници. С режисура от Петринел Гочев, пиесата опитва да ни убеди, че сме същите "крепостни, бедни, проклети човеци" в Народния театър на 18 март от 19:00.
 • Традициите оживяват

  17 март 2019

  Много вероятно е да сме изгубили някои от традиционните си занаяти от миналото, но има и доста, които продължават да дишат, благодарение на отдадени български майстори. Някои от тях пристигат в Сердика център от 15 до 17 март, за да покажат и разкажат например как се бродират шевици, как се изработва гъдулка и как се рисува върху суров порцелан. Търсете ги на ниво -1, наред с изложение на модерни и ретро аксесоари.
 • Съботен арт тур

  16 март 2019

  Ако след дълга съботна закуска се оглеждате за хапка култура, фондацията за изкуство Doma започва уикенд турове из галерии и изложби. Два пъти в месеца ще разглеждаме и новите, и големите, и независимите арт пространства в комбина с ателиета и срещи с куратори за бонус гледна точка. Първата среща е на 16 март от 14:00 пред църквата Св. Параскева (с адрес Раковски 58 и вход откъм Бенковски).
 • Неосветените дворове

  15 март 2019

  За 90-годишнината от рождението на Радичков вероятно ще се чува и през следващите месеци, но точно сега тя задава тона на седмицата в cosmos coworking camp. През 1963 писателят пътува из Сибир, а впечатленията си събира в книгата Неосветените дворове, чието ново издание разлистваме на 15 март в 19:00 в коуъркинг къщата. С вход свободен тогава гледаме и Радичкови фотографии от пътуването, и документален филм за него, и илюстрации на София Попйорданова към неговите Сибирски тетрадки, а изложбената част продължава до 22-ри.
 • Иван Шопов

  11 март 2019

  Отдавна окото му е посветено на рисуването, а ухото – на музиката, но е странно, че досега не е говорил за това как ги съвместява двете в една глава. Е, вече го прави – в betahaus на 11 март от 19:30 гостува като Иван Шопов и COOH едновременно в една от редовните месечни срещи на групата за български дизайн BDG.

  Снимка:
  Ивайло Петров
 • Реалности

  14 март 2019

  На Artivive App в YouTube излиза мостра на това, което предстои в пространството на Move.bg. Апът е лесен инструмент за създаване на изкуство в AR (т.е. добавената реалност), който превръща работите на 21 артисти в интерактивно преживяване. Общата им изложба Реалности е била на Vienna Design Week 2018, а сега е на световен тур със спирка в София между 14 март (19:00) и 10 май.
 • В/ход Б

  13 март 2019

  8 вечери = 8 входа към света на човека отсреща. Това уравнение крепи новия документално-театрален проект на Vox Populi и В/ХОД, в който актьори дават глас на реални хорски реплики в серия вербатим стендъпи, режисирани от Неда Соколовска. Първият мина през януари, вторият (с Лили Гелева и Богдан Казанджиев) идва в бар Петък на 13 март в 19:00, за да запита реторично познаваме ли собствените си комшии.
 • Коментар. Фикция. Документ

  12 март 2019

  Нещо средно между тези три неща е видеоартът, който сега СГХГ вади от колекцията си и излъчва пред нас. Обръщаме се към телевизорите за този дял от съвременното изкуство, който разказва, критикува и запаметява, през окото на Иван Мудов, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков и други важни глави. Откриването е на 12 март от 18:00.

  Снимка: Мариана Василева
 • Исторически маршрути

  10 март 2019

  Дългата разходка със Здравко Петров (тук) ни показа колко много не знаем за града си и колко силно искаме да чуем и видим повече от софийските тайни, които урбанистът грижливо събира. Следващите му турове-беседи са от 15:00 на 9 март (с тема Софийски домове) и на 10 март (Софийски дворци), а за повече инфо и записване (10/15лв) отворете historicalroutes.bg/besedi.