• Квадратът

  21 март 2018

  Куратор на съвременно изкуство готви следващото експо пред музея си - инсталация, подканяща минувачите към алтруизъм и отговорно живеене. Самият той обаче става жертва на обир, а глупавата му реакция го вкарва в редица неудобни ситуации. Около тези линии се заплита сюжетът на провокативния филм Квадратът, който СФФ ни пуска на 21 март в 20:00 в Одеон (и в други дни и места, разбира се).
 • Елисавета Въчева

  19 март 2018

  От месеци зарежда инстаграма @collage.ev.expo с жестоки дигитални фотоколажи (с които влезе и в нашите 7 момента), а сега колекцията ѝ излиза в изложба офлайн. Какво са за нас красотата, изкуството и идеята, разчитаме ли символите, скрити в работите на Елисавета, и сигурни ли сме, че посланията не са плод на собствените ни разбирания и култура, отговаряме от 19:00 на 16 март (и така до 30-и) в галерия Етюд.
 • Neroli

  22 март 2018

  Новата свещ на i/tems изпълва с цитрусов въздух галерия Структура на 22 март от 12:00, когато дизайн триото я пали официално сред лимитирана серия принтове на Розалина Буркова, нарисувала лицата на цяла колекция от техните светещи аромати. Вдишваме, разглеждаме и купуваме от всичко това на Кузман Шапкарев 9 до 20:00, за да разпролетим и атмосферата вкъщи.
 • Кралят елен

  18 март 2018

  След Мариус Куркински през 2001, Анастасия Събева също поставя приказния спектакъл за измисления град Серендипо, където един крал неистово се нуждае от любов, докато тя изниква наоколо във всякакви форми. Гледаме как от 19:00 в Азарян като част от Софийския театрален салон и следим как играе Боян Арсов, защото тъкмо заради неговата игра спектакълът е номиниран за награда ИКАР.
 • Денят на Св. Патрик

  17 март 2018

  От 17 век насам на 17 март Ирландия отбелязва смъртта на патрона си по не съвсем религиозосъобразен начин: с паради в зелено и луди купони с много танци и алкохол. Последното става от само себе си, веднъж щом някой решил, че на този ден Постите не важат. Ако точно така виждате своята събота вечер, партита по случая имат Mixtape 5, Терминал 1, Switch, Петък, JJ Murphy’s и още, и още.
 • Мелба на живо

  20 март 2018

  Актуални дизайн проекти, които са готини като сладкиши, но и променят средата около нас, влизат в Generator за първия лайв на арт архива melba.bg. Представят ги авторите им Галя Дзаннато, Венелин Шурелов, Four Plus и Next-DC, за да ни помогнат с вдъхновение и жокери за креативните процеси – на 20 март от 18:30 с вход свободен.
 • Съзвездия

  16 март 2018

  "Кратка, сладка и странно натрапчива", казва Variety за пиесата-диалог на Ник Пейн, която през 2012 печели най-старата награда за театър на Острова. Сега Съзвездия влиза в Червената къща (с режисура на Йордан Славейков), където на 16 и 23 март от 19:30 актьорите дебютанти Невена Николова и Васил Михайлов "измислят игри на ума и така конструират свят, в който да изживеят цяла вселена от животи".

  Снимка: Ивелина Чолакова
 • The Station

  13 март 2018

  "Бяхме на 3 години, когато изчезнахме. 123 години живяхме в това затворено място, което хората познават като Гарата. Знаем много добре кои бяхме тогава и в какво се превърнахме. Избягай, ако можеш! Играй си с мен, ако ти стиска!" Такава история ще разказват с телата си Давид Мико и Ференц Фехер (едновременно изпълнител и хореограф) в унгарския танцов спектакъл The Station, обрал сума награди, преди да дойде на гости на програма Мигриращо тяло. Гледайте го на 13 март от 19:30 в ДНК с билет за 8/12лв, взет на място или от касите на НДК.
 • Отвъд собствените си граници

  15 март 2018

  Филип Лхамсурен странства по света от 1997 насам, а сега готви трета напълно соло експедиция – 6 месеца и 5000км сред природата и хората на Амазония, от които ще се роди "болезнено истински, без показности и ефекти" филм. Двигател за приключението му са нашите 15 или 25лв (през събитието във фейсбук), които даваме за разказа на Филип какво го чака и как се мотивира – на живо в Generator на 15 март в 18:30.
 • Кой се страхува от Вирджиния Улф?

  14 март 2018

  След купон в колеж, Марта (Ъмбридж от Хари Потър) води на афтърпарти вкъщи новия професор и жена му, против волята на съпруга си Джордж (Варис от Игра на тронове). С течение на нощта гостите потъват в отровните игри на домакините, а знаковата пиеса на Едуард Олби се излъчва директно в Cinema City на Стамболийски от сцената на Британския национален театър – на 14 и 21 март в 19:00 за 12/15лв.
 • Шампионска гала

  12 март 2018

  Майстори на леда с медали от световни и европейски пързалки излизат с микс от победните си композиции в шоуто на топ фигуриста Иля Авербух, за което половината от пода в Арена Армеец замръзва. Другата пък става тепих за изпълненията на гимнастиците на Йордан Йовчев, които се редуват с циркови артисти и акробати в спектакъла на 12 март от 19:00 срещу билет за 40-120лв от eventim.bg.
 • Градско градинарство

  11 март 2018

  Next Door Fair се завръща с работилниците си за начинаещи, в които учим що е то компост и как се прави разсад за любими подправки, зеленчуци и люти чушки от семейството на Chilli Hills. На 11 март групите са две: от 10:30 до 13:00 и от 14:00 до 16:30, адресът е коуъркинг къщата на Малките 5, а входът (25лв) може да се плати и на място, но първо се запишете на hi@nextdoorfair.com.
 • Формата на водата

  10 март 2018

  Фантастиката на Дел Торо, завъртяна около романса на няма чистачка и човекоподобно водно същество, влезе с шут на Оскарите с 13-те си номинации и си тръгна с 4 награди, включително за най-добър филм. Ако не сте се класирали за малкото прожекции у нас до момента, сега Формата най-после влиза и в големите ни кина – къде-кога вижте тук.
 • State of Mind

  9 март 2018

  Фотография, скулптура, инсталация, живопис и една малка джунгла порастват в Gallery 2.0 в 19:00 на 9 март. Поводът е проект на Бояна Джикова, поставящ 7 артисти (като Любомир Игнатов и София Грънчарова) пред задачата да илюстрират противоположни теми като детство-сексуалност и инстинтивно-рационално. Гледаме изложбата им до 19 март.

  Снимка: Йоан Гълъбов
 • Major Lasers

  6 март 2018

  Твърдотелни лазери и нелинейна оптика са двойки думи, от които губим фокус, но Skeptics in the Pub ни центрират в поредната среща на по бира и лесна наука на 6 март в Gramophone. От 18:00 д-р Божидар Орешков ни говори разбираемо за лазерите, които не са готини като в Междузвездни войни, но са важни за медицината и термоядрения синтез.
 • Легенда за красотата

  8 март 2018

  Истории от гръцката митология се пускат по леда на магичната Арена ди Верона във Венеция с движенията на топ фигуристи на фона на вечни оперни пиеси, изпълнени от Адреа Бочели. Докато стискаме палци да повторят шоуто на живо, за да сме там, поемаме към kinoarena.com за ексклузивните прожекции на мултижанровия спектакъл – на 8 и 10 март от 20:00 в зали Premium и Luxe (15лв).
 • Авангард

  7 март 2018

  Двама братя и техни приятели са изпратени на военна мисия срещу врага, но така и не обелват дума – това е комедийното шоу по идея на френския гуру на импро театъра Каспар Шелбред. Без звук в него играят Васил Бовянски, Живко Джуранов, Александър Митрев и Ивайло Рогозинов, а ние ги гледаме със смях на 7 март от 19:30 в Червената къща (срещу 15лв на event.gg). А, каним и гости от чужбина, стига да говорят езика на тялото.
 • Open mic в Габа

  5 март 2018

  Микрофонът на Шести септември 44 е отворен за всеки, който е достатъчно смел да остане там поне 8 минути и да разсмее останалите в бара. Ако след това изречение си казвате "о, никакъв проблем", запишете се във фейсбук събитието  или пък просто да отидете след 20:30, за да послушате. Току-виж другия път вие сте стендъп комика отсреща. 
 • Class

  4 март 2018

  Млада филмова звезда (Мила Люцканова) отива за уроци при най-добрия учител по актьорско майсторство в Ню Йорк (Юлиан Вергов), но никой от двамата не е подготвен за тази среща. Така звучи сценарият на пиесата Class, която мина набързо през Аполония и сега се играе в Театър 199 под режисурата на Владимир Пенев. Как се развиват нещата нататък вижте на 4 март от 15:00.
 • Да живее България!

  3 март 2018

  "Националният празник на българите не е за чужденците и циганите", казва един от героите в документалния филм на Адела Пеева, която три години снима отблизо млади патриоти. Дали и кога те прекрачват границата с национализма обаче, гледаме на 3 март от 17:00, когато всеки (срещу 7лв на касата) може да празнува в Дом на киното.