• Ингмар Бергман: Човекът зад маската

  11 ноември 2018

  В популярен анекдот режисьорът казва, че се е превърнал в поне трима различни човека. Може би ще разберем как така на първата от двете лекции, с които киноведът Мирела Василева се включва към ретроспективата му на Киномания. За събитията и хората, изградили личността му, слушаме срещу 5лв в 19:00 на 11 ноември в Място 167.
 • Bar Amok

  10 ноември 2018

  "Отворихме врати преди време, но отворихме ли гранде?", питат реторично от барa на Хан Аспарух 37. Поправят се на 10 ноември с мощно откриване, което започва с желирани шотове и морски хапки след 19:30 и продължава със сет от Junkfool и Djobri в 20:00 и с дуото Soul Weapons (Desy + Alexander Vagabond) в 21:00 – всичко за нула пари.
 • Миленита

  9 ноември 2018

  Котараци, Миленита има нова банда – засега крият имената им в тайна, но ще се срещнем с тях лично по време на концерта й на 9 ноември в Maze. Започва в 22:45 (билетите са 5лв, ако влезете преди 20:45, и 10лв нататък), а след концерта ще има и DJ сет на Kottarashky.
 • Профил: Георги Гавазов

  8 ноември 2018

  Как креативност води до ефективност е основният въпрос в бизнеса на рекламата. Ако трябва да питате още, питайте тук – Гавазов е в ракламата от над 15 години, 9 от тях е начело на Saatchi & Saatchi София, а отскоро е свободен консултант. Сега The Smarts го канят в проекта си Praktika да обясни как така "бъдещето е наше и скоро всички ще караме поршета" – в Carrusel на 8 ноември от 19:00 с вход свободен.
 • Operas primeras

  7 ноември 2018

  Докато по света и у нас съветват младите режисьорки да са 5 пъти по-упорити от мъжете, ако искат да пробият, Институт Сервантес дава по-добър пример, като пуска в Дом на киното дебютите на 7 испанки. Първо гледаме Приятелките на Агата, режисиран от 4 дами, една от които – Марта Верейен, идва заедно с филма на 7 ноември в 18:30.
 • Рут Колева

  6 ноември 2018

  Гласът й започва да тече като кадифе в 20:00 на 6 ноември – бар Петък казват, че тогава ни чака спокойна соул атмосфера плюс акустичното й изпълнение. Входът е свободен.
 • Импро театър

  5 ноември 2018

  Защо бихте ходили на театър, който сякаш чак се гордее с фразата "всяко импро е застрашено от провал във всяка секунда" ли – защото точно това го прави така интригуващ. В принципа на импровизационния театър е идеята, че вие им подавате дума, а те продължават нататък. Този брой на ХаХаХа ИмПро е специално за кратките форми, така че вероятно ще чуят и вашата дума – на 5 ноември в кино Влайкова от 20:00 и с билет за 8/10лв.
 • Дни на медовината

  4 ноември 2018

  Тази напитка може да е газирана или пенлива, суха или сладка, с билки или хмел и началото є се губи от ръцете на археолозите някъде около праисторията. Да, странно е, че не знаем повече за най-стария алкохол, но сега идва цял мини фест за него – на 2 ноември от 18:00 и на 4-ти от 11:00 в Abordage, както и на 3 ноември от 16:00 в Рагнарок с домашни медовари, кулинарни съчетания и многообразно медено меню.
 • Пътуващ ситопечат

  3 ноември 2018

  Тази доста стара всъщност техника за печат продължава да бъде любима за нови артисти и небрежни млади колекционери с празно място над дивана - може би и за вас? Слушаме презентация на Йенс Бесер от Германия, който идва да покаже своите сито зинове, и Надежда Георгиева от софийското Сито Студио. С вход свободен и възможност след това да си купите плакат – в Gifted от 19:00.
 • Игри и политика

  2 ноември 2018

  Ден преди Нощта на игрите, в интерактивната изложба в Credo Bonum всеки ход ще бъде политика. Ние влизаме в ролята на геймър на компютърни платформи, които използват силното оръжие на политиката в игрите, за да ни говорят директно за медии, миграция, власт, полови отношения и милитаризъм. Откриването е в 18:30.
 • Роберто Сири Квинтет

  29 октомври 2018

  Роберто Сири започва да свири на пиано и бандонеон, когато е на 5, на 9 свири по ресторанти и кафета, а на 15 става учител по пиано и теория на музиката. Затова чудно ли е, че неговият квинтет за аржентинско танго е сред най-добрите в света? Слушаме срещу 20 лв предварително, 25 на място в Sofia Live Club.
 • Диалози за София 4: въздух, печки и коли

  1 ноември 2018

  Следващата тема на Визия за София засяда в гърдите на всеки от нас, така че след работа на 1 ноември се събираме в галерия Структура – в 18:00 започва дискусия за софийския въздух и какво правим срещу замърсяването му, особено през идващия сезон на набуханите печки на въглища и дърва. И Спаси София ще са там, точно срещу представителите на Общината.
 • Страшни приказки

  31 октомври 2018

  На 31 октомври не е просто приемливо, докато някой ви чете страшен разказ, да сте преоблечени като яйце или цигара, но на Пощенска кутия за приказки подобно поведение дори ви носи и малка награда. Не че това е важното – в Sofia Live Club от 19:00 слушаме историите например на Рут Колева и Стефан А. Щерев срещу 15лв (или 12лв онлайн). Така или иначе вече сте маскирани, ако на излизане се чудите "накъде сега" - вижте селекцията ни от 6 партита в същата вечер.
 • SoAdventurous

  30 октомври 2018

  Докато върховете се преобличат в бяло, тук долу народът се цепи на две: една част грее вино и се барикадира на топло, друга мечтае за сняг до колене. Ако сте от вторите, на 30 октомври в 19:00 бъдете в SOHO, където планински спасител/парамедик дава съвети за безаварийни преходи като кога да тръгнеш, кога да се откажеш и на коя маркировка да вярваш – за 10лв на място след запис през фейсбук събитието.
 • Whiskey fest

  28 октомври 2018

  Капачките на над 300 вида уиски се отварят между 26 и 28 октомври в Sofia Event Center. Колко от тях да сипете в своята чаша с форма на лале, в която най-добре цъфти ароматът на питието, изберете вие: билетът за 15 вкуса е 45лв, а за 10 – 30лв. За експертите има лекции и майсторски класове, вижте на whiskeyfestsofia.bg.
 • Структури на мисълта

  25 октомври 2018

  Дали дупката пред НДК, оставена от липсващия паметник 1300 години България е единствено на площада, или дълбае и в колективната ни памет? Художниците Сабине Битер и Хелмут Вебер дълбаят в темата, а резултатът е изложба. Открива се в галерия Структура на 25 октомври от 19:00.
 • Vitosha, I care

  27 октомври 2018

  На 27 октомври ставаме рано, за да си приготвим обяд, пъхаме работни ръкавици в лека чанта и се вдигаме към Златните мостове. Към 09:00 там започва почистването на канавките и водостоците на пътеката при Яворова поляна, като нужните инструменти са осигурени. За участие пишем на go.go.adventures.bg@gmail.com с име и телефон или звъним на 0899 009 664, включително ако ни трябва превоз нагоре.
 • Creative Mornings

  26 октомври 2018

  Ако не знаете кои са Еленко Еленков и Владимир Петков, значи не сте от 13-те хиляди, които слушат подкаста им Говори интернет, в който двамата обсъждат всичко от про колела до как се дреме на пейка в Дисниленд. Как се готвят за всеки епизод от шоуто и как то ги учи да са по-искрени хора, слушаме над сутрешното си кафе в 08:30 на 26 октомври в Генератор. Само първо се записваме на creativemornings.com.
 • Марк Рибо

  24 октомври 2018

  Ако не вдигате въпросителна вежда на "нюйоркски даунтаун авангард", вероятно сте чували за Марк. Китарата му е съставен елемент от албуми на Том Уейтс и Джон Зорн, а тук я слушаме като специален гост на Alarma Punk Jazz Festival - в една програма с белградския авангарден джаз квинтет Fish in Oil. В студио 1 на БНР от 20:00, 27лв.
 • Биенале на илюстрацията

  23 октомври 2018

  И вие не го помните, нали? Появява се за първи път в календара на София през 1958, но след няколко активни години просто изчезва. Сега Столична библиотека го връща обратно в арт програмата ни – между 23 октомври (от 18:00) и 10 ноември гледаме в изложби най-новите имена в илюстрацията, заедно с тези, с които започва всичко преди 50 години, а днес вече са класика.