• Архитектите на София

  26 юни 2018

  На ръба между 19 и 20 век пред предприемачи, политици и архитекти стои въпросът как от малък град в периферията на Османската империя София да стане модерна евро столица. Пишете История на изкуството за любители във фейсбук, за да се регистрирате за лекцията в Червената къща на 26 юни от 19:30, която срещу 10лв ни запознава с усилията и красивите проекти на Антонин Колар, Наум Торбов и още герои оттогава.
 • In The Palace

  25 юни 2018

  От тази година фестивалът за късо кино си партнира официално и с Оскарите, а за да видим каква селекция ще извади, трябва да се окажем близо до Балчик. До 30 юни в Двореца там гледаме филми от цял свят, а след 22:00 се местим в Ботаническата градина за сетове на диджеи, подбрани от Radio NULA. Входът е свободен, а програмата се зарежда на inthepalace.com.
 • Фестивал на солидарността

  24 юни 2018

  Солидарност между групи хора, култури, поколения – всичко. Това цели фестът, който събира добротворчески организации и човеци пред Банята на 23 и 24 юни. От 11:00 до 19:00 в двата дни гледаме тематични филми (в Дом на киното) и изложби, рисуваме с къна, правим торби от стари тениски, учим наши, африкански и арменски танци или пробваме екзотични носии. Има още много, особено за хлапетата – вижте във фейсбук.
 • Ден на испанския език

  23 юни 2018

  Ако "hola" ви идва естествено, значи можете да размените дума с над 500 милиона човека по света. Да, празник е, а сега го отбелязваме на 23 юни пред сградата на Институт Сервантес, когато от 12:00 до 16:00 в програмата се нареждат концерти, безплатни курсове, пинята и традиционна кухня, приготвена на място. За пръв път там хващаме и пътуваща галерия от Испания, която събира принтове на художници като Мирї, Жоан Броса и Хавиер Марискал, така че и малките с нас да разберат езика им.
 • 90's kids

  22 юни 2018

  Партито се пренася на открито в Маймунарника, за да ни облъчи със звук от 90-те на 22 юни от 18:30 срещу 6лв. Музикалните селектори Vajarov & Paci ще ни разбунтуват с рифовете на Nirvana, Pearl Jam и Garbage. Е, грънджът винаги ще е на мода, но в плейлиста се поместват и Fatboy Slim, Rage against the Machine, Prodigy и куп други, заради които сме готови да убием... някоя и друга бира.
 • Всичките наши тела

  21 юни 2018

  Срещу вход свободен и доза чар влизаме за среща с Георги Господинов на премиерата на новия му сборник Всичките наши тела. След година отсъствие писателят се връща от Ню Йорк, за да ни открие и спечели без грам колебание със своите кратки истории за живота, щастието и смъртта. Сядаме на първия ред на 21 юни от 19:00 в Младежкия театър, готови да намерим част от себе си.
 • Срещи на младото европейско кино

  20 юни 2018

  Фестивалът, който е топла връзка между младите (и не само) и киното е в разгара си, а днес ни кани на две места – за късометражна програма с три филма в Одеон от 16:00, а след това и във Френския институт, където от 18:00 гледаме Звездното небе над мен на Ян Клипер, а след това от 19:30 и два реставрирани филма на белгийската режисьорка Шантал Акерман.
 • SMYAH

  19 юни 2018

  Идва с бас и стържещ звук и хич не се шегува в новия си краткосвирещ албум Semioticsна 19 юни в Петък от 21:00 залостваме вратата, затваряме очи и го оставяме да разкаже история.


 • Власт и съпротива

  18 юни 2018

  Константин е борец на съпротивата, който става мишена на Държавна сигурност, а Методи – амбициозният офицер, който го държи на мушка повече от 50 години, равни на 440 страници в хит романа Власт и съпротива на Илия Троянов. Чешкият режисьор Душан Давид Парижек прев­ръща литературната панорама на тоталитаризма и прехода при нас в 165 минути театър, който гледаме с български субтитри и антракт на 18 и 19 юни от 19:30 в Народния театър.
 • Радио Парк Фест

  17 юни 2018

  © Вихрен Георгиев

  Ако в петък или събота не свикнахте с тревата в Южния парк, ви препоръчваме да си намерите одеяло, постелка за йога, а защо не и шал и  поне днес да чуете какво ви е подготвил феста (с безплатен вход) след 18:00. Добре де, подсказваме – Dead Man`s Hat, Saint Electrics и Jeremy? Убедихме ви? Супер.
 • White Rabbit

  16 юни 2018

  Миналия април фестът превърна за ден една отсечка от Иван Вазов (от Раковски до 6-ти септември) в пешеходна зона и сцена за срещи с алтернативен арт и музика. Сега схемата се повтаря в по-голям мащаб: на 16 и 17 юни от 10:00 до кой-знае-кога без вход слушаме живи изпълнения и диджей сетове на супер човеци като Иво Димчев и 1000 names; Sopa, Иван Мудов, Ясен Згуровски и Едуард Грейнджър строят арт инсталации на открито, а Музейко събира хлапета за творчески работилници от 10:00 до 12:00. За още инфо – фейсбук.
 • One More Summer Sessions

  15 юни 2018

  Какво по-хубаво от следработно Блъди Мери с вярната дружина в уютна градина като тази One More Bar? Ще ви кажем веднага – на живо да звучат нежни гласове и виртуозни музиканти от тук и Франция, каквато е идеята на бара от сега до края на лятото. На 15 юни в 19:00 без вход слушаме бразилски ритми от нашите Brazil Acoustic, а графикът на сесиите нататък е във фейсбука на OMB.
 • Авангард-Hommage

  14 юни 2018

  След като 2017 беше обявена за година на полския авангард, САМСИ събира най-доброто от жанра през 20-те и неоавангарда от 60-те. Изложбата представя Колекция II на галерия Арсенал в Бялисток, създадена през 1990 и допълвана от Подлаското сдружение за изящни изкуства в периода 2005-2016. Откриваме на 14 юни в 18:00 и разглеждаме до 22 юли.
 • FLUCA

  13 юни 2018

  Забелязахте ли лъскавия контейнер на Кристал? Всъщност е платформа за култура с виенско потекло, която акостира тук с арт проекти от цял свят. Като Performing Pizza Painting на артиста Камен Стоянов, който на 13 и 14 юни приготвя на място пици, посветени на големи худoжници. Е, да пробваме.
 • Въведение в българското съвременно изкуство

  11 юни 2018

  И без премиера, пак е книга-събитие – първата пространна история на българското изкуство от края на 20 век до днес стъпва на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в рамките на Въведение в съвременното изкуство (на фондация Отворени изкуства) в Пловдив и София. Четем повече за историята и  участниците в развитието му на разбираем език, а думи за книгата слушаме и в СГХГ на 11 юни от 18:00.
 • Акустично в 20:00

  12 юни 2018

  Вторник ни е в Петък с акустичните сесии, в които на стола с китара в ръка този път сяда Димо от P.I.F., за да ни разкаже "приказки за стари времена". Вратите отварят в 18:00 без банкноти, а акустичните импровизации на познати и нови парчета започват в 20:00. 
 • Fine Acts Labs

  10 юни 2018

  Събират в отбор човек на изкуството и друг на технологиите, за да намерят решение на социален проблем, а първият победител замахна към нас с проекта BEAT., който показа как по съседски сме склонни да мълчим за домашното насилие. Днес лабораторията среща нови 12 герои – слушаме идеите им на 10 юни от 18:30 в Generator, а най-добрата (според спец жури) ще спечели и грант, за да порасне.
 • Ratio

  9 юни 2018

  Форумът, който говори на прост език за красотата и мистерията в науката, превзема Sofia Event Center на 9 юни между 10:00 и 19:00 с нова порция лекции и дискусии с чужди и наши умни и сладкодумни хора. С билет за 25лв от ratio.bg слушаме за тъмната космическа материя, псевдофизиката, как с географско профилиране може най-после да открием кой е Banksy и обсъждаме хубавото и страшното на генното инженерство.
 • Flower Power

  8 юни 2018

  Цветята отдавна пълзят в модата, но на 7 юни в пространство Иван Асен 22 разцъфва невиждан букет – колекцията Flower Power, в която 20 наши дизайнери интерпретират флоралната тема в дрехи и аксесоари. Разглеждаме ги в шоурума до 30 юни, а ако купим стрък от колекцията, опаковат ни го с бутилка мицеларна вода Bioderma от лимитирана серия, облечена в дизайн на Георги Флоров специално за случая.
 • ЧРД, Sabai

  7 юни 2018

  Галерията на Неофит Рилски 63 става на 5 и празнува с представяне на бижута, дело на резидентите си. Ако вече мечтаете за красивите витрини, спрете - експото е с фотографии на Фелия Барух, в които героите от благородни метали позират с помощта на собственика на Sabai, Яна Янева. Кадрите се продават в лимитирани серии от по 3 само на 7 юни от 19:00, така че записвайте си, за да не пропуснете шанса да подарите ново бижу на стената си.