• Бразилско кино

  22 октомври 2018

  Какво знаете за него? Жокерът е списъкът на седмицата с бразилско кино. Включва 10 пълнометражни и 13 късометражни заглавия, всички с вход свободен. Програмата е тук.
 • Неделна с'бирка

  21 октомври 2018

  Или мини стрийт фест пред бар Road 66 на Позитано 15, където грабваме пушени месни специалитети от Васко и барбекю вана му, до който се паркира Шкембинатора. Между тях се шмугват люти сосове, бармани, фризьори и бръснари, ако случайно сте в нужда от подстрижка. Още много ще са там на 21 октомври, а всичко озвучават Ramsey Hercules и Skill, готови за целодневен парти маратон от 11:30 без никакви пари за вход.
 • Stinky Movie

  20 октомври 2018

  През януари 30 световни фрийстайл сноубордисти от семейството на чорапи бранда Stinky Socks кацнаха у нас, за да обикалят цял месец страната в търсене на топ местата за каране. Приключенията им от върхове и градове са хванати във филм, който гледаме за пръв път на 20 октомври в 21:30 в Дом на киното с билети по 7лв, а после оставаме и за афтърпарти до малките часове на неделята.

  снимка Михаил Новаков
 • Дефиниция на чувствата

  14 октомври 2018

  Ако не познавате работата (и личността) на Светослав Станков, направете си кафе и седнете за няколко минути със 7-те му момента при нас. А ако ви допадне стилът му, минете на 14 октомври след 17:00 през ресторант The Little Things, където откриват изложба с 16 негови нови постери с формат 50х70см. Ако не успеете тогава, работите му остават там до Хелоуин.
 • Ноев ковчег: Луда трева

  15 октомври 2018

  Какви биха били героите на Радичков, ако се родят и живеят днес? Около тази идея Маргарита Младенова завърта своите две представления, привлекли сериозен екип за работа върху текстове от три сборника на писателя – премиерата е в Сфумато на 15 и 16 октомври от 19:00.
 • Писателибезкниги

  17 октомври 2018

  "Имат ли писателите без книги почва у нас?", питат реторично от платформата, която за 20-и път доказва, че "да" – като отваря е-пощата си за кратки текстове от (още) неиздавани наши автори на проза и поезия. На 17 октомври от 19:30 и ние можем да седнем в бар Гарванът и гюлето, за да чуем как най-добрите от тях четат на разменни начала работите на колегите си.
 • Жлъч, Григовор, Гена + Trasher

  19 октомври 2018

  От промото на албума Прилив насам Жлъч и Григовор разпродадоха няколко концерта, обиколиха страната и редиха рими цяло лято над бийтовете на Гената, а сега идва ред да уважат и есента. Mixtape 5 е клубът, в който трябва да сте в 22:00 на 19 октомври с 12лв между пръс-тите, а как и Trasher се вписва в схемата, ще се чуе на място.
 • Killer Joe

  18 октомври 2018

  "Има изобилие от голота и жестоко насилие", казват на запад за пиесата на Трейси Летс от 1993, която през 2011 скача на екран с Матю Маконъхи на преден план, а сега стъпва на сцената в Зад канала под палката на Стайко Мурджев. Историята на Крис, наел Джо да убие майка му заради парите от застраховката й, се заплита и разплита премиерно на 18, 19 и 27 октомври все от 19:00.
 • Социален клуб: Венециански преглед

  16 октомври 2018

  Ако последните месеци не сте минавали през Венеция (и няма да успеете и в идните 45 дни), значи изпускате Архитектурното биенале там, но няма страшно – други хора вече са били. На 16 октомври от 19:00 в Generator слушаме от-първо лице разказите им за видяното и преживяното, и то без да вадим портфейли на входа.
 • Нещо ново, нещо старо, нещо назаем, нещо синьо

  13 октомври 2018

  Съвременното изкуство не е само за гледане – за да го видим истински, е важно около него да има и диалог. С тази мисъл Стефка Цанева стартира серията неформални срещи с млади артисти, на които слушаме за по една тяхна нова идея, един завършен проект, една важна чужда работа и... нещо синьо. На 13 октомври в 17:00 микрофонът е за Радостин Седевчев, който прави изкуство от чужди спомени – в галерия Структура, без вход.

 • Дивата патица

  12 октомври 2018

  Крис Шарков качва на камерната сцена в Народния театър тази семейна трагикомедия, която влиза в дома на търговеца Верле, тъкмо посрещнал сина си Грегерш след дълго отсъствие. Скоро отношенията им се изострят до конфликт, който оголва убежденията на младия човек – че истината трябва да бъде казвана на всяка цена, независимо колко висока е тя. Как се заплита и разплита историята им гледаме премиерно на 12 октомври в 19:00 (а после и на 13-и и 30-и).
 • Човекът, който уби Дон Кихот

  11 октомври 2018

  Какво друго да направи Тери Гилиъм с първия в света роман, Дон Кихот, освен да го докара до психеделия на ръба между пътуване във времето, сатира и сън? Адам Драйвър играе циничен рекламист, който среща Джонатан Прайс, убеден, че е Дон Кихот. И точно както в книгата, реалността и фантазията започват бавно да се сливат. Филмът гостува на фестивала CineLibri на 11 октомври от 18:15 в кино G-8.
 • Мелба на живо

  10 октомври 2018

  илюстрация Деси Баева

  Не покана за десерт, а за хапка от работата на трима дизайнери. От Лондон идва илюстраторът Деси Баева, от Парижката седмица на модата – дизайнерът Николай Пачев, а от бранда забавни чорапи Stinky Socks – Христо Петков. Разказват за последните си проекти не на езика на колегите си, а на този, който вдъхновява и нас – в Generator на 10 октомври от 18:30.
 • Ratio: Еволюция на храната

  9 октомври 2018

  Знаете ли, че може да си едновременно с наднормено тегло и недохранен? Темата какво ядем и как ни влияе това е голяма отдавна, но и прелива от заблуди. Затова на 9 октомври в 20:00 Ratio дава трибуната в Carrusel на трима специалисти, които да осветят разни хранителни въпроси, преди да видим (без субтитри) документалния филм Food Evolution за противоречията около генното модифициране. Всичко за 7лв през ratio.bg.
 • Ритуална рEволюция

  8 октомври 2018

  Дали художниците държат в ръка потенциал за революция? Докато някои течения се борят с идеята, че изкуството има нужда от цел, други с работата си търсят промяна. Социалното изкуство е тема на Старото училище – арт резиденция с тукашни и чуждестранни художници, които гледаме в The Laboratory Sofia (Владайска река 4, етаж 4) до 15 октомври.
 • В царството на Бърнинг мен

  7 октомври 2018

  Хиляди ежегодно вдигат наново временния град Блек Рок в пустинята в Невада, за да прекарат там седмица, пълнейки района с парти настроение и неконвенционални арт форми, преди да подпалят огромна скулптура на човек. Вливаме се в тази общност, за да опознаем отвътре феста, съществуващ на границата между фантазията и реалносттa, чрез филма В царството на Бърнинг мен на 7 октомври от 18:00 в Euro Cinema като част от фестивала Sofia Biting Docs.
 • Sofia Blading Olympics

  6 октомври 2018

  Не си представяйте детската площадка, щом чуете "каране на кънки" – не става дума за игра, а за най-добрите блейдъри в състезание. Премятането през глава започва в 14:00 на 6 октомври в скейт парка FiveHigh (Владайска река 4), а ако вече сте се вдъхновили, сваляйте обувките още в 12:00 за безплатния урок по кънки за възрастни и деца.
 • Прометей

  5 октомври 2018

  На 5 октомври Пространство M1 в Младежкия театър се отваря за последен път тази година за програмата на Панаира на младите. За него Стефан Прохоров стъпва върху Прикованият Прометей на Есхил, за да повдигне отново темата за страданието като действие, занимание и мисия. Сега обаче от нов ъгъл: за мотивите да престъпиш закона, ежедневието на болката и гордостта от мъката. Гледайте от 18:00, 19:30 и 21:00 за 6лв.
 • Strike a Pose

  4 октомври 2018

  През 1990 Мадона избира 7 танцьори (6 от които гей) да участват в турнето Blond Ambition. И на сцената, и във филма В легло с Мадона те заявяват себе си смело пред света, но сега най-после застават отново пред камера да говорят открито за възходите и паденията си в документалния Strike a Pose, част от програмата на фестивала Sofia Biting Docs. Преди прожекцията (Дом на киното, 4 октомви, 20:30) Воугинг батальонът на колектив Куиър отряд ни подгрява по темата с танцов пърформанс.
 • Морето на спокойствието

  3 октомври 2018

  Sofia Biting Docs разкъсва на парчета безразличието ни по 14 теми с толкова на брой документални филма под общия знаменател Спътник на душата. Срещаме ги в Дом на киното, G-8 Cinema и Euro Cinema между 1 и 10 октомври.Един от тях, Морето на спокойствието, гледаме на 3-ти октомври от 18:45 в Дом на Киното срещу 8лв от тук.