• Вековните гори и техните обитатели

  21 януари 2018

  Вълната #SavePirin донесе точния момент за изложбата, която ДАФНИ (дружество на анималисти, флористи и научни илюс­тратори), WWF и още загрижени организации готвят от година. Адресът ѝ е Природонаучният музей, където до 31 март и малки, и големи попиваме илюстрации, снимки и инфо за животните и растенията, на които се налага да делят горите си с нас.
 • Обири и фалшификати 2

  20 януари 2018

  Най-наглите похитители на изкуство, най-сръчните майстори на фалшиви шедьоври и последиците от атаките им върху артистичния свят влизат във втората част на лекцията в Дом на киното – на 20 януари от 14:00. Водят я изкуствоведите Радослав Механджийски и Теодора Константинова, а ние си водим приятели арт лаици с билет за 6лв от сайта или касата на киното.

  Снимка: Doug Fishbone
 • Vox Nihili: Краят на индивидуалността

  19 януари 2018

  Какво, ако демокрацията беше пълна, можехме да загърбим тромавата бюрокрация и всички заедно да решаваме кой да бъде наказан за прегрешение? Ако ни управляваха умни алгоритми, вместо шепа хора? Тези възможности от бъдещето нищим в Терминал 1 с Ratio и Предизвикай правото на 19 януари от 20:00, а за разгрявка си пускаме малко Black Mirror, вдъхновил организаторите за точно тази темата.
 • Формата на водата

  18 януари 2018

  Илайза и Зелда са колеги в правителствена лаборатория в САЩ през 60-те, където разкриват таен експеримент и попадат в шпионски трилър с чудовища, елементи на film noir и любовна магия. Този микс щеше да ни ужаси, ако не знаехме, че е на Гийермо дел Торо и вече има два Златни глобуса. Гледаме го в Люмиер Лидл в сега-или-никога прожекция на 18 януари от 19:00 с билет от касата.
 • Остава

  17 януари 2018

  Да, през седмица свирят някъде в града, но сега отиваме в Kick's за нещо различно – в камерната обстановка на клуб, акустично и във формат трио. Любопитни? И ние, затова се нареждаме в публиката още в 21:00, а преди това резервираме място за 12лв от eventim,bg или пазим 15 за вход на място.
 • Борис Праматаров

  16 януари 2018

  Едва ли има нужда да ви казваме кой е, но хайде: Борис е визуален артист, чийто дяволски стил със сигурност ще остане в историята. Неговата лична сега минава през Gifted, където в 18:00 на 16 януари открива изложба с принтове, книги-обекти и рисунките от серията Тайните на насекомите. Няма нищо, ако не успеете тогава – работите му ще жужат там до 30-и.
 • Чамкория

  15 януари 2018

  Явор Гърдев отново се движи по историята на Милен Русков, но оставя в нея само гласа на Славето – един от малкото шофьори на омнибус в София през 20-те. В кожата му на сцена влиза Захари Бахаров, който кара успоредно с големите истории на времето, а седалка за тях пазим в Театър 199 и на 15 януари, ако не сме се качили на премиерните дати през декември.
 • Арт старт 2018

  14 януари 2018

  Януари е за чертаене на нови планове и пътища напред, но от миналата година ни е важен и заради друго: тогава кураторите Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева събраха в изложба първата порция млади визуални артисти, от които да очакваме големи неща. Затова днес минаваме през Гьоте институт и Credo Bonum, за да разгледаме и отбор 2018 в първия ден след откриването - там са набралата скорост илюстраторка Елена Назърова, скулпторите Станислава Иванова и Антон Цанев, художниците Калина Мавродиева и Тина Хамзе, фото експериментаторите София Грънчарова, Марта Джурина, АТАНАСОВ и Мариян Атанасов, Деница Милушева, с документация на свои арт акции, Мартин Пенев с обекти и Пепа Иванова с "уникален научен подход в изкуството". Отличен старт.
 • ШиЗиТариум

  13 януари 2018

  Игри и скечове по сценарий от публиката и с нейно дейно участие – това е схемата на серията, която ШиЗи Про ни пуска на 13 януари. Майсторите на импро смешките вече си имат собствен комедиен клуб на Раковски 127, където ни чакат в събота от 20:00 с 8лв за вход.
 • Актьори срещу поети

  12 януари 2018

  Титани от двете гилдии стъпват на ринга, а той е стихотворение – актьорите го изиграват театрално, поетите го четат изразително, а публиката избира победителя. И винаги печели зрителят, защото експериментите в Сфумато са и шоу. Гледаме на 12 януари от 19:00, когато в единия ъгъл е и нашият редактор Наталия Иванова, която доказва, че освен да пишем, можем и да четем.
 • Unosto

  11 януари 2018

  Деветима бижутери от чешката арт група Unosto подредиха в Чешкия център новата си колекция колиета и брошки, стъпили върху многоликата тема за движението. Работите им са там до 31 януари, а защо да минете и вие? Защото кога иначе ще видите фазите на луната, полюшването на цвете или жестовете на графити артист, заключени в кинетични бижута от смола, корал, дърво, гума и дуралуминий.
 • Skeptics in the Pub

  9 януари 2018

  Кои са съвременните химични оръжия, как въздействат на човешкия организъм и какви мерки можем да вземем, за да избегнем вредите им - слушаме в новата лекция на Скептиците на 9 януари в Gramophone от 20:00.
 • Urbanites

  8 януари 2018

  Микс от фотография и изобразително изкуство, вдъхновена от софийската градска култура, влиза в първата изложба на URBANITES на 8 януари от 20:00 в Петък. Арт проектът събира артисти и музиканти от цял свят в ърбън събития. В проекта са трима - Ивана Вълчева, Ася Попова и Арън Рот, които обединяват арт Лондон, София и Милано с името philo-Sofia Creative Circle.
 • Финален БарДак

  5 януари 2018

  Лошата новина е, че БарДак-ът на Московска 3 спира да съществува, а добрата - казва "чао" на феновете си с парти в цели два дни. Стартът е на 5 януари в 19:00, когато бивши и настоящи резиденти на пулта ни завъртат в нон-стоп плейлист, докато бивши и настоящи резиденти зад бара се редуват да ни наливат настроение в чаши.
 • Neon Mosquito x AttaXic

  4 януари 2018

  Две млади банди канят да разпуснем с тежка музика на 4 януари в Строежа от 20:00. Влизаме в метъл-груув-стоунър центрофугата с 5лв на входа.
 • Лъжица Култура

  3 януари 2018

  Илюстрации по разкази на Туве Янсон, дигитални композиции, документалната младост на един софиянец и вътрешният свят на един графити артист – всичко това се събира в Gifted на 3 януари от 19:00. Първата изложба от платформата Лъжица Култура за София, която подкрепя артисти дебютанти под 25 години продължава до 8 януари.
 • Новогодишен концерт

  1 януари 2018

  Композиции от всички страни на ЕС влизат в НДК за ЧНГ под деригентството на Емил Табаков. Нестинарски танц от балета Нестинарка на Марин Големинов е нашият принос към мултинационалния плейлист Духът на Европа, който включва още Berceuse от Еужен Изаи, Полонез в ре мажор от Хенрик Виенявски, Медитация из операта Таис от Жул Масне, Laсampanella из Концерт за цигулка и оркестър №2 от Николо Паганини. Водачът ни в музикалното пътешествие в Зала 1 на 1 януари е цигулката на Светлин Русев. Стартът е в 18:00, а билетът – 25/80лв.
 • Явор Боянов

  10 януари 2018

  "Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса", нарежда книгата Кибалион, посветена на херметичната философия. Точно противоположностите (като благословен-прокълнат) са искра и за изложбата Blessed to be Damned на Явор – кинаджия и художник с обсебващ стил, чиито същества влизат в галерия Етюд в 18:00 на 10 януари и си тръгват чак на 31-ви.
 • ЧНГ!

  31 декември 2017

  Парти опциите в града за тонове, но ви улесняваме с шортлист от 6-те по-добри (според нас).
 • Ogi*23

  2 януари 2018

  Така ще звучи първият акустичен вторник за 2018 в бар Петък. Посрещат ни със Седни удобно, сипват ни Три пръста уиски, след малко сме с Ръцете горе, но На кой му дреме, когато имаме Любов на преспи. Да сме там е с вход свободен на 2 януари от 20:00, за да преминем с триото през всички сезони по струните на една китара.