• Ах, тази литература

  6 юни 2018

  Артисти от 6+ държави влизат в парка пред Народния на 6 юни в 19:00 с литературен пърформанс на два езика (български и английски), благодарение на СтолицаЛитература - форумът на фондация Елизабет Костова, който пръска писателски лекции и работилници из града от 4 до 6 юни (програмата е тук). След като Ах, тази литература замлъкне, паркът проговаря с джаз квартета София  и така чак до 21:00.
 • За Черно море

  5 юни 2018

  Вече разказахме за кампанията, с която двама уиндсърфисти мечтаят да отърват Черно море от боклука му, а сега добавяме, че вече не са сами: БГ бандите Мерудия, Van Cock, Tha Crew и диджей Kalyas удрят рамо с концерт на 5 юни от 20:00 в Маймунарника, който ви спестява разходката до каузата Plastic Free Black Sea в IndieGoGo, като ви води в парка, където можете да пуснете своите благотворителни 10 лева.

  Снимка: Златин Трендафилов
 • Световен театър в София

  4 юни 2018

  Хаканаи ("крехък" и "преходен" от японски) е танц, отразен в 3D мапинг, който открива фестивала в Азарян на 4 юни от 19:30. До финала му на 19-и се нареждат още пет спектакъла, които носят съвременната сцена от света у нас, а къде и кога да се окажете в публиката, избирайте тук и гответе за билет от 12 до 20лв. Струва си.
 • Mini Art Fest

  3 юни 2018

  Името му подвежда за мащаба на феста, който от 1 до 3 юни събира 18 циркови артисти от тук до Франция, Дания и Италия в лятното кино в парка пред НДК. За работилниците и пълната програма скачайте на miniartfest.com и бързо, но внимателно, да не се спънете във финала.
 • Преображение/Брак

  2 юни 2018

  Той е млад и красив и само майка му знае и обича, че понякога той е тя. Какво става, когато дойде време цялата истина да се представи на всички, гледаме в късия БГ филм Преображение, който открива Sofia Pride Film Fest на 2 юни в комплект с друга наша късометражка – Брак на режисьора Слава Дойчева. Идвайте с нас в Дом на киното в 18:30 за среща със създателите на филмите, а после избирайте сами заглавия от фестивалната програма.
 • 90s Kids Party

  1 юни 2018

  Ако последните ви 10ст са отивали за ледено сокче, но сте гледали да пестите и за уолкмен, веднага предлагаме дансинг за подрастващия, когото току-що извикахме – на 1 юни в Терминал 1 сетлистът върти Beastie Boys, The Offspring, No Doubt, но и Faith no More, Prodigy, Nirvana и Rage Against the Machine, а за полета във времето плащаме с 6 точки на входа.
 • Peeping Toms and Jerries

  31 май 2018

  След като през 2016 ни показа градските места на удоволствието с инсталация за проекта Мултиполис на the fridge, сега артистът Павел Найденов любопитства над нещата, към които надничаме. И представя жадните ни погледи като линии на желанието в изложбата си за Sofia Pride, която е на Паренсов 6Б до 10 юни.
 • Базар на книгата

  30 май 2018

  Над 100 издателства и търговци влизат в шатрите на пролетния книжен базар, който, вместо НДК, пълни парка отпред до 3 юни. Премиери на книги, четения и срещи с автори допълват изложението с програма на откритата сцена между 10:00 и 20:00 (на 3 юни до 19:00), а инфо за всичко специално търсете във фейсбук по издателства. И нека не вали.
 • World Domination, Volume 1: Furie

  29 май 2018

  Представяте ли си как с телефона си изпращате Тръмп или Путин на заточение в Космоса? Срещу 12лв на 29 май от 19:00 в Червената къща това е възможен сценарий – с приложението Tinmendo (което първо сваляме безплатно) гласуваме на живо какво да се случи на сцената, където холандското трио Tin Men and the Telephone изнася интерактивен концерт-спектакъл с намигване към популизма и фалшивите новини.
 • World Of Co Open Studio Day

  28 май 2018

  World of Co отваря вратите на резиденцията си за разходка с артистите, които са настанили изкуството си под покрива им за месец. Престъпваме прага на 28 май в 18:00 и напускаме в 22:00, след като опознаем от-до с арт проектите под акомпанимента на диджей Smyah.

  Снимка: Adam Riches
 • Графити азбука от А до Я

  27 май 2018

  Wuper от Сърбия, Ettoja от Литва, Bilos от Гърция и още райтъри и крюта от онази част на Европа, която познава кирилицата от първо лице (и даже я ползва в изкуството си) се събират с наши графитаджии за общо експо в Gifted. Куратор е Алекси Иванов, арт формите са асорти (но задължително изобразяващи някоя наша буква), а откриването, разбира се, е на 24 май в 19:00. Ако изпуснете, изложбата остава там до 5 юни.
 • Mind Against

  26 май 2018

  Седмица преди да закрие сезона в града и да отпраши към морето, Ялта вдига IDM/хаус/техно купон с италианците Алесандро и Федерико Фонини на 26 май от 23:59, в който влизаме с 20лв на входа.
 • По гръбнака

  25 май 2018

  След Жената и мъжете, които бях Димана Йорданова издава с Жанет 45 и втората си стихосбирка, която ни пуска ток по гръбнака в Терминал 1 на 25 май от 19:30. Думи за нея слушаме от Димитър Стоянович, Стефан Денолюбов, Любен Дилов-син и Елин Рахнев, а под тях ляга и плейлист с музиката, на която е писан всеки един ред.
 • Литературна разходка

  24 май 2018

  14 уникални букви от кирилицата стават основа на 12 пейки, които се сгушват в града с проекта Скритите букви, за да можем да търсим и намираме съкровищата на езика ни навсякъде около нас. Какви са те, показва ни с ърбън сафари на 24 май от 12:00 писателят Александър Шпатов, с когото обикаляме из литературата и нейните топ места в София – от Арменското кафене и легендарната сладкарница Цар Освободител през историята на убитите софийски книжари, книжарницата на Тодор Чипев, чуждестранните писатели в София и съвременните форми на представяне на литература в града. Начална точка на разходката е Музеят за история на София, а краят може и да се отложи, след като веднъж разпалим любопитството в себе си.
 • Equality Run

  19 май 2018

  Знаете ли, че 33 милиона души днес живеят с ХИВ? Ако числото ви удря в стомаха, излезте на 19 май от 11:00 в парка Заимов, за да изтичате 3 километра в посока срещу проблема (след регистрация в събитието Equality Run във фейсбук). Отсечката е част от спортната програма на Sofia Pride, а ако ви се струва лесно, има и уловка – бягането е по двойки и до финиша сме вързани за партньора си. С други думи – избирайте мъдро.
 • Актьори срещу поети

  22 май 2018

  Смъртоносната битка, в която лъсват разликите между авторско четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение, заема голямата сцена в Сфумато последно за сезона. И с по-голям мащаб – на 22 май от 19:00 на арената излизат по осем бойци от отбор, а последната дума за победителя в дуелите отново има публиката, която си плаща за честта с 14лв за билет.
 • За Димитър Воев

  21 май 2018

  снимка Калин Руйчев

  От 1992 не може да празнува рожден ден на 21 май, но приятелите и феновете на Димитър Воев продължават да го честват на тази дата. Програмата за 2018 е акустичен сет на Васо Гюров и Кристина от Ревю, поезия от Стефан Иванов и Калоян Праматаров и купища спомени в Grindhouse Skateboard Club от 18:00. Или план Б: сет с музиката на Нова генерация и лайвове на бандите Лоши петли и 200 аутиста в Строежа от 22:00.
 • Албена Лимони & Костадин Кокаланов

  23 май 2018

  Тя рисува велико, той е факир на краснописа, а наскоро талантите им се сляха в едно за Митически песни. Българско народно творчество, издадена от Ерове. Ако я искате и нямате, бройки ще продават в галерия Интро, където в 18:30 на 23 май двамата редят самодивско-змейска изложба с нови илюстрации и калиграфии + бързи скици и видео от процеса на работа по книгата (до 27 май).
 • World Class Cocktail Week

  20 май 2018

  Седемдневният гастрол на класни алкохолни марки и някои от посланиците им из шепа от по-добрите ни барове почти изтече и, ако още не сте се влели в него, 20 май е добър ден (и последният ви шанс) да го направите. След 17:00 величествената гледка от върха на Sense ще върви с уау гарнитура: мистериозна изложба и ексклузивно коктейл меню, миксирано с водката Cîroc. По-добри неделни планове? Надали.
 • Italian Wonderbrass

  18 май 2018

  През 2006 Джулиано, Омар, Хорхе, Габриеле и Хавиер събират своите тромпети, валдхорна, тромбон и туба в "най-добрия брас квинтет на Италия", а от 2009 вече трупат и албуми заедно. Иначе всеки от тях се качва на сцена и като солист на мощни оркестри (като този на Ла Скала), но на 18 май от 19:30 са на наш терен в Зала България – с програма, покриваща вековете от Ренесанса до днес. Или два часа с композициите на Габриели, Маренцио, Бърнстейн, Паул, Маскани, Бах, адаптирани за квинтета арии от оперите Селска чест, Палячи, Бохеми и пиесата Bel Canto от Фабиано Фиоренцани, писана за момчетата.