• Уилфред Алмендра

  10 септември 2019

  Ако си спомняте, през април ви запознахме с него – френско-португалски художник, който дойде в София, за да действа по проекта за публично изкуство Sariev + Markov и наесен да инсталира своя работа в града ни. Ето я и нея – скулптурата на Алмендра е готова, наречена е VLZ310 Later (2019) на модел градинска косачка и я отвиват пред нас на 10 септември в парк-музей Врана. Точните могат да видят автора в 18:30, за останалите времето за посещение е чак до 30 октомври.
 • Нямаме план(ета) Б

  9 септември 2019

  Визуалният спектакъл, който популяризира идеята, че грижата за природата е обща мисия, в която успехът идва само ако всички полагат усилия заедно, се прожектира всеки работен ден в периода 9-20 септември, от 21:15 до 22:00 пред Национална галерия Квадрат 500.
 • Ninavale

  8 септември 2019

  Последни дни, в които можете да посети изложбата Ninavale, в която арт дуото ни води между състоянията на водата – в началото като лека пара, а в края като тежка вода или 2H2O, използвана и за ядрени оръжия в галерия +359 до 15 септември.
 • Caged

  7 септември 2019

  Kорейският хореограф Пансън Ким оставя парижката сцена зад гърба си, събира мулти култи трупата Gaya Dance Company тук и вече месеци работи с нея по спектакъла Caged. "Страхът е отровата, която щурмува съзнанието ни", е идеята, която той ще ни предава – с танц и кукловодство – в Дом на културата Борис Христов в Пловдив следващата събота. За премиерата на 7 септември от 19:30 билети по 10-20лв теглете от epaygo.bg.
 • Sofia Food Truck Fest Autumn Edition

  6 септември 2019

  Камиончета и каравани пълни с храна се нареждат в Маймунарника за един вкусен уикенд от 6 до 8 септември от 11:00 срещу 0лв вход.
 • Ratio: A Star Is Born

  5 септември 2019

  Знаете ли, че към 97% от телата ни са изградени от елементи, родени от термоядрените реакции на звездите? На практика без тях, значи, нямаше да има и човеци. Как и защо умират тези космически тела и какво ще стане, когато и на Слънцето му дойде редът след 5.5 милиарда години, разбираме от физика Виктор Данчев на следващата безплатна научнопопулярна лекция от серията Ratio. На 5 септември от 19:00 в Kino Cabana.
 • Джон Клийз

  4 септември 2019

  снимка Bob King

  Винаги е гледал от веселата страна на нещата, затова и в своите 79 години един от основателите на Монти Пайтън забелязва само добра възможност за име на стендъп. Последен шанс да ме видите, преди да умра е на 4 септември в Зала 1 в НДК – ако искате да слушате от черния хумор и тежката му ирония и сте готови да го докажете с 55лв, от eventim.bg ще ви ги разменят за билет.
 • Исторически маршрут Женски пазар

  1 септември 2019

  Още през ранния 20 век хора в носии са продавали чушки на господа с костюми и шапки – това е най-възрастният пазар в града. Районът е пълен с история, из която гид ще ни бъде Здравко Петров: той отдавна води своите исторически маршрути, а сега ги пусна и като книга. Срещу 15лв и със записване на historicalroutes.bg на 1 септември той ни сочи точно накъде да гледаме, за да видим следите от миналото.
 • Музикален куиз #20

  3 септември 2019

  Отбор от 3 до 8 меломани с разнообразен вкус и маниакални музикални знания е най-доброто ви оръжие на 3 септември в бар Тънка червена линия. Подбирайте ги добре и после записвайте тима с лично съобщение към @trl.bar във фейсбук, ако искате да скочите в боя за първите три места във викторината, които си тръгват опиянени и заредени с мелодични или литературни награди. Началото е в 20:00, участието струва 5лв на човек.
 • София: 2050

  2 септември 2019

  След 2 години анализи, дискусии и обратна връзка от гражданите, екипът на Визия за София е готов да очертае идеите си какъв трябва да стане градът ни до 2050, преди да ги подаде към съответните власти. На форум с отворен вход (2 септември, 15:00-20:00, театър Азарян) и живо излъчване във фейсбука на проекта архитект Любо Георгиев и компания говорят за всичко важно: от транспорт, градска и околна среда до идентичност и култура.
 • Neon Shame Party

  31 август 2019

  Август вече е септември, така че след кратък гастрол по морето парти линията Shame се завръща на твърда софийска земя, за да продължи да ни пуска всичко онова, на което тайно обичаме да танцуваме. Поп принцеси, стари бой банди, срамен ретро рап – всичко може да се очаква от плейлиста, докато от вас се иска да не се плашите от неонови бои. Не си слагайте новите дрехи и пишете в календара си: 31 август, 21:00, Culture Beat, 10лв.

  снимка sValio
 • Разказ за едно пътуване

  30 август 2019

  Огромният Гентски олтар, рисуван от братята Хуберт и Ян ван Ейк през 15 век, е пътувал повече от доста хора във времето си: бил е скриван от фанатизирани иконоборци, на части е пренасян в Париж или Берлин, а след Втората световна война е открит в солна мина. Слушаме цялата му история на 30 август от 19:30 в cosmos coworking camp, когато за 10лв Кристина Тужарова разказва и за своето пътуване до него. На страницата на История на изкуството за любители във фейсбук може да си запазите място.
 • Grand Stand-up Garden с Дими

  29 август 2019

  Опитвали сме от хумора на Дими и с чисто сърце ви пращаме към градината на Grand Hotel Sofia, където на 29 август микрофонът е за него и стендъп комедията му. Подкрепа му дава друг смешен човек от екипа на Inside Joke - Надя Брайт. Търсете ги из мрежата и ако ви допаднат, вадете по 13лв за вход (билети от тук), запазете си място на 02 8110 940 и бъдете на адреса в 20:30.
 • Illustration Pop-Up

  27 август 2019

  илюстрация Pllik

  В това събитие от шапката изскачат илюстратори в различни стилове, които гледаме в КО-ОП от откриването на 27 август в 18:30 до 29 август. Не е просто изложба, а възможност да си приберете подписана работа от супер хора като Даниела Янкова – shadowschaser, Виктория Николова – pllik и Александра Георгиева – sa6ettu. Обещават и специални случки през тези три дни, следете ги във фейсбук на @koopsofia.
 • Gin Mare

  28 август 2019

  Това е името на джин, дестилиран в Испания от специфичен сорт маслини, овкусен с мащерка, розмарин и босилек. Звучи като за дегустация, да – затова и в Craft ни черпят с няколко глътки от него, а ако ви хареса, взимайте маса в градината и за няколко коктейла със същия герой. Капачката се развърта на 28 август между 18:00 и 23:30.
 • Emotional Bootcamp

  26 август 2019

  Коя изложба за последно е играла с всичките ви сетива, докато ви кани и за колаборация? В този проект арт дуото Елеонора Ендрева и Лео Уилямс показват интерактивни инсталации, видео и сетивни преживявания, които целят да създадат общо поле на игра между нас и тях. Иначе двамата се откриват в Чикаго, а заедно и поотделно работят с видео, миризма, храна и игра – потъваме в тях на 26 август в Æther между 18:30 и 22:00.
 • Влиянието на фермите за ценни кожи

  25 август 2019

  Мили и меки пухчета за декорация на дрехи и обувки? Въпрос само на естетика, освен ако не идват от истински животни, когато проблемът става жесток. Сега изложба в градината Кристал показва какво е влиянието на фермите за ценни кожи, каквито има и тук. Че става дума за ненужно страдание е достатъчно зле, но е намесено и замърсяване на околната среда и унищожаване на диви видове – гледаме и четем из алеите до 1 септември.
 • Сладоледен фестивал

  24 август 2019

  Бяхме още на първия и оттогава помним убийствено джелато в края на опашката. В събота за пети път betahaus вдигат разнообразни ледени лъжици в цял фестивал, но не в някоя от къщите си, а в Докторската градина. На 24 август ви чакат между 10:30 и 18:00, така че избирайте: сладолед за закуска, за следобедна фиеста или за десерт преди вечеря?
 • Alex Powers Exposed

  23 август 2019

  снимка Randy Shropshire © Alex Powers

  Влиза една американска стенд-ъп комедианка в бар Amok... и разпродава няколко дати от първото си шоу в София си почти веднага. Затова на 23 август я качват на сцената още 2 пъти: срещу 10лв слушаме сухите й шеги и бързия й мръсен хумор, който пуска редовно в Щатите и по света, в 20:00 или 22:00.
 • So Called Crew

  22 август 2019

  Римите им се сипят под романтичното осветление на Kino Cabana, раздвижвайки центъра на София в предпоследния четвъртък на август от 19:30 за 12лв на място.