• Ratio Rooftop Party

  13 август 2019

  Сигурно помните училищния урок, че енергията не се създава или губи, а просто се преобразува от един тип в друг. Откъде идва тя поначало обаче? И как избира в какво да се трансформира? На тези и още любопитни въпроси, които имате сега или ще измислите на място, отговарят трима лектори, вещи по темата за фундаменталната физична величина. Срещаме ги на 13 август след 19:00 на покрива на Музейко с билети за 10/15лв от ratio.bg.
 • Джон Кики & Дарън Баркър

  12 август 2019

  Идват от Великобритания и, макар да гонят индивидуален стил и теми, работите им някак се допълват до пълна визуална хармония. На 8 август Националната галерия откри първата изложба на двамата художници у нас, която ни запознава с Кики през серия многократно преработвани картини, препращащи към образа на инфантата, а с Баркър – през наскоро завършени маслени платна. Изложбата е в Двореца до 8 септември.
 • Андре Рийо

  10 август 2019

  Казват му краля на валса, защото с цигулка и диригентска палка ни подчинява доброволно на тази музика. "Искам всички зрители в кината да танцуват валс", възкликва и сега, докато ни подгрява за летния си класически концерт, изсвирен в Маастрихт, но записан за големите екрани по света. С участието на прочути гласове, задкулисни погледи и интервюта с екипа, концертът потича в Cine Grand Park Center на 10 август в 19:00 и на 11-и в 14:00 за 15лв.
 • Исторически маршрути

  11 август 2019

  Защо Иречек наричал София "българската Венеция", чии били красивите къщи по Шипка, Оборище или Московска и какво още трябвало да се построи на Ларгото? Все въпроси, на които Здравко Петров отговаря с две исторически беседи, разхождащи ни из града. Тази за Софийските домове тръгва от Орлов мост на 10 август, а за Софийските дворци – на 11-и от Руската църква, все в 18:00, със записване на historicalroutes.bg и плащане (10/15лв) на място.
 • Алцек Мишев

  9 август 2019

  Опитва да лети с плавници от Милано до Дупница, където е роден; плува в малък басейн, докато го пренасят през митниците на Англия и Щатите; участва два пъти на Венецианското биенале, като през 2000‑та влиза в контейнер, за да дирижира оркестър от риби. В историята на този художник ще ви гмурнем скоро, но питайте и самия Алцек – за откриването на рисунките му в Swimming Pool идва от Италия за разговор на 9 август от 19:00.
 • Bring the soul

  8 август 2019

  снимка Ajeong JM

  Корейците BTS още не са пели в наша зала, ако не броим тези в кината – с прожекции на концерт от турнето Love Yourself преди време. Ето сега пак – от 7 до 11 август Cinema City в Mall of Sofia и Paradise Center и Cine Grand в Park Center пускат нов филм за групата, зареден със зад- и предкулисни концертни кадри от Париж и разкази от първо лице за това какво е да си к-поп сензация. За дати и часове проверете тук.
 • Софийски страници

  7 август 2019

  Лора Шумкова е страстен читател и изследовател на софийските потайности. Какво повече може да искате от гида си, ако сте тръгнали да ровите в литературното минало на града. С крачки и факти Лора ще ви разходи из историята на важни произведения и автори плюс интересните места наоколо, свързани с тях – за 90 минути и 0 лева, на 7 август със сборен пункт пред Народния театър в 18:30.
 • Dead Man's Hat

  6 август 2019

  Инди рок с елементи на американски фолк – така сами определят стила, който от известно време вече готвят и сервират по клубове тук и там. Следващият път обаче ще им е по-специален – на 6 август в 20:00 Dead Man’s Hat се подреждат на сцената в Kino Cabana, за да ни залеят с цялото съдържание на дебютния си албум Emotional Shortcut, който тъкмо изваждат топъл от фурната.
 • GuruShots

  5 август 2019

  снимка Gilles Massard

  GuruShots е нескромно име на група фотографи, но в действителност събира някои от най-добрите имена в уличните снимки - международната платформа организира редовни конкурси и игри, в които участват обективите на куп хора. За пръв път на местна почва, в галерия PhotoSynthesis, гледаме до 15 август улиците на света през очите на избрани участници в техен конкурс.
 • Базар за винили

  4 август 2019

  Заставате пред Съдебната палата, обръщате й гръб, пресичате от другата страна на булеварда и се мушкате в безистена точно пред очите ви. Ето как (освен по долитащата музика) да намерите магазин Vintage Stereo, ако преди не сте били. Редовно там се случват разпродажби на всякакъв стил грамофонни плочи, а следващата е на 4 август между 11:00 и 17:00.
 • Кино за пътешественици

  3 август 2019

  Монах катери сам планина 1000 дни; филипинец виси, прикован с пирони; мадагаскарци отварят гробове и пипат кости за късмет. Идеята за докосване до Бога е различна навсякъде, а с филма Култ опознаваме ритуалите в 25 страни – на 3 август в 18:00 в Euro Cinema и на 7-ми в 20:00 в G-8. Иначе чак до 15 август кинофестът ни разхожда например до Индия, Мароко, Етиопия, Исландия... Цялата програма е тук.
 • The Bla Bla Battle

  1 август 2019

  След сериите Профил и Перспектива платформата Praktika вади нов формат събитие, който пуска всички ни в интересния свят на рекламата. Медийни спецове, маркетолози, автори, блогъри, инфлуенсъри, ютюбъри и всякакви рекламисти се редят по двойки за надприказване по теми като За и против патриотизма в българските реклами. На 1 август дуелите са два – след 19:30 в двора на The Smarts (Странджа 58) без пари за вход и бар под ръка.
 • Блок кино

  29 юли 2019

  За пети път фестът трансформира междублокови пространства из 11 квартала в киносалони на открито. Без билет там гледаме сравнително нови БГ игрални, документални и анимационни филми, повечето пъти в комбо от дълъг и къс и винаги с начален час 20:45. Пълният график е тук, a днес - 29 юли, в безплатно кино се превръща дворът на 26 СУ Йордан Йовков в Княжево, където гледаме пълнометражния Посоки и късометражката Гората на Димо.
 • Кино матине за майки

  31 юли 2019

  Не е нужно да ти звънне телефонът – и да имаш неспокойно бебе до себе си стига, за да спечелиш врагове в киното. Ето защо не сте виждали майки със съвсем мънички деца в салона. Дом на киното обаче им подава ръка, като всяка сряда прави специални прожекции на актуални филми, на които и под-3-годишните са добре дошли – с лесен достъп за колички, намален звук и приглушено осветление. На 31 юли в 12:00 пускат новия Цар Лъв.
 • Гена So Called Crew DJ Set

  2 август 2019

  Този път е без Жлъч и Григовор, а сам със своя плейлист, който обещава да ни разтанцува на 2 август от 17:30 в Kino Cabana срещу нула стотинки.

 • Black Sea Map

  30 юли 2019

  Така се казва проект на един от най-успешните подводни музеи, разположен само на 400км оттук на дъното на Черно море. Неговите безкислородни води пазят доказателства за корабокрушения отпреди стотици години, изследвани от 70 учени – какво откриват те и какво крие това уж познато море, гледаме в пътуваща изложба на Музейко, подходяща и за деца и със свободен вход – до 15 септември на третия етаж на Park Center Sofia.
 • Кристиане Карам

  28 юли 2019

  Родена е в Бейрут, но влиянията ѝ са широки като света – какво ли не е втъкано в нейната уърлд музика и джаз. Оплитала е гласа си с всякакви хора от Янка Рупкина до Боби Макферин и Йо-Йо-Ма, а сега идва в София, за да го пусне на воля в Книгата с тромпет, пиано и кавал от местни музиканти. На 28 юли от 20:00 с вход 10лв.
 • Botanic Prosecco

  27 юли 2019

  Цяла събота гледаме бодливи кактуси през леки балончета – идва новото Botanic Prosecco парти, което ни сипва в Университетската ботаническа градина. Сред библиотеката от растения просекото няма само да се лее, а ще се гребе – поне ако ви е интересно да опитате джелато с него. На 27 юли от 13:00 до 19:00 с вход 4лв.
 • Turbojazz

  20 юли 2019

  Turbojazz e една трета от аналоговия проект Jaxx Madicine, в който се играе с различни дръм машини и синтезатори, миксирайки диско, счупени бийтове и дийп хаус. Слушаме това в Tell Me на 20 юли от 23:00 срещу 5лв на входа.

  снимка Riccardo Fantoni
 • Creative Mornings

  26 юли 2019

  "Мъчно ми е, че вече не сме заедно, че е излетял, както децата един ден си отиват", казал веднъж режисьорът Милко Лазаров, говорейки за филма си Ага. Ето защо е точен избор за лектор на следващата креативна закуска в Генератор (26 юли, 08:30), когато темата Край ще извади от него разказ за това какво става с артиста, когато проектът му е готов да заживее собствен живот. Там сме да чуем след запис на creativemornings.com.