• Ден на Африка

  29 юни 2019

  25 май 1963 е първият ден в историята, в който Африка празнува различните лица на културата си. Оттогава е все така и не само там, а къде ли не и на други дати – при нас тази година ще е на 29 юни в Градската градина (пред Народния театър). Между 12:00 и 19:00 там срещаме Алжир, Египет, Мароко, Южна Африка, Либия, Палестина, Сейшелите, Уганда през музика, танци, поезия, мода, работилници и още забавления.
 • Prom Night Vol. 3

  27 юни 2019

  Или последното четвъртъчно парти от сезон 1 в историята на клуба ЕХЕ. Музиката ще ни върне в 2000-те (мислете Linkin Park, Destiny's Child и Offspring), дрескодът е "гимназиален" според модата от онова време, а входът - 10лв след 22:30 на 27 юни.
 • Movie Quiz

  25 юни 2019

  35-ият филмов куиз в бар Тънка червена линия е и последният за сезона, затова побързайте да запишете отбор между 3 и 8 човека по фейсбук месинджъра на @trl.bar. Въпросите за големия екран отново са 55, разпределени в 6 кръга, а наградите варират от бутилка уиски до шотове и книги от Colibri. Началото е в 20:00 на 25 юни, входът е 5лв на участник.
 • Импро Театър Vol. 11

  28 юни 2019

  Театър без конкретна тема и сценарий може да ви звучи невъзможно само ако преди не сте били на импровизационни представления. Голям купон са - скачайте. Както ви харесва (една от трупите под крилото на големите в жанра у нас ХаХаХа Импро) ни разсмива на 28 юни в бара на ФотоСинтезис от 20:00 с вход свободен.
 • Ratio: нанорискове

  26 юни 2019

  Докато се чудим кога наноботи ще започнат да лекуват телата ни отвътре, а очите ни – да гледат през лещи с вграден компютър, нанотехнологиите всъщност вече навлизат. Сетете се например за слънцезащитните кремове с наночастици. На поредната безплатна Ratio лекция (Строежа, 26 юни, 19:00) слушаме медика и специалист по нано- и биобезопасност д-р Димитър Проданов има ли драма и риск в този футуристичен прогрес.
 • Björk Alternative

  24 юни 2019

  Всичко е любов на 24 юни, но може би не от посоката, в която гледате – слушаме някои от най-известните парчета на Björk в аранжимент за оперна певица и старинни инструменти. Проектът е на самата исландка и продуцента й, по света е бил изпълняван многократно, а тук идва за втори път с певицата Мила Михова и пиано, клавесин и челеста от Николай Стойков. За 30/40лв при домакините – зала Оборище 5, скоро и през eventim.bg.
 • Когато гледаме

  23 юни 2019

  София зиме е картина на Никола Петров от 1908, любима на Светлин Русев, у когото извиквала "особено тънко и сложно състояние". Credo Bonum отбелязват рождения ден на Русев неслучайно с изложба: около датата художникът обичайно показвал свои работи, а сега в празната галерия ни чака единствено тихият и спокоен пейзаж на Петров. Поканата за бавно гледане и лично сложно състояние е до 23 юни.
 • Hot dogs & beats, vol. 2

  22 юни 2019

  Диджеи от колектива Marble Souls слагат под мишница гореща селекция от хип-хоп, фънк и още чил музика и паркират на Шишман 34, където домакините от Rolling Dogs вече са готови да вадят мощни хотдози и хладни коктейли цяла вечер. Датата е 22 юни, когато от 16:00 нататък сме поканени на лятно соаре в градина без покрив и без пари за вход.
 • Наука на борда: Математика. Без паника!

  19 юни 2019

  Ако вектори, теореми, фрактали и златни сечения са понятия, от които гледате да страните, но пък ви е интересно да разберете защо точно четирилистната детелина носи късмет, това събитие е за вас. Наука на борда - серия научнопопулярни събития в клуб Abordage, превръща математиката от страшно чудовище в разбираема и даже забавна работа, благодарение на госта си на 19 юни от 18:30 Ралица Манчева.
 • CreativeMornings

  21 юни 2019

  "Поканихме Nasimo по темата Удивление, за да ни разходи из паралелните светове на своето търсене в неговото улично изкуство, което започва като бунт и за 25 години се превръща в графити с богати духовни послания и много красота", казват организаторите на ежемесечните креативни закуски. Новата такава е на 21 юни от 08:30 в Генератор, безплатните пасове се раздават тук.
 • ЧРД, BOLD Showroom

  20 юни 2019

  Шоурумът за изкуство, дизайн и събития става на една и, освен с пълни чаши, диджей сет и акустична музика на живо, празнува с изложбата Свобода. Събират я с отворена покана с идеята да дадат сцена (и нула цензура) на автори от различни полета и стилове. Така между фотографии и картини гледаме и графитите на Rustwo, и графичния дизайн на актрисата Анжела Недялкова – от 18:30 на 20 юни, там са до 27-ми.
 • Писане за имиграцията

  18 юни 2019

  СтолицаЛитература е фест за книги, чиито основни дни са между 17 и 19 юни. Програмата с дискусии, работилници, четения и представяния е на ekf.bg, а тук подчертаваме разговора на 18 юни в Перото. В 19:00 хора като Захари Карабашлиев, Капка Касабова, Анджела Родел, Кишани Видяратна и още гости от различни държави говорят по темата на фестивала – имигрантската литература. Входът е свободен.
 • Агенция за лъжи

  17 юни 2019

  "По-добре хубава лъжа, отколкото грозната истина" е мотото в тази комедия, част от Фестивалът на италианското кино в България. Историята е за дяволска и гениална агенция, чиято цел е една: да подсигурява алиби за клиентите си, за да могат да излъжат успешно. Един от агентите обаче се влюбва в жена, която мрази нечестностите, а и баща ѝ внезапно иска да използва услугите им, за да се покрие - как се разплита всичко това гледаме в Люмиер на 17 юни от 21:00.
 • Tattoo fest

  16 юни 2019

  За 14-и път кожата е галерия в зала Универсиада, където български и чужди студиа за татуировки показват различни техники и стилове. На 15 и 16 юни между 11:00 и 20:00 влизаме с билет от 8лв, които ни вкарват и в Музея на татуировките, събрал в обекти и снимки част от историята на рисунките по тяло в България. Впрочем има и кът за децата, където те също драскат, но все пак по хартия.
 • Базар за плочи

  15 юни 2019

  Ако сте клубен човек с ухо за електронна музика, може би сте танцували на партита в Studio EW или пък другаде, но организирано от тях. Преди няколко месеца се преместиха на Сребърна 12, където сега смятат да отворят обятия и за други събития – като базара за плочи на 15 юни от 12:00, когато ровим в кашоните на няколко диджея. Сред тях са и германците The Ghost, които продължават вечерта с винилите, които не биха продали.
 • Ster-way to heaven

  14 юни 2019

  снимка instagram.com/stersofia

  Графити артистите са част от града ни, дори когато си отидат – така купищата тагове на STER продължават да живеят по улиците на София и след неговата ранна смърт. Сега Gifted събират част от огромното му творчество в платна, принтове, илюстрации, нашивки, издания – откриването е на 14 юни от 19:00, изложбата остава там до 25 юни.
 • Книгите на Хюс Кайер

  13 юни 2019

  Знаете – добрата детска книга се познава по това, че отваря светове и за възрастните. Така е с холандския автор Хюс Кайер, от когото на български е излизала например красиво илюстрирана Книгата на всички неща, а сега блесват и Черните камъни. "Непринуден, ясен и прецизен", 77-годишният носител на голямата детска награда Астрид Линдгрен идва за среща с нас в Младежкия театър на 13 юни от 18:30.
 • Steam Room

  12 юни 2019

  Това не е седмичната ви сауна, а нова програма за съвременен танц, която среща хореографи с публика, чете на глас в кръг и поддържа разговори. Поканата не струва нищо, освен да се запишете – на 15 и 16 юни в галерия Етюд предстои работилница със Станислав Генадиев, среща с Вили Прагер и Ива Свещарова, четене и дискусия. На @SteamRoomBg във фейсбук вижте как да запазите място, но не по-късно от 13 юни.
 • Movie quiz

  11 юни 2019

  Павел Симеонов е на 13, но неведнъж единствен е отгатвал най-трудните кино въпроси на куиза в Тънка червена линия. Ако ви е писнало да ви бие едно хлапе, спокойно – на 11 юни в 20:00 в бара идва нов епизод, в който той не се състезава, а задава въпросите (заедно със Стефан Димов). Запазваме места за отбора си на @trl.bar във фейсбук и срещу 5лв на глава се хвърляме в борбата за филмови, книжни и пивки награди.
 • Офис на открито

  10 юни 2019

  Ако работата ви го позволява, знаем топ мястото за дигитално номадство в седмицата 10-14 юни: за второ лято Telenor разполага в парка Заимов, до театър София, 40‑ина удобни места за офис на открито с бърз интернет, който работи стандартно – от 9 до 6. Отделно пак ще има безплатна серия мини работилници и презентации около новостите в дигиталния свят – следим за програмата във фейсбук събитието.