• Шалче за чувалче

  9 юни 2019

  Бъдете им и вие пръв приятел – кучетата в приюта на Animal Rescue получават всички приходи от това събитие в двора на SOHO на 9 юни. Срещу 34лв (колкото струва чувал храна) взимате шалче за кучета Ador Barador, но ако нямате четириног, на когото да го вържете, пак идете – ще има касички на приюта за каквато сума прецените. Миналия път същото събитие е изхранило 300 кучета за месец, ако търсите цифрата.
 • Sofia Pride

  8 юни 2019

  За 12-и път шествието дава власт на любовта – на 8 юни, когато всичко започва с концерт пред Паметника на Съветската армия в 16:00. Стискаме палци за слънце, но носим и бански – след прайда за равенство и толерантност, който тръгва от същото място в 19:30, дъгите продължават да се леят в афтърпарти около басейн. Срещу 10лв на покрива на Walltopia музиката започва в 22:00 и продължава до следващия ден.
 • Фалшив Герой

  6 юни 2019

  Фалшив Герой е мащабна суперпродукция базирана на най-популярните и обични песни на Тодор Колев, поднесени с нови арaнжименти и изпълнени от Симфоничния оркестър на Държавна опера - Русе с диригент Димитър Косев и балетът на операта с хореограф Зорница Петрова. Солисти са Ненчо Балабанов, Поли Генова и Димо от ПИФ, със специалното участие на Хилда Казасян. Очите ни са вперени към сцената на Зала 1 на НДК на 6 юни от 20:00 за 40-45лв от eventim.bg.
 • Кинодвор

  4 юни 2019

  Кое е по-хубаво от това цяло лято да гледаш кино на едър екран в градина? Да добавиш към това и свежи коктейли, и слушалки с персонален контрол на звука, за да няма нито "нищо не чувам!", нито "оглушах от ефектите!". Говорим за летните прожекции на открито в G-8 – започнаха на 1 юни с Ага, днес (4-ти) от 21:15 може да видите Щастливият Лазаро, а програмата продължават ежедневно до края на септември с все добри игрални и документални филми, все за 10лв.
 • Plovdiv Food Park Festival

  7 юни 2019

  Посочваме ви го като добър план за уикенда, но всъщност Plovdiv Food Park Fest тече още от четвъртък, 6 юни. Ще намерите караваните му на Младежкия хълм, където до 9-и, неделя, събираме в чиния вкусовете на местни ресторанти и международни рецепти.
 • Unusual Images

  5 юни 2019

  Александра Георгиева (@sa6ettu в инстаграм) е илюстратор, автор на зинове и татуист с вкус към необичайни сюжети, която един ден случайно попада на фейсбук страницата Unusual Images. Това става нейна банка за вдъхновение, от която взима назаем хора в костюми на жаби или тъжни деца, накацани от цветни папагали. Рисунките си по тях сега Александра вкарва в зин и изложба в Gifted от 5 юни в 19:00, която стои там цяла седмица.
 • ORYZA на Андре Токев

  1 юни 2019

  Шефът тъкмо отвори и нов ресторант, а това тук е каравана с концепция – забранена територия за глутен и лактоза. Като имаме предвид, че опаковките са биоразградими, а на откриването на Женския пазар на 1 юни между 11:00 и 15:00 ще има и работилница на тема ролята ни в градската среда, нещата отиват съвсем в отговорна посока. Засега си правим устата най-вече за това в кутията – три вида ориз в комбо с месо или зеленчуци.
 • Седмица на героите

  3 юни 2019

  Какво зарежда неуморния доброволец с хъс за каузите, които са му важни, и кое е най-надъхващото нещо, което има да ни каже? Слушаме през истински истории в Кино Култура на 3 юни от 19:00, а на awards.timeheroes.org гледаме и другите събития, организирани от TimeHeroes в Седмицата на героите. Мини-фестивалът кулминира на 6 юни с аплодисменти на Наградите за суперхората, дарили време през годината.
 • Неделен фестивал

  2 юни 2019

  илюстрация Здравка Будинова - Zdravolina

  Неделя + зърнена закуска са двете увлечения на организаторите на този поп-ъп фестивал за съвременни изкуства. В Място 167 отиваме на 2 юни гладни за захарни топчета в мляко, които хрупаме пред селекция късометражни филми. В съседната стая има изложба, посветена на любовта към неделята, на двора се рисуват графити по оградата, а вечерта продължава с музика и крафт бира – всичко започва в 12:30 и след 5лв вход.
 • CreativeMornings

  31 май 2019

  За него се говори с поне 4 имена, които на свой ред напоследък често се споменават до тези на Теодосий Спасов, фолклорната формация Авигея или пък графити артиста Насимо. Става дума за Иван Шопов - художник и многолик артист на електронната музикална сцена, който на 31 май застава пред всички ни в Генератор, за да говори за себе си. Мислите му ще са концентрирани около тазмесечната тема - Preserve. Слушаме след 08:30 и след като сме се записали на creativemornings.com/cities/sof.
 • Улица Малко Търново

  30 май 2019

  С 60-те си метра, това е най-късата пешеходна улица в центъра с концентрация от любопитни истории зад фасадите си. От любимия бар на цар Борис III до килии на държавна сигурност, Малко Търново има какво да разкрие за себе си и го прави в изложба в галерия Архиви (Московска 5) до 5 юни – част е от проект на Atelier Serafimov Architects и строителите BLD, които предстои да реновират участъка и са отворени за предложенията ни как.
 • Пролетен базар на книгата

  29 май 2019

  НДК отново става дворец на четенето между 28 май и 2 юни, когато 160 издателства редят книгите си по етажите. Освен обичайното – препоръки по щандовете, представяния на нови заглавия, срещи с автограф – в същото място+време е и Софийският международен литературен фест с програма за деца. Подаръците май не са само за хлапетата – приемаме като лично удоволствие например изложбата на илюстратора Любен Зидаров.
 • Куентин Тарантино Quiz

  28 май 2019

  На какво не прилича Марселъс Уолъс? Ако можете да изстреляте точния отговор и изобщо познавате не само Криминале, но и цялата филмография на Тарантино, бъдете с 5лв и най-големите разбирачи сред приятелите си в бар Тънка червена линия за куиз по темата. Навиваме ръкави срещу другите отбори на 28 май от 20:00.
 • Цикадите

  27 май 2019

  От Пловдив 2019 ни гостува тази постановка, която събира мъж и жена в ничията земя между живота и смъртта. Той няма спомени, но тя само с жест успява да отключи дълбоко потъналата му памет, от която излизат срещите им в минали животи и времена. Дали обаче този път няма да им е последен, решават на сцената на театър Азарян на 27 май от 19:00.
 • Лятно кино в градината

  26 май 2019

  София Филм Фест вдига екран в градината на бар Switch, за да пуска чак до средата на септември кино под дърветата. Началото е с Белгийският крал, който пътува през Балканите в псевдодокументалната комедия, открила фестивала през 2017. Ако тогава сте изпуснали да го проследите, сега пуканките ще са перфектно осолени, а крафт бирата ще е наливна – от 21:00 на 26 май.
 • Нова българска анимация 2

  25 май 2019

  На 25 май идва втора селекция от късо рисувано кино, което ни отваря очите за работата на хора от Анри Кулев през Теодор Ушев и Борис Праматаров до студенти по анимация. Гледаме какви крушки им светят в главите през последните 4 години в Дом на киното от 18:00 срещу билет за 8лв на касата.
 • Sofia food truck fest

  24 май 2019

  Ако в почивните 24-25-26 май ви се случи да огладнеете, елате в парка – пред Маймунарника са паркирали няколко кухни на колела. Докато поръчваме всичко от бургер до коктейл и гледаме как го приготвят опитни ръце в караваната пред нас, ще звучи и DJ програма. Там са от 10 до 10 и трите дни, пък и целият парк е под краката ви – значи става и за късен брънч в Борисовата.
 • Super Flu

  23 май 2019

  12-годишното им партньорство тръгва от общата любов към касетите на Свен Вет и електронните джаджи. Днес Феликс Тилеман и Матиас Шварц от бивша Източна Германия могат да се похвалят с 5 албума, 50 ремикса и купища сингли, в които е възможно да чуем звук от ластик или пиано, записано през стара Nokia. Точно така звучи радостта от живота под формата на техно – като техните експерименти, поръсени с денс добавки. Слушаме ги в ЕXE на 23 май от 22:30 срещу 10лв.
 • Нощ на историите

  22 май 2019

  снимка Александър Александров

  Вероятно сте чели по нещо от Стефан Иванов, Петя Кокудева, Марин Бодаков, Петър Чухов... Те и още писатели и поети сега влизат в първото издание на Нощ на историите, за да ни доведат още по-близо до себе си – като хванат микрофона в Книгата на 22 май в 19:00, за да разкажат съвсем истинските си лични истории. Форматът тепърва ще се разраства, следете как на @imaloednovremevbg във фейсбук.
 • Ratio: Behind the curve

  21 май 2019

  Трябва да сте чували за плоскоземците – онези хора, които са убедени, че Земята е плоска и че обратното твърдение е мръсен заговор. Вместо просто да ги осмива, документалният филм Behind The Curve отива на конференцията Плоска Земя и ни среща с тези хора и със скъпите им неуспешни експерименти да докажат идеите си. Гледаме на английски без БГ букви, а после дискутираме на воля – на 21 май от 19:00 в City Stage с билет за 10лв от ratio.bg.