• Creative Mornings

  26 май 2017

  След запис на creativemornings.com адресът за събуждане с кафе и вдъхновение на 26 май е галерия Академия. В 08:30 темата Случайност подхващат Георги, Жельо и Павел от дизайн студиото Four Plus, за да разкажат защо е супер да правиш бизнес в България, как печелим съдбата на своя страна и още неща, заради които си струва да станем по-рано.
 • Гонсало М. Тавареш

  25 май 2017

  Блум е герой от Запада, който търси спасение в пътя към Изтока, но открива, че то не дебне отникъде и всички само плакнат душите ни с илюзии. Мъдростта от книгата Пътуване до Индия на "португалския Кафка" ни вълнува на български от година, затова знаем точните си координати на 25 май в 18:00 – Перото, лице в лице с автора.

  Снимка: Alfredo Cunha
 • Под езика

  24 май 2017

  Игра на кирилица в 60 типограми (клонящи към идеограми) – това е едногодишният проект на художника и илюстратор Дамян Дамянов, който излиза от фейсбук, за да влезе в истинска книга. Разлистваме я на Пролетния базар на книгата в НДК (полуетаж Изток) на 24 май в 14:00, когато е и официалното откриване на изложбата със страниците ѝ. Базарът иначе продължава до 28 май, елате пак.
 • Сетивен концерт

  23 май 2017

  Skiller, цигуларят Венци Такев и експериментаторите Balkan Scientist са в състава на Shamani Trio, което издига музикален лабиринт за Театъра на сетивата. Купонът за възприятията е навръх Новолуние – 23 май, затова освен с билет (за 40лв) и запазено място от sensorytheatresofia.com, влизаме във Vertigo Tower със списък желания и въпроси към Вселената.
 • Разкажи ми за Ботев

  22 май 2017

  Втората адаптирана за деца биография от Ивайло Кючуков и Райчин Генов вече е факт и протяга ръка към малките с премиера на 22 май от 18:48 в зала 1 на Съюза на архитектите (Кракра 11).
 • The Longboard Meeting

  21 май 2017

  Дъските могат да танцуват – убедете се в това на 21 май от 10:30 пред НДК. Мраморът става дансинг и фрийстайл двор за майстори и лаици от близо и далеч, които шарят със срещи града през целия уикенд. Тичаме след дъските до Шератон (12:30), парка Заимов (14:00) и към финала в Борисовата (16:00), където на следващия ден лонгбордистите ни закотвят с денс и слайд цял следобед от 12:00.

  Снимка: LongDayBoarding
 • Cactus Lab

  20 май 2017

  Освобождаваме перваз за терариум и влизаме на Хан Крум 4 на 20 май, заедно с поредния наемател на новия Магазин за 1 ден (или стария Brave Moustache). От мини до макси кактуси и сукуленти, дизайнерски кашпи за тях (от ТЕЗГЯХ и Art.E) + знания и био коктейли за нас ни подават и продават между 12:00 и 18:00 в събота.
 • Нарагония

  19 май 2017

  Така се казва измислената страна, към която се отправя "корабът на глупците" от книгата на Себастиан Брант. Посоката на немското дуо Флориан Бюкинг и Пайна Крьогер днес тръгва от нея с ентусиазъм, но стига до момент, в който "желанията и надеждите отслабват", а двете тела пускат котва в настоящето. Има ли щастие на този бряг? Става ясно загребване преди финала на Антистатик - 19 май от 20:00 в Червената къща.
 • Фестивал на солидарността

  18 май 2017

  Разликите са чарът на всяка порода, напомнят Multi Kulti в дните от 18 до 21 май с активности в карето на толерантността в София – сещате се, там, където се събират църква, джамия и синагога. Стартът е в четвъртък в 19:00 в Дом на киното с вълнуващия Човек на Ян Артюс-Бертран – 190 минути с лични истории, които ту ни влюбват в човечеството, ту ни отблъскват от него, докато откриваме и добрите, и лошите му черти в себе си.
 • Пати Остин

  17 май 2017

  Американската джаз и соул дива идва на наша сцена с парчета на Ела Фицджералд (на чиято 100-годишнина от рождението е посветен целият концерт), Дюк Елингтън и Гершуин на 17 май от 20:00 в Зала 1 на НДК. Инструменталната подкрепа е от оркестър и брас бенд, а ние се включваме с аплодисменти и билет от ticketsbg.com (20-60лв).
 • Disaster to master

  16 май 2017

  Умеем коктейлите с джин, но как се бърка основната му съставка? Учим в еднодневен колеж с мастъра Дезмънд Пейн, който пристига от лондонската дестилерия на Beefeater с всичките си трикове. Дилян Аврамов от Спутник и Грети от Щастливото прасе също са зад бара в Gallery 2.0 на 16 май от 18:30 с рецепти по последна джин-мода в такт с пулта на Tekniq. Билетите са 14 евро и свършват бързо тук.
 • Пре/открий София

  15 май 2017

  С плакати на градски забележителности, поставени в своя исторически контекст, Стан Парталев (пре)откри не само лицата на София, но и Gifted – ново място за арт и градска култура, което отвори на 11 май. Влизаме на Денкoглу 24 за изложбата на художника и дизайнер до 23-ти. Нататък чакаме историята да се дорисува.
 • Астро брънч

  14 май 2017

  Рецептите се въртят около Слънцето и Юпитер по междузвездните познания на фреш майсторите от Planet Pops, които този път бъркат астрология за чинии по прогнозите на планетите за 14 май. Между 11:00 и 15:00 минаваме през Doom на Кърниградска 2 (където преди беше Hip Hip Library), за да си вземем парченце от голямото щастие, което ни вещае този ден.
 • Маймунарника

  13 май 2017

  Лятото е близо (или поне така ни се иска), когато кестените цъфтят и вече можем да седим по тениска в Маймунарника. На 13 май клубът без стени посреща своята Нова година с Unkle Billy, Мерудия, Cool End the Ghe, Таралежков, BGz и бат‘ Невен. Билетите са 5лв от eventim.bg, но ако ще купувате на входа, пригответе двойно повече.
 • Женитба

  12 май 2017

  Когато екипът зад пиесата (с режисьор Елена Панайотова) се захваща с текста на Гогол, тръгват ред спорове за изборите в живота и смисъла на брака. Така сглобяват сатирично-страшната си приказка за едно общество, в което и днес човек продължава да е скован от чуждите очаквания и страха от самотата, които избутват истинската любов настрана. Гледаме резултата премиерно на 12 май в 19:00 в театър София.
 • Блок кино

  11 май 2017

  Смешно-тъжната история за Гошо в Скок и драмата на учителката в Урок – този чифт късо + дълго кино от Кристина Грозева и Петър Вълчанов връща серията нестандартни кинопрожекции в УАСГ на 11 май. Сядаме пред екрана в 20:00 без пари за вход и гледаме 135-те минути, с които режисьорският дует събра слава и 15 статуетки от Европа, Азия и САЩ.
 • Нощ на литературата

  10 май 2017

  20 локации в артериите на Раковски влизат в Нощта между 18:00 и 21:30 на 10 май, когато на всеки половин час слушаме на глас откъси от топло преведени европейски книги. 5 книги влизат в нашия предварително начертан маршрут, а вие можете да допълвате собствения си от noshtnaliteraturata.bg.
 • Аз, моя милост и ЕС

  9 май 2017

  Проектът на Алекс Майоли пристига в София на 9 май, когато италианецът лично открива експозицията си в СГХГ (18:00). За нея обикаля емблематични за Прехода ни места, защото "в първата ми софийска изложба не може да няма и български кадър". Приемаме реверанса и минаваме за среща с Алекс в галерията на 10 май преди да се върнем отново в сайта ни, за да набележим следващото събитие от Фотофабрика 2017, което да влезе в календара ни.
 • Пилето, което казва ку

  8 май 2017

  "Щастието няма нужда от думи", настоява Иван Юруков в моноспектакъла си, в който текстове от сборниците Малкото име на дните и Тиква! на Александър Урумов кацат върху музиката на Михаил Шишков-баща. Слушаме и гледаме как звучи всичко това на 8 май от 19:30 в Нов театър (НДК). Преди и вие да се отправите натам, трябва да прелетите до eventim.bg за билет (12-14лв).
 • Wings for Life

  7 май 2017

  Или фондация, която пълни касичка за прогрес в лечението на гръбначни увреждания чрез ежегодно тичане-с-кауза, което тръгва паралелно в целия свят. На 7 май в 14:00 се включваме и ние. Стартът е на езерото Ариана, финишът – след 5км, но не гоним него, а гледаме да надтичаме виртуалната кола, която ще ни следва по петите. Регистрация и детайли – в мобилното приложение Wings for Life World Run App (от Google Play и iTunes).