• Звездна нощ

  29 юни 2017

  Дали небето ще светне още в 20:00 на 29 юни е спорно, но в следващия час и половина в градината на музея Земята и хората сервират звездно класическо меню. Пианистите Даниела Янева, Лиза Миланова и Еви Младенов, тенорът Деян Павлов и сопраните Анета Тодорова и Лидия Кулекова следят нотите на Пучини, Дебюси, Шопен и още от калибъра, а ние слушаме без вход.
 • Патрисия Каас

  28 юни 2017

  След тежък творчески блокаж певицата скача обратно на крака с 13 нови поп-кабаре-джаз-шансон парчета от различни композитори, в които се пее за истински важните неща в живота – дори когато са страшни или сурови. Заемаме кадифените кресла на Зала 1 на НДК на 28 юни от 20:00, за да чуем десетия албум на необикновената Патрисия Каас - билети 50-100лв от eventim.bg.
 • База 2017

  27 юни 2017

  От Рада Букова през 2008 до Димитър Шопов преди година – наградата за съвременно изкуство държат 9 наши художници, избрани сред почти 300 подадени портфолиа. Десетият в този списък тъкмо стана ясен: Мартина Вачева, чиято работа гледаме до 30 юни в СГХГ, наред с останалите номинирани (и също важни-за-следене) артисти.
 • История на изкуството за любители

  26 юни 2017

  Красотата, драматизмът и поезията на природата от платната на Констабъл и Търнър влизат в поредната лекция от серията на Кристина Туджарова на 26 юни. Предварително записване и 10лв за вход ни настаняват до останалите фенове на изкуството в Gallery 2.0 от 19:30.
 • On!Fest 2017

  25 юни 2017

  Как се стига "отвъд забавлението"? С метро до Интер Експо Център, където от 24 юни фестът събира спорт, стрийт, гейминг, аниме и YouTube фенове в зони по интереси. Ако пропуснахте началото, скачайте с нас във втория ден на феста - 25 юни, за работилницата с британските паркур майстори Storror и нашите Илко Илиев и компания от Freerun Bulgaria или сами си разчертайте програмата от сбития ни разказ или от onfest.org. Билетите за On!Fest са в epay.bg.
 • Vola Open Air Launch Party

  24 юни 2017

  За да не ни е тежко, докато чакаме музикалния си поход до връх Околчица на 28 и 29 юли, планинският фест слиза в града за предварително откриване. Unkle Billy и Angel Funkusion & Sto Sto се редуват зад пултa в Петък на 24 юни от 16:20, а ние редуваме дансинга с Chill Out зоната, защото снимка и таг в нея ни вкарват в лотария с билети за феста.
 • В състояние на движение

  23 юни 2017

  На prototype.bg вече тръгна арт платформа с велика мисия: да прави изкуството достъпно за всеки и да подава ръка на малко познати, но адски талантливи БГ артисти. Кик-стартът е офлайн: с тридневна изложба в офиса на Societe Generale на Граф Игнатиев 38 (на ъгъла с 6-ти септември), преобразен (с картон и въображение) да приеме работите на десет млади имена. Селекцията е на Студио Комплект, направо елате да я открием – на 23 юни в 19:00.

  Снимка: © Мартина Вачева, Сашка, Мерилин
 • #Масонибрато

  22 юни 2017

  "Любимата парти платформа на баба ви" се завръща в Строежа на 22 юни - с хип-хоп рими от Жлъч и Григовор и точната основа за тях от Гена. Началото е в 22:00, пускат ни през вратата за 6лв - засилвайте ги към eventim.bg.
 • Мерудия

  21 юни 2017

  Точно дойде време за Сто двайс' три Иракли, когато реге секстетът спира в Спутник за концерт и промо на ново видео към песента Когато съм себе си - чакаме от него "нова визия" на 21 юни от 21:00, входът е свободен (и гледаме да сме себе си).
 • Маратон за кучета

  18 юни 2017

  Ако можете да тичате редом с четириного, а не само по лапите му, хващайте каишката и спринт към Южния парк на 18 юни в 09:30 за междурасовата надпревара в програмата Живей активно. Стартът е на ъгъла на бул. Витоша и ул. Бяла черква и приема всякакви породи кучета в комплект с всички възрасти хомосапиенс, но финалът сервира награди само на лаещите бързаци.
 • Concealed Party

  20 юни 2017

  Пърформансът на Тана Манева с премиера в ДНК (част от фестивала Етюди и приятели) има здрави корени в Япония и корона в Швеция, където тя основава собствената си арт платформа Сахайо Продъкшън Група. От 19:30 на сцена гледаме как "светлата и тъмната страна на човека приемат форма непосредствено пред нас", а зад нея постепенно започват да се виждат и "пукнатините, които често остават невидими за останалия свят".
 • Russian Man’s Tourist Office for Lost Souls

  19 юни 2017

  Серията SoIMPRO се завръща в SOHO след дъъълга пауза – с американеца Раян Гелър, англичанката Ребека Ларкин и комично-концептуалното дуо, което са заедно. В микс от вариетета, включващи марионетки, интервюта, съчиняване на истории, разкази и поезия, те ще ни сервират на живо (и на английски) хумористичния си подкаст Russian Man's Tourist Office for Lost Souls. Започват в 19:00 на 19 юни с вход свободен, но може да сложите петак в шапката им, ако са ви разхихикали.

 • Въведение в съвременното изкуство

  17 юни 2017

  Третата лекция от лятната сесия на платформата идва на 17 юни от 17:00 в галерия Академия, когато с Миглена Николчина (писател, поет и професор по история на литературата) дисектираме изкуството на големи БГ художнички (като Вера Недкова или Лика Янко) "през психоаналитичната призма на теоретичните възгледи на Юлия Кръстева" за женствеността,  индивидуалност и изворите на вдъхновение при дамите. Входът е свободен след запис тук.
 • Кинодвор

  16 юни 2017

  G8 пак отваря лятно кино в двора си – с билети по 10лв, срещу които всяка вечер до края на септември гледаме нови филми без покрив, пием коктейли и регулираме сами звука в слушалките си. Първа на екрана се качва Пенелопе Крус с премиерната комедия/драма Кралицата на Испания - на 16 юни от 21:15, а програмата напред е тук.
 • Дамо Сузуки

  15 юни 2017

  Няма своя банда и бърка лайвове на място с местни музиканти – винаги различни, но и еднакво достойни за култовия му краут-рок статут. У нас специалният му сет звучи с китарата на Калоян Иванов, клавишните на Ангел Драганов, басът на Делян Караиванов и барабаните на Георги Малчев. Слушаме ги на 15 юни в A-Side на Mixtape 5 от 20:00 с билет за 17лв от eventim.bg или комбо-пас за 12 евро от bloodbecomeswater.tk, който отваря вратите и към малката зала в клуба, където забиват The Shivas.
 • Къса сряда

  14 юни 2017

  Любов по разказа на Матвей Вълев и режисурата на Боя Харизанова и Тя, която маха от влака по Георги Господинов с режисьор Камелия Петрова – това са кратките истории, които ни водят към Дом на киното на 14 юни. Влизаме в поредната Къса сряда на Екзарх Йосиф 37 в 19:00 с билет за 5/7лв от касата, който настанява пред екрана с бонус: среща с екипите на късометражните истории.
 • Отворен университет

  13 юни 2017

  С помощ от СУ Червената къща ей сега преряза лентата на серия лекции за култура, на които цяло лято ще попиваме знание от университетски преподаватели, експерти и учени – на достъпен език и при свободен вход. На 13 юни от 18:30 слушаме проф. Ивайло Дичев за Възходът на аматьора в професиите днес, а програмата нататък е на redhouse-sofia.org.

  Снимка: Здравка Примова
 • Underwater mood

  12 юни 2017

  Морското дъно плува в синьо-червено-бяла геометрия или в тюркоазени петна върху разнообразни тъкани от новата сборна колекция на Иван Асен 22. Домът на дизайн колектива съвпада с името му и до 30 юни прелива от подводно настроение – такова, каквото са го усетили артисти като Prototype 23, MINTY, Ham & Eggs и PLIK.

  Снимка: © Деяна Ангелова
 • Фотокниги

  11 юни 2017

  От 7 години испанците Fanzinant колекционират фотофензини – независими проекти, отпечатани в разнообразни форми и в лимитиран тираж. Темите им също са асорти: от поетични до силно активистки, а до 19 юни разлистваме избрани издания от колекцията в Институт Сервантес – с "¡Gracias!" към Фотофабрика за това.
 • Tobacco Garden Bar

  10 юни 2017

  В Царската градина тъкмо цъфнаха още места за сядане, от които да си викаме новите авторски коктейли на Tobacco или разядките от новата им кухня. Барът е в пълна бойна готовност за лято на открито и с разширената си музикална програма, в която първа влиза Деси от Phuture Shock – на 10 юни в 21:00 я слушаме без вход, а на 0884 600 044 резервираме и място.