#СподелиКамбаните


14 декември 2016 текст Спаси София
Или защо Спаси София не искат да оставим Камбаните да мълчат.

Само на километър от Младост самотно се извисява бетонно бижу със сложна и противоречива история. С учудване установихме, че повечето софиянци и гости на града ни въобще и не подозират за съществуването на Камбаните. Доста позабравен в последния четвърт век, преди 1989 паметникът е имал интереснa съдба.


Годината е 1978, когато ООН обявява следващата за Година на детето. Тогавашният ни министър на културата – Людмила Живкова, решава да отбележи инициативата с международна среща на деца от цял свят. Така през лятото на 1979, между 16 и 25 август, се провежда първата Международна асамблея Знаме на мира – фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО и с мото Единство, творчество, красота. Събитието събира деца от различни държави да творят заедно и да опознаят културата на останалите в асамблеята, в която се включват делегации от 77 страни. Освен това се състои Международен детски парламент, който изпраща мирно послание към света, а кулминацията е откриването на нов паметник в покрайнините на София, в близост до строящия се по това време жилищен комплекс Младост.


Камбаните са изградени за само 30 дни. Основният монумент следва формата на детската игра на дама и се състои от четири пилона с височина 37м, които сочат към четирите посоки на света. На върха си те образуват куха сфера, представляваща планетата Земя, в която спираловидно са закачени седем камбани – символ на седемте континента и мира. В два полукръга около пилоните са разположени още 107 камбани и свободно може да ударите всяка една от тях. Повечето са поставени от детските делегации, участвали в асамблеята, като най-старата е от 11 век, но има и копие на камбана от 4 век пр.н.е. Българската тежи точно 1300кг – в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава.


Заедно с вдигането на паметника се оформя и зелено пространство с площ 380 декара – Международният парк на децата от света, в който са засадени десетки растителни видове от различните държави, изпратили хлапетата си на Знаме на мира.


Първоначалният замисъл е асамблеята от август 1979 да е еднократна, но тя се оказва толкова успешна, че ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ и страните участнички заявяват готовност да подкрепят още подобни събития. Така Знаме на мира се превръща в традиция като нова форма за дипломация и сътрудничество. До 1989 в София се провеждат четири асамблеи, в които участват общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 от България, а монументът привлича по един милион посетители годишно.


След Промените Камбаните изпадат в забвение. Провеждането на асамблеята се преустановява на 30 август 1990, а Международният парк на децата от света става апетитен терен, 275 декара от който скоро се застрояват. Десет от камбаните са откраднати.


1996 е критична за монумента. Министер­ството на културата издава заповед за събарянето му, докарани са булдозери, готови да го сринат със земята. Всички камбани са свалени, а много от тях и повредени. Жителите на Младост обаче, ползващи парка за семейни излети и разходки десетилетия наред, се струпват при паметника, за да опитат да предотвратят разрушаването му. Новият му стопанин – Италианския лицей в Горна Баня, също се застъпва за Камбаните и поради огромния обществен натиск, министерството се отказва от плановете да ги събори.


През 1999 Евгения Живкова създава фондация Знаме на мира с цел да възроди идеята на своята майка Людмила. Направени са няколко опита за организиране на нова асамблея, но без подкрепата на държавните институции ефектът не е толкова силен. През 2009 фондацията отбелязва юбилея в доста по-скромен вид – с конкурси за детски рисунки на хартия и асфалт, в които се включват български училища от тук и чужбина.


Ако вече чувствате, че познавате по-добре Камбаните, посетете ги, за да видите сами какви страхотни възможности за забавление и почивка предлагат. Практиката показва, че колкото повече познаваме, посещаваме и се грижим за ценностите на града ни, толкова по-вероятно е да ги спасим от разрушение или забвение. Спаси София ще работи за това.

Вижте видеото на Спаси София за паметника на #СподелиКамбаните в YouTube.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.