Тунис ден и нощ


22 юни 2017 текст Яна Янева снимки Яна Янева и Ая Шеби
За първи път бях тук преди 11 години. Беше спонтанно пътуване, взех решението и заминах с една приятелка на следващия ден. Това беше първата ми среща с Близкия Изток и Северна Африка и още я помня, както се помни първата любов. Тръпката. Вълнението. Детайлите вече са избледнели, но пясъците на Сахара, чувството на свобода и връзка едновременно, дюните, пустинните рози, очите на берберите и сърцатите хора са все толкова ярки в съзнанието ми.


Явно съм си пожелала да се върна, защото през последните три години пътувах насам два пъти. Харесвам столицата Тунис. Аз съм си градско момиче, обичам да наблюдавам динамиката и характера на града, жуженето на хората, ритуалите и навиците им. Тунизийците са много цветни, улиците са пълни с млади хора, животът кипи, а свободният дух в обличането и комуникацията още се усеща, вследствие на години светски режим.


МЕДИНАТА
Градът Тунис е разделен на няколко части и всяка от тях носи напълно различно преживяване. В историческия център може да се види красивата архитектура от времето на колониалната държава с достолепната римска католическа катедрала St. Louis. На стария пазар – или медината, сякаш попадаш в пещерата на Али Баба. Навсякъде майстори предлагат ръчно изработени кожени изделия, бижута, текстил, антики, лакомства. L'artisanat Tunisien comme jamais vu е любимото ми магазинче, в което продават автентични дрехи и предмети, изработени от племената. Трудно е да си тръгнеш с празни ръце. Последния път си открих красив сребърен показалец за книги, а сърцето ми остана в сватбените рокли с дантели, златни нашивки и мъниста. Прииска ми се пак да се омъжа. Взех си и прекрасни кожени чехли като на Малкия Мук, които сега са толкова модерни. Много харесвам смесицата на съвременни и етно елементи.


Традиционното кафене M’Rabet ми е любимо на медината, прилича на арабски дворец. Тук е задължително да се пробва ментов чай с кедрови ядки или белени бадеми, а гледката от покрива е завладяваща с лабиринта от улици и цветове долу, в който дълго се взираш. Накрая на пазара е Zitouna или джамията на маслиновото дърво, която е построена първоначално през 743 и до днес остава един от най-важните храмове. Сградата е много красива, с архитектура, върху която са се отпечатали различни епохи и влияния. Ако искате да нощувате в сърцето на стария пазар, мястото е Dar el Medina – скрита от шума очарователна традиционна къща. Собствениците държат и коуъркинг пространството Dar еl Harka, където може да попаднете на интересен уъркшоп и да се срещнете с вдъхновяващи хора. Разбира се, градът има и нова модерна част, която вече е извън центъра. Там живеят новобогаташите, както казва моята приятелка, и е пълно с дизайнерски кафенета, пекарни и барове.


СЦЕНАТА НОЩЕМ
Продължавам да твърдя, че клубовете в Тунис и наоколо са най-добрите, в които съм била. На пръв поглед в града няма нощен живот, но впоследствие откриваш много интересна сцена. Всичко е на високо ниво – от дизайна и напитките до музиката, а купонът продължава до зори и хората му се наслаждават истински. Хипстър вълната е започнала да навлиза и тук и, както повелява любопитството, посетихме новооткрития клуб Yüka – еклектичен бар на плажа, пълен с млади хора с невероятен заряд. Музиката преминаваше през етно към електро техно и всички се забавляваха така, все едно живееха в утопичен, идеален свят и мисълта за утре изобщо отсъстваше. Ако ви се прииска разнообразие, пак сте на правилното място, защото в съседство има още няколко нощни клубове и барове.


СИДИ БУ САИД
Това е едно градче, в което човек лесно се влюбва. Намира се недалеч от Тунис и е разположено цялото върху скала със завладяваща гледка към Средиземно море и красиви бели и сини къщи. Прилича на декор от филм, всичко е толкова приказно – всяка врата, всеки прозорец, всяка къща, окичена с цветя. Много артисти са избрали Сиди Бу Саид за свой пристан, така че ателиетата и галериите са безброй. Мястото за незабравим залез с поглед към морето и марината е Café des Delices. Иначе препоръчвам да отседнете в някой bed&breakfast, за да потънете в местната динамика и обичаи и да прекарате безметежни часове в живописните вътрешни дворове, изпълнени с аромат на зокум и жасмин. Dar Said, с превъзходна гледка към Тунизийския залив, е по-бутиковият избор на такова място. Ако имате късмет, може да уцелите и някой концерт или спектакъл в амфитеатъра на Картаген. Не пропускайте този шанс да изживеете съвременно изкуство насред вековна история.


ОТВЪД ГРАДА
Тунис далеч не свършва със столицата си, в страната има хиляди невероятни места и хубави кътчета. Аз лично предпочитам по-малко туристическите – безкрайните средиземноморски брегове, уюта на малките селца и семейни хотели, автентичния дух. Последния път бяхме в Ел Хауария в североизточен Тунис, под Италия. Помня го като днес с белия пясък, маслиновите и лимонени горички, скалите и древните пещери, гледката към островите Зимбра и Зимбрета над синьото море, уханието на жасмин навсякъде и малките морски и италиански ресторантчета. Храната отдавна не ми беше доставяла такова удоволствие, не спирах да ям хариса (предястие, направено от чесън, кимион, паста от люти чушки и зехтин и поръсено с риба тон и маслини - бел. ред.), риба тон, раци, скариди, кускус, брик (пържено тънко тесто във формата на триъгълник, пълнено с яйца, зехтин и риба тон - бел. ред.). Разходките през седмичния пазар ме изпълваха, всичко тук изглеждаше толкова истинско, бавно. Не исках да си тръгвам. И задължително ще се върна пак.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.