Алтернативен тур(изъм)


10 август 2017 текст Наталия Иванова снимки Виолета Иванова
Че познаваме града като дланта си е гордо изявление, докато някой друг не посочи скритите линии на картата му. След като минахме по стъпките на новия Sofia Alternative Tour, се почувствахме точно така – и като местни, и като гости, които са забравили колко увлекателен може да бъде домакинът им. Вливаме се сега в потока на тази обиколка и се държим като туристи – поне в началото, после дори не ни се налага да се преструваме.


Били сме на Денкоглу 24 и друг път, за да опознаем мястото на Валери Гюров – Gifted e туристически център в крак с времето, галерия с изложби, а отскоро и адресът, на който започва и завършва алтернативният тур на София. На прага ни посреща организаторът му Томислав Рашков (гид и във Free Sofia Tour), с когото сме готови да споделим следващите часове. В грешка сме – първата му част е "сами сте" и започва, когато ние решим. Отнема между два и три часа, а компас за него е комплект за оцеляване на английски, който взимаме на място срещу 20лв (или съответно 10 евро). С инструкциите вътре могат да оперират най-много петима, а най-малко – воинът, решил да завлядява София сам.


Дали Томислав е минавал през такъв маршрут и като турист? "Първият път, когато се сблъсках с подобно преживяване, беше в Берлин. Спомням си, че специално търсех алтернативна обиколка на града, за да видя неговите скрити места. Историите ме впечатлиха много силно. Една от тях беше за малка къща, построена върху дърво, пораснало в процеп на Берлинската стена. Самият факт, че е устояла на времето и невероятната съдба на собствениците ѝ ме трогнаха толкова, че дори искахме да снимаме документален филм." На място там обаче историята му разказва гид, за разлика от онова, което ни очаква днес: да открием тайните на града сами. Във втората част на тура вече човек от екипа "превежда участниците през собствените им изживявания и споделя с тях истинските истории зад локациите".


Ето ни сега и нас: двама софийски граждани, затруднени най-вече да дишат знойния въздух на август. Отваряме големия бял плик, а вътре намираме: карта с локации, още един плик и 2лв, които неслучайно по-късно ще се материализират в чифт шикозни чехли.


Първа спирка – Лъвов мост. Въпрос: какво им липсва на четиримата му бронзови пазачи? Досетихме се за градска легенда по повода: понеже забравил липсващия детайл, архитектът Вацлав Прошек скочил от моста. "Това не е вярно", казват ни по-късно, но каква е истината тогава? Може и да я знаете отдавна, но не се възгордявайте: този ребус е най-лесният от общо осемте за решаване в тура. Да опишем останалите ще е подъл ход, но някои истински ни изненадват – висока панорама, която за пръв път се разкрива пред очите ни, или подземие с хиляди предмети, в което прекарваме престъпно много време.


Как въобще са подбрани тези места? "Това беше доста интересен и дълъг процес, в който участваха много хора от екипа на Сдружение 365. Набелязахме над 40 локации в централния периметър на града, за да могат да бъдат обходени. Някои от тях имаха доста скандална слава и самото навлизане там костваше доста смелост, неловки коментари и неочаквани провали. Отделихме месеци за това да влизаме в изоставени сгради и фабрики, да се ровим в прашното минало на потайни мазета, както и да се предизвикваме, общувайки с хора, чиито магазини или бизнеси са нещо, което никак не пасва на представите ни за съвремие."


Тур като този обаче пасва, защото между увлекателните задачи успява да покаже доста скрити черти на София. И такива, с които се гордеем, и онези, които бихме премълчали – като рушащите се паметници на културата или абсурдното съжителство между частни интереси и историческо наследство. Чухме историите зад всяка във втората част на обиколката, която започва всеки понеделник, сряда и петък в Gifted от 19:30. Срещнахме там и семейство от Белгия, две момичета от Великобритания и двойка от Пловдив, които споделиха опит и свидетелства от своя тур.


"Един от първите ни посетители нямаше телефон с камера, а за да докаже присъствието си на някои от локациите, беше донесъл със себе си листове с подписи на местни хора, които бяха издекламирали: "Питър беше тук, истина е!". Точно това е една от задачите на алтернативния тур, обяснява Томислав – да опознава града първо през хората, които всеки ден се прибират вкъщи тук. Ние също сме от тях, но изглежда все още има какво да научим – стига да потърсим обиколния маршрут.

Sofia Alternative Tour e на facebook.com/SofiaAlternativeTour


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.