Когато росата е медена


Чакаме го с месеци, само за да го нарежем на няколко елементарни плодови салати и дотам? Имаме и по-добра идея, даже три – вадим точно толкова изпробвани рецепти, които искат един блендер и никакво време, за да сложат в ръката ви пъпешова бомба.

За разхлаждане

За разхлаждане


Шепа лед е първата съставка, скочила в блендера, за да положи основата на снежния десерт гранита. Ако се съмнявате в мощта на машината си, съберете кубчетата в плик и ги натрошете с няколко удара в плота, преди да ги метнете в каната. Отгоре изстискайте един лайм, пуснете половин пъпеш, нарязан на хапки (ние пробвахме и със зелен, и с оранжев, за дъга на масата), а ако не е достатъчно сладък, поръсете с кафява захар. Всичко се пасира до хомогенност, преди да покрие дъното на метален съд и да влезе в камерата за час или три (миксът се втвърдява най-бързо, когато е в слой не по-дебел от сантиметър). За да напълните накрая купичките със скреж, вместо с плодова супа, изстържете заледената смес с вилица и сервирайте веднага с щипка черен пипер на върха, за да щипне и езика – и ние не знаехме, но пъпешът и пиперът доста се обичат.
За закуска

За закуска


Смути на разсъмване не е нова идея, но още колко време ще можете да пробвате комбинации с току-що набрана (добре де, купена) медена роса? За нашето събуждане избрахме продълговатата ѝ оранжева сестра – как се казва сортът не ни питайте, пък и рецептата ще стане с всякакъв. Половинка от пъпеша се събира с една обелена и нарязана праскова, две-три щедри загребвания от кутията с ванилов сладолед, 200гр кисело мляко, няколко листа прясна мента плюс сока и коричката на един лайм. Пюрирате всичко добре в блендера и сипвате в най-хубавата си прозрачна чаша – не заради инстаграм и не че иначе няма да ви е вкусно. Просто през стъклото точиците мента, плуващи из смутито, хранят и окото. Малко лед отгоре също не е излишен, освен ако преди "готвенето" пъпешът ви не е нощувал в хладилника.
За настроение

За настроение


Веднага става ясно, че тук ще качваме пъпеша на градус. Четири-пет резена от него се смилат съвсем леко в блендера, преди да добавите няколко ментови листа и да завъртите сместа отново, докато станат на дребни късчета. Пресипвате в шейкър (може и в обикновен буркан, ако този уред ви липсва), доливате 50мл светъл ром, малко сок от лайм, захарен сироп или лъжица мед плюс няколко бучки лед и раздрусвате хубаво. Няма как – за пъпешовото мохито ще трябва да извадите другата си най-хубава чаша, но да е от по-ниските. Изсипете шейкъра вътре и качете нивото до ръба с малко сода – мехурчетата карат целия коктейл да шупне и слагат облак от пяна на върха му. Ако ви се играе още на бар, довършете с резен лайм и клонче мента – може да е домашна работа, но защо да не е качествена?

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.