• Лято в саваната

  20 април 2017

  Кажете – колко често водите хлапето си в зоологическата градина? Веднъж годишно? Една приветлива постройка с диви обитатели ви чака да промените нещата за това лято.
 • Вечният боклук

  13 април 2017

  тескт Емануела Иванова

  Навсякъде е – що е то? Пластмаса, това и рибите го знаят. До 2050 неразградимият материал в океана ще надхвърли по тонаж законните му обитатели и, дори да не сме губили фризби в морето, всички сме виновни за това.
 • В главата на сериала

  6 април 2017

  текст Емануела Иванова

  90 секунди са безкрайност, когато трябва да ги изтърпим в началото на новия епизод, който сме чакали цяла седмица. Затова е велико, че все по-рядко ни се налага и все по-често сваляме шапка на откриващите "шапки" на сериалите.
 • Тъмен град, светла идея

  23 март 2017

  текст Виолета Иванова

  В 20:30 на 25 март над 170 държави ще изгасят лампите си, а ние напомняме пак, не защото иначе няма да чуете. Тук сме, за да ви светнем защо Часът на Земята е много повече от едни 60 минути на тъмно.

 • Не бягай от Физкултура

  16 март 2017

  Спортът печели един цял ден от седмицата ни със съботната Физкултура – семинарът на Бегач, за който екипът не е задължителен, но ще ни трябва ум във форма. Будим го с кафе, защото "тренировката" започва рано с истинска физзарядка и продължава с експо за нова екипировка и здравословни щандове за обяд, който вече сме платили с билета. Между тези малки упражнения влиза съществената физ-програма – историите на шестима вдъхновители за здрав и активен живот. Надолу ги редим хронологично, а точният график на лекциите им по часове е на fizkultura.bg.
 • Урок по памет

  9 март 2017

  текст Виолета Иванова илюстрации Мария Калчева

  Денят, в който жената неизбежно става главна тема, е един в годината, но разговорът за ролята ѝ тече постоянно. Покрай този 8 март на светло излезе нов любопитен въпрос – за важните дами в историята ни, които засега отсъстват и от учебника, и от картата на града ни.
 • Нещата от живота: Шон Конуей

  9 март 2017

  текст Емануела Иванова снимка Martin Hartley

  6000км. За да си ги представите нагледно, това е разстоянието между Лондон и Делхи по въздух. Със самолет се стопяват за 8 часа, но през 2016 един екстремен атлет решава да ги навърти по земя и вода, правейки тигели по дължината на Великобритания с тичане, плуване и колоездене.
 • Порция съзнателност

  23 февруари 2017

  текст Виолета Иванова снимки Михаела Белорешка

  Ако захарта и вината идват на масата ви, хванати за ръка, време е да ви срещнем с Михаела Белорешка – трапезен естет, кулинарен блогър и хранителен терапевт, който тази неделя кани на "съзнателна" следобедна закуска. Кои са съставките в нея и защо ви е да присъствате, питаме Михаела и синтезираме така:
 • Паметен трик

  26 януари 2017

  текст Виолета Иванова

  Шерлок Холмс тъкмо разреши последните си случаи, а ние се чудим защо чакахме четири сезона, за да проверим възможна ли е безгранична памет като неговата. Е, възможна е и дори не иска гениален ум, за да покълне. Слушайте как става и да, задължително опитайте това у дома.
 • Нещата от живота: Ади и Бел от Млечни вампири

  21 декември 2016

  текст Дима Чакърова

  "Детето променя абсолютно всичко", казват още преди да сме попитали. И това е промяна, в която е добре да имаш съмишленици. Млечни вампири е точно такъв сборен пункт – онлайн място, създадено от енергични майки на невръстни хлапета, които споделят истории за вълненията, грешките и смешките покрай децата си на жени в същия номер обувки.
 • Коледни базари Vol.3

  15 декември 2016

  Нови пет адреса за предпразничния шопинг
 • Коледни базари Vol.2

  8 декември 2016

  Нови три адреса за предпразничния шопинг маршрут
 • Коледни базари

  1 декември 2016

  Или четирите зони, в които започваме лова за подаръци.
 • Свобода за мацане

  1 декември 2016

  текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова/màtzalo

  Новото арт студио на ъгъла на Парчевич и Христо Белчев е дансинг за въображението, за който не ви трябват инструктор или професионални обувки – просто влизате и се разкършвате.
 • Сериозни в смешното

  1 декември 2016

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  От ляво надясно това са Flash и Дими. Плащат изравнителни сметки с работа като всеки друг, която понякога не е нормална, но обичайно не е и смешна. В една снимка тук ги събира общата вяра, че стендъп комедията е празник на свободното слово, който кани всеки със запазени идеи в джоба да застане пред отворения микрофон на Българска стендъп комедия.
 • Mr. Goodink

  3 ноември 2016

  текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова

  "Your skin makes me cry" се пееше в едно парче на Radiohead и точно за тази фантастична кожа си мислим, когато пробваме на китката натуралните масла на Денислав Митев – господин химикът, открил формулата на кадифето с тату дизайн.
 • Фотоанализата на Ивайло Райнов

  27 октомври 2016

  текст Нaталия Иванова

  Той е психотерапевт и е видял света през толкова много очи, че неизбежно заставаме срещу неговите с леко притеснение. Ивайло обаче бързо ни уверява, че никога не анализира извън кабинета си, а думите му са така топли и искрени, че веднага печели доверието ни. Нищо неочаквано – той е един от тримата обучители по метода на мотивационното интервюиране у нас и консултира хора със зависимости от 16 години.
 • Веганлишъс

  27 октомври 2016

  текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова

  Да си веган е много повече от това да постиш постоянно. Днес обаче няма да говорим (с пълна уста) за философията, етиката и естетиката зад този личен избор, а ви каним на мини обяд и две-в-едно история за истинския вкус на веганския начин на живот.
 • TEDxWomen: Дами канят

  20 октомври 2016

  От хазната на TED с хиляди лекции за превъртане днес си пускаме три, които говорят за проблемите между половете – но не с раздразнен императив и заплашителен показалец. Не е самоцелно: така настройваме честотите си за TEDxMladostWomen на 29 октомври, когато 12 български лектори ще търсят мястото на женския род под общата шапка "време" (която ни стяга все повече).
 • I ♥ панелкас

  29 септември 2016

  текст Виолета Иванова

  "The гостоприемство of Bulgarians is incredible... They have беседкас next to the панелка... Чичо Тошо is баш майстора of our вход“. По скайп линията София-Пловдив архитект Меган Луенбърг смесва своя и нашия език така гладко, както искат поне 2-3 години живот под тукашен покрив.