Пет във въздуха

21 април 2016
Миг преди да им дадем пет за това, че откриват нов закрит скейт парк в София и да ги извиним за малко баналното име, забелязваме инверсията. "Five High, защото сме на петия етаж и защото е високо", обяснява ни Румен Герасимов, докато търсим малко по-тихо място сред творческия метеж по всичките етажи на Culture Lab.


Идеята за нова ърбън смес зрее в главата на Румен поне от няколко години, през които бързо намира съмишленици за каузата "слепване на разпадащата се скейт култура от едно време на Паметника". Оказва се, че търсенето на място, което да е достатъчно голямо и достатъчно близо до градинките, където тя пуска филизи, е най-трудната част. Докато двама скейтъри не го превеждат под моста след Сточна гара, право към лабораторията и празния й последен етаж. "Дойдохме, видяхме и, без много да се чудим, решихме, че няма кой друг да ни го направи – цялото нещо е от скейтъри за скейтъри".

Първият поглед се случва през декември, когато замесените "шест-седем човека" сами вдигат ръкави да направят парка от-до. Сред тях има дипломиран архитект, графичен дизайнер, фотограф и видеомонтажист, както и учители по скейт, които тепърва ще обучават малките как да стъпват по-добре върху дъската. Финансовата тежест също е на техния гръб, но не се сърдят на никого, пък и си струва – целта е да вдигнат нивото на този спорт и да привлекат повече деца към него, а "усмивките на всички, които си тръгват, след като са покарали, са безценни", казва ни Румен. Днес го хващаме с част от екипа в подготовка за голямото откриване на Five High през уикенда. На 23 и 24 април тук ще нахлуят скейт състезатели от всякакви категории, графити артисти, както и музика от Bobo & The Gang, Jahmmi Youth, куп други MC-та и Аkasha зад пулта и през двата дни. Ако рампата не ви тегли, поне елате да им дадете пет.


Five High е на Владайска река 4
Откриването е на 23 и 24 април от 11:00, партито започва в 21:00 с вход 5лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.