• Нонумент

  5 септември 2019

  Любопитно ли ви е какво се чува, като застанете под чинията на Бузлуджа? Ако да, чертайте петолъчка върху 13 и 14 септември в календара си: в петък от 18:30 историята на комунистическия монумент, загубил символиката си, влиза в изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово, а на следващия ден потича в слушалките ни като пиеса от група Лигна, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби – от 14:00 на самата Бузлуджа. Още детайли и варианти за транспорт има в събитието във фейсбук.
 • Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една вертикална линия?

  22 август 2019

  Миналата година започна проект между София и Париж, по който да потече колекция от наше авангардно и съвременно изкуство към Център Помпиду. Част от него е тази лекция, в която кураторът му Десислава Димова ще погледне назад към местния 20 век в изкуството и връзката му с това, което е ставало на запад от нас - на 26 август от 18:00 в СГХГ.
 • Елла & Питр

  27 юни 2019

  снимки Ella & Pitr

  Световноизвестните графити артисти Елла & Питр сменят домашния си адрес с Пловдив в периода между 1 и 5 юли по повод Фестивала на студентите франкофони Да творим заедно. По покана на Френския институт и в партньорство с фондация Пловдив 2019 те ще създадат заедно със студентите изображение на площ от 5000м², съобразено с темата Заедно.
 • Какво не знаехме за... Йозеф Куделка

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Бързите факти са, че се ражда през 1938 в Чехословакия и отрано обича да гледа наоколо през обектив, а днес е сред големите от колектива Magnum Photos с мултинаграждаваните си работи на границата между изкуството и фотожурналистиката. Албумите му пазят истории от цял свят, а у нас е снимал поне три пъти, преди сега да дойде в София с изложбата си Изгнания. 75-те кадъра в тази серия – разказ за номадите по душа и съдба, какъвто е и Куделка – никога преди не са излизали накуп от центъра Помпиду, а тук ги гледаме наредени по стените на СГХГ в присъствието на автора, с когото ви запознаваме отсега.
 • Какво не знаехме за... Вивиан Майер

  18 април 2019

  текст Севда Семер

  Допреди 2009: нищо. Оттогава: че е сред най-известните улични фотографи на 20 век в Щатите; че е била обсебена от фотоапарата си и е оставила над 150 000 негативи; че е изкарвала пари като детегледачка и никой не е знаел как снима, защото отказвала да покаже и един кадър. Новината днес е, че ще видим съвършено уловените й моменти и в София – в изложбата В нейните ръце в СГХГ от 23 април. В загрявка тук показваме няколко нейни кадъра и разказваме историята с откриването на архива и миналото й, която е странна и силна, но в нея тиктака и нерешим морален въпрос.
 • Изкуство за София

  21 март 2019

  текст Виолета Иванова

  Една пловдивска галерия и една софийска леярна слагат плюс помежду си за скулптурен проект, който наесен ще даде смел резултат - ново съвременно изкуство не в зала, а навън в градската ни среда. Един поглед през рамо към реакциите около Бронзовата къща стига да ни убеди, че предстои нещо не само смислено, но и крещящо нужно.
 • 24 дни в картинки

  28 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Толкова ще трае Месецът на комикса, който ни върти между Шипка 6 и Раковски 100 за изложби, прожекции, детски работилници и срещи с наши и чешки автори, с които да си честитим изкуството на книгите с балончета. Ето как, кога и къде.
 • Един човек, висок 12 метра

  14 февруари 2019

  текст Севда Семер

  Тъкмо демонтираха Бронзовата къща и обявиха следващия проект, спечелил конкурса за изкуство на мястото на бившия мавзолей. Казва се Един човек и е на Венелин Шурелов – художник и сценограф с богат опит, който не за първи път прави от площада галерия.
 • Черешката на тортата

  7 февруари 2019

  Калин Серапионов прави видео, пробива стени, за да прокара неонов знак в коридора на галерия, снима се с перука и измисля любовни сюжети по време на изложба. Сега влиза в СГХГ с поднос торти, за да сложи черешката на видео проект, който започва преди 20 години. За този десерт впрочем сте поканени и вие, прочетете менюто.
 • Новата предметност или парадоксите на художественото връщане към реда

  24 януари 2019

  Професор Серджиус Михалски е автор на статии и книги, свързани с модерното изкуство на 20 век, маниеризма, френска живопис от 18 век и още, а от 2001 насам е и преподавател в института по история на изкуството към Тюбингенския университет.
 • Проектите за Венецианското биенале 2019

  18 януари 2019

  Годината е голяма за изкуството ни, откакто стана ясно, че ще имаме национално участие на биеналето за изкуство. Българският павилион ще посреща с Как живеем - инсталация с куратор Вера Млечевска и артистите Рада Букова и Лазар Лютаков.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Извинете, кога започва изложбата?

  19 декември 2018

  Вярно е, че през 2018 бяхме на изложба почти така често, както на кино. Изкуството ни прегръщаше и ни канеше да стъпваме върху него, срещахме го на нови адреси и го чакахме на опашка. След толкова добра година се чудим само едно – защо истинската арт критика не вирее тук, а соченето с пръст избуява? Но да започнем от хубавия край.
 • Тайната галерия

  13 декември 2018

  текст и снимки Севда Семер

  Във входа на ателиетата за реставриране на тавана на Квадрат 500 са показани картини от хората, които работят в тях: последната изложба, която е позволено да видиш, преди да те спре надпис "само за служители". Днес обаче държим в ръка билет за Магията на реставрацията – събитие, което ни допуска и навътре.
 • Фабрика за букви

  15 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче" – ако това кратко съобщение ви говори нещо, вероятно не само четете, но и чертаете букви. Това правят Fontfabric – дигитална шрифтолеярна с местни корени, с която ви срещаме миг преди да почерпи за рождения си ден в Gallery 2.0 с музика, постери и 10 години история.
 • U freeky?

  11 октомври 2018

  От няколко седмици стикери по улици и паркове питат кой е Роджър Балън. Краткият отговор – американски фотограф, който пристига за изложба. Дългият вариант – стълба навътре в подсъзнанието ви. Ето, обясняваме.
 • Фестивална жега

  9 август 2018

  Най-накрая действително е лято, затова бързо вадим седем августовски фест оферти, ако вече сте заредили резервоара, но още се чудите накъде.
 • Да изгубиш почва под краката си

  23 май 2018

  текст Виолета Иванова снимки RAVE residency

  Ако ежедневният ви маршрут не минава през гърба на Народната библиотека, намерете си път натам следващите две седмици. Иван Мудов тъкмо заложи на алеята новия си капан – инсталацията Камъни, която и обувките ви дълго ще помнят.
 • Една обща сфера

  17 май 2018

  Каква форма чертае умът ви, когато хване нишката от създаването на Вселената до клетката в организма? Ако е окръжност, завъртете я и ще попаднете на една честота с идеята зад проекта Сфера, който събира дизайнера и архитект Елиа Недков, бижутера Николай Сардъмов и поетесата и културолог Анна Александра.
 • Изкуство на всеки ъгъл

  3 май 2018

  текст Емануела Иванова снимка Надежда Павлова

  Как бивш морски контейнер побира в себе си арт проекти от света, за да ги показва у нас? Ако не знаете, значи от 2016 не сте минавали по пловдивската улица Отец Паисий.