Човекът като отворена книга

19 април 2018 текст Виолета Иванова
След турне пред 40 милиона зрители по цял свят – от Амстердам до Сантяго и от Банкок до Ел Ей, пътуващата изложба Човешкото тяло – Науката в нас спира и в София, за да ни покаже какви сме отвътре. Буквално.


Дължим живота си на медицината, в чиято основа лежи анатомията, която пък изучаваме малко по малко още от античността насам. През 1977 обаче ексцентричният немски учен Гюнтер фон Хагенс открива нов метод за консервиране на части от починали животни и човеци, а от 90-те вече и на цели тела, с който науката достига нова галактика вътре в нас.

Технологията се нарича пластинация и е толкова сложна, колкото звучи: с цената на хиляди часове прецизна работа, водата и част от мазнините се извличат от органите и на тяхно място влизат полимери. Резултатът е експонат със същото тегло и вид като оригинала, който обаче няма да се вмирише или разпадне поне няколко века. Не се сещаме за по-добър учебник по анатомия и физиология – както за университетите, така и за любознателните тълпи, които от 1995 опознават човешкото тяло отвътре и отблизо с различни пътуващи изложби, вместо само да го гледат на картинка.

Експозицията в София, съставена от южноамериканската организация Aurea Exhibitions, донася 8 цялостно запазени човека и над 100 отделни органи и части от тела. Освен да видим кое къде ни е, как ще изглеждаме без кожа или нарязани на филии и какви са ни очите, погледнати от задната страна, образователната изложба цели и нещо по-важно: да ни покаже пътеките, водещи до най-честите тежки заболявания, и да ни научи как да ги избягваме. Най-малкото, за да може след време вътрешностите ни да стават за изложба.

Фон Хагенс впрочем планира точно това за своите. През 2011 разбира, че е фатално болен от Паркинсон и, когато неизбежното се случи, ще стане част от собствената си серия научни експозиции с тела – Body Worlds. Дотогава обаче е зает да практикува пластинация в лабораторията си, скрита зад едно подвижно стълбище, или пък да провежда публични демонстации по дисекция с черна федора на главата си. Сещате се – като в Урок по анатомия при д-р Николайъс Тулп на Рембранд.

Изложбата е на ниво -2 в Bulgaria Mall до 30 юни и е отворена всеки ден от 10:00 до 22:00
Билети 10/12лв на място или от eventim.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.