• Портрети на едно табу

  9 януари 2020

  Темата за хранителните разстройства е тежка и тъжна, но става най-страшна, когато е забранена. Да насочим поглед нататък е важно – точно за това ни кани изложбата 100 грама нежност.
 • Кутия, пълна с чудовища

  5 декември 2019

  текст Виолета Иванова

  Дори хлапето ви да не посяга хищно към сладките котета, зайчета и мечета, превзели детските рафтове, пак има защо да минете през книжарницата преди Коледа. Новото издателство Йо-Йо тъкмо влезе там с първата си работа за дребосъци на 4+ години – Страшно добри чудовища за оцветяване и развинтване на детската фантазия.
 • София 2050

  31 октомври 2019

  текст Виолета Иванова

  До 30 ноември под куполите на Ларгото останките от миналото съжителстват с факти от настоящето и идеи за бъдещето на града ни в експозицията София утре. Слизаме да я изчетем и преживеем, за да предадем като отчетливо ехо защо е важно да я видите и вие.
 • Нонумент

  5 септември 2019

  Любопитно ли ви е какво се чува, като застанете под чинията на Бузлуджа? Ако да, чертайте петолъчка върху 13 и 14 септември в календара си: в петък от 18:30 историята на комунистическия монумент, загубил символиката си, влиза в изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово, а на следващия ден потича в слушалките ни като пиеса от група Лигна, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби – от 14:00 на самата Бузлуджа. Още детайли и варианти за транспорт има в събитието във фейсбук.
 • Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една вертикална линия?

  22 август 2019

  Миналата година започна проект между София и Париж, по който да потече колекция от наше авангардно и съвременно изкуство към Център Помпиду. Част от него е тази лекция, в която кураторът му Десислава Димова ще погледне назад към местния 20 век в изкуството и връзката му с това, което е ставало на запад от нас - на 26 август от 18:00 в СГХГ.
 • Елла & Питр

  27 юни 2019

  снимки Ella & Pitr

  Световноизвестните графити артисти Елла & Питр сменят домашния си адрес с Пловдив в периода между 1 и 5 юли по повод Фестивала на студентите франкофони Да творим заедно. По покана на Френския институт и в партньорство с фондация Пловдив 2019 те ще създадат заедно със студентите изображение на площ от 5000м², съобразено с темата Заедно.
 • Какво не знаехме за... Йозеф Куделка

  25 април 2019

  текст Виолета Иванова

  Бързите факти са, че се ражда през 1938 в Чехословакия и отрано обича да гледа наоколо през обектив, а днес е сред големите от колектива Magnum Photos с мултинаграждаваните си работи на границата между изкуството и фотожурналистиката. Албумите му пазят истории от цял свят, а у нас е снимал поне три пъти, преди сега да дойде в София с изложбата си Изгнания. 75-те кадъра в тази серия – разказ за номадите по душа и съдба, какъвто е и Куделка – никога преди не са излизали накуп от центъра Помпиду, а тук ги гледаме наредени по стените на СГХГ в присъствието на автора, с когото ви запознаваме отсега.
 • Какво не знаехме за... Вивиан Майер

  18 април 2019

  текст Севда Семер

  Допреди 2009: нищо. Оттогава: че е сред най-известните улични фотографи на 20 век в Щатите; че е била обсебена от фотоапарата си и е оставила над 150 000 негативи; че е изкарвала пари като детегледачка и никой не е знаел как снима, защото отказвала да покаже и един кадър. Новината днес е, че ще видим съвършено уловените й моменти и в София – в изложбата В нейните ръце в СГХГ от 23 април. В загрявка тук показваме няколко нейни кадъра и разказваме историята с откриването на архива и миналото й, която е странна и силна, но в нея тиктака и нерешим морален въпрос.
 • Изкуство за София

  21 март 2019

  текст Виолета Иванова

  Една пловдивска галерия и една софийска леярна слагат плюс помежду си за скулптурен проект, който наесен ще даде смел резултат - ново съвременно изкуство не в зала, а навън в градската ни среда. Един поглед през рамо към реакциите около Бронзовата къща стига да ни убеди, че предстои нещо не само смислено, но и крещящо нужно.
 • 24 дни в картинки

  28 февруари 2019

  текст Виолета Иванова

  Толкова ще трае Месецът на комикса, който ни върти между Шипка 6 и Раковски 100 за изложби, прожекции, детски работилници и срещи с наши и чешки автори, с които да си честитим изкуството на книгите с балончета. Ето как, кога и къде.
 • Един човек, висок 12 метра

  14 февруари 2019

  текст Севда Семер

  Тъкмо демонтираха Бронзовата къща и обявиха следващия проект, спечелил конкурса за изкуство на мястото на бившия мавзолей. Казва се Един човек и е на Венелин Шурелов – художник и сценограф с богат опит, който не за първи път прави от площада галерия.
 • Черешката на тортата

  7 февруари 2019

  Калин Серапионов прави видео, пробива стени, за да прокара неонов знак в коридора на галерия, снима се с перука и измисля любовни сюжети по време на изложба. Сега влиза в СГХГ с поднос торти, за да сложи черешката на видео проект, който започва преди 20 години. За този десерт впрочем сте поканени и вие, прочетете менюто.
 • Новата предметност или парадоксите на художественото връщане към реда

  24 януари 2019

  Професор Серджиус Михалски е автор на статии и книги, свързани с модерното изкуство на 20 век, маниеризма, френска живопис от 18 век и още, а от 2001 насам е и преподавател в института по история на изкуството към Тюбингенския университет.
 • Проектите за Венецианското биенале 2019

  18 януари 2019

  Годината е голяма за изкуството ни, откакто стана ясно, че ще имаме национално участие на биеналето за изкуство. Българският павилион ще посреща с Как живеем - инсталация с куратор Вера Млечевска и артистите Рада Букова и Лазар Лютаков.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Извинете, кога започва изложбата?

  19 декември 2018

  Вярно е, че през 2018 бяхме на изложба почти така често, както на кино. Изкуството ни прегръщаше и ни канеше да стъпваме върху него, срещахме го на нови адреси и го чакахме на опашка. След толкова добра година се чудим само едно – защо истинската арт критика не вирее тук, а соченето с пръст избуява? Но да започнем от хубавия край.
 • Тайната галерия

  13 декември 2018

  текст и снимки Севда Семер

  Във входа на ателиетата за реставриране на тавана на Квадрат 500 са показани картини от хората, които работят в тях: последната изложба, която е позволено да видиш, преди да те спре надпис "само за служители". Днес обаче държим в ръка билет за Магията на реставрацията – събитие, което ни допуска и навътре.
 • Фабрика за букви

  15 ноември 2018

  текст Виолета Иванова

  "Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче" – ако това кратко съобщение ви говори нещо, вероятно не само четете, но и чертаете букви. Това правят Fontfabric – дигитална шрифтолеярна с местни корени, с която ви срещаме миг преди да почерпи за рождения си ден в Gallery 2.0 с музика, постери и 10 години история.
 • U freeky?

  11 октомври 2018

  От няколко седмици стикери по улици и паркове питат кой е Роджър Балън. Краткият отговор – американски фотограф, който пристига за изложба. Дългият вариант – стълба навътре в подсъзнанието ви. Ето, обясняваме.
 • Фестивална жега

  9 август 2018

  Най-накрая действително е лято, затова бързо вадим седем августовски фест оферти, ако вече сте заредили резервоара, но още се чудите накъде.