Храна: добра, чиста и честна


17 декември 2015
В края на годината ви каним на дълъг обяд. Ресторантът е Багри – понеже тук пожелаваме храната от менюто и принципите зад нея не само днес, а и занапред.


През 2015 ви взехме с нас къде ли не – опитвахме вкусове от Куба, Франция, Турция и Перу, които имат ресторанти тук. Последно за годината ви пазим мястото до прозореца в Багри, където кухнята не напуска границите ни, но изненадва: със занаятчийски сирена, местни сортове вино и добри традиции. Тук сме също, защото застават зад идеята за бавна храна, а ни се иска тя да намира времето ни по-често през 2016.

Собствениците я обичат от години, сега я вкарват и в менюто на града. Набързо вече я обяснихме в заглавието – тези три думи, които за нас са начало, са здрави основи за хората в международното движение Slow Food. Обратното на бърза храна означава издирване на рецепти, специфични за малки райони, и донасянето на вкусна и локална храна на масата, където сядаме за удоволствие, разговор и нови вкусове.



За тях се настройваме още от посрещането: отнасят се към нас като с гости, докато ни настаняват за дълъг обяд (днес го караме по техните принципи и ще бъдем ултра бавни). Дават ни и трите менюта – дневно, сезонно и годишно. Толкова са не по прищявка, а понеже всички продукти идват от ръцете на фермери, които собствениците познават лично (а често и ухажват дълго, за да получат най-доброто от градината). Сезонното меню се сменя на месец-два, а ако днес някоя съставка липсва, ястието просто не се сервира. Готвачите умело реагират, пазят кухнята "български фюжън" и готвят храни, които може да са наши, но пак имат нужда от посланици.



Вие иначе как бихте си превели толумско сирене или пестил от слива караджейка? Вече ги носят към нас: габровският шоколад, както е другото име на пестила (сгъстен мармалад от сливи), обгръща овчето сирене от Пирин, което зрее в мях, и му дава сладост за баланс. Заедно с тях от разядките взимаме Багреник – паста от боб в три варианта: съвсем чиста и откровена, с магданозено песто и с чушки, поляти със зехтин и в компанията на хрупкава коричка. Комбинираме по препоръка с агнешки кебап с малини в средата и – да, туршия всички сме яли, но другаде сервират ли я с билкова сметана?


Докато на съседната маса възрастна двойка се държи за ръце, а отсреща голяма компания избира бутилка вино от добрия списък на сомелиера Вили Гълъбова, съботата продължава – на тази храна наистина й отива бавен и мързелив разговор. Няма да ви предаваме нашия, ще опишем само сладкия финал – поширана круша с яйчен сос, няколко листенца роза на върха и басейнче карамел от биволско мляко отстрани. Десертът ни убеждава окончателно, че бавната храна тепърва ще полети следващата година.



Багри е на ул. Добружда 10, работи от 11:00 до 23:00,
всяка събота и неделя правят брънч
За резервации: 0885 077 927


Багреник 6.50лв
Габровски пурички с пестил от слива караджейка и толумско сирене 6.90лв
Туршия Багри собствено производство с билкова сметана 6.50лв
Поширана круша със сос инглез и шипков мармалад 10.90лв




 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.