Добре познати в квартала: Osteria San Marco


27 септември 2018
Къде отиваш, когато се озовеш в непознат град и наближи време за вечеря? Влизаш в следващия завой и оставяш централните улици зад гърба си. Нататък всички знаем за какво се оглеждаш: ресторант със само няколко маси, които изглежда са пълни с хора от квартала, а интериорът е лишен и от претенции, и от страха да не изглежда твърде сантиментален. Използваме тази стратегия за разпознаване на вкусните места, понеже е силна и работи. Пренасяме я и в нашия град, за да търсим добрите квартални ресторанти.


San Marco е малък и почти неоткриваем, освен ако не минете по Цар Симеон и не забележите случайно дървените маси върху парче изкуствена трева на тротоара. Ако търсите бърз и небрежен обяд или вечеря, тук ще ви спре желязната табела с думата Osteria – в сложната класификация на италианските ресторанти, този е най-кварталният тип, едва ли не бар с нещо за хапване. Което обяснява непретенциозната обстановка, големия бар и малкия размер (макар че с влизането вътре ще откриете и втори етаж, където са повечето маси в компанията на антикварна шевна машина Singer). Погледът от вратата почти се озовава в кухнята, която остава наполовина скрита, но пак се вижда как от един тиган порция горещи спагети тъкмо попада в чиния.

Менюто обаче показва, че отношението е малко по-сериозно. С пресни равиоли и талятели, включително с всякакви морски обитатели, тук главна е пастата, но има и няколко основни с месо, три салати и антипасти с колбаси и сирена. Готвачите са двама и са от Италия, откъдето идват и всички по-важни съставки, обясняват ни набързо, щом започваме да любопитстваме. Ясно, поръчваме: лингуини с черни миди (плюс магданоз и една скрита червена чушка за звън) и една от най-класическите рецепти на Италия – спагети алио, олио и пеперончино (които може би звънят твърде силно, ако небцето ви е чувствително на тема люто). А с тях – чаша вино, свежо и леко, за да направи вкуса на пастата още по-жив.

Докато на съседните маси пристигат семейства и двойки (с кучета) за бавен обяд, ние вече преминаваме към кафето (чисто еспресо, капучино не предлагат) и десерта. В менюто има два: панна кота и тирамису. Класиките, които понякога си благодарен да получиш в най-простия им вид, направени добре – отбелязваме например присъствието на точки истинска ванилия по върха на панна котата. Простите неща са за това – да няма какво да им премахнеш, нито да има нужда нещо специално да добавяш.* Основно с десерт, чаша вино и кафе излизат около 25лв
 


Osteria San Marco е на Цар Симеон 82 и 0894 377 807
пн 12:00-17:00, вт-пт 12:00-22:00, сб 12:30-16:30


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.