Обяд в кутия: картофени крокети с млечен сос


8 ноември 2018
Продължаваме да зареждаме кутията ви за храна с лесни и вкусни рецепти,
с които да раздвижите обяда си в работните дни. Днес се поканете за няколко хрупкави крокета.

Ако ви пречи по-ранното ставане, най-добре от вечерта да сварите картофите и, когато спрат да парят, да ги обелите и намачкате. Междувременно съберете в тиган бекон с малко лук и чесън – щом започнат да ухаят и постигнат лек загар, значи са готови. Смесете ги с картофите и щедро количество магданоз, а може и мента, кориандър, риган или каквото друго ви е вкусно и имате на свежа връзка. Умното на тази рецепта е, че няма нужда да я следвате до буквата. Вместо бекон, другата седмица сложете настърган чедър; ако броите калориите пък, използвайте не картоф, а печен батат и тофу. И не мерете колко грама смес ще ви се получат – във всеки момент можете да пъхнете остатъка във фризера за друг път.

Следващата стъпка от рецептата също може да се направи вечерта, но ако оставите сместа да отлежи до сутринта, вкусовете ще се слеят по-добре. После я оформете на пищни медальони и ги потопете в малко брашно, след това – в разбито яйце, и накрая – в галета. Така крокетите стават три пъти по-хрупкави, след като влязат в тигана с малко мазнина и останат там, докато добият апетитен вид.

Междувременно настройте таймер за рохко яйце (точно 6:30 минути във вряла вода го делят от съвършенството) и смесете отделно кисело мляко с висока масленост със сол, зехтин и магданоз. За бонус точки и цвят над крокетите и яйцето сложете например печена чушка, още билки или, като нас – маринован лук (нарязан на кръгчета и оставен за няколко дни с оцет, захар и сол в буркан, за да добие приятно кисел вкус). Дали усетихте – с обяда този път даваме и друг съвет от кухнята: простите рецепти са гъвкави пред вашите желания и апетит.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.