Добро утро, брънч за десетима?


19 декември 2018 текст и снимки Севда Семер
Сезонът е ода за семейството, но покрай това, в което сме родени, не забравяме и онова, което сами сме избрали. Приятелите все пак цяла година държаха ръката ни или поне слушалката отсреща. Затова тук със снимка и рецепти от шеф Ивета Лукова ви вдъхновяваме за нов ритуал: брънч между празниците за най-топлия кръг около вас. Да, ще прекарате часове в кухнята и ще ви останат куп чаши за миене, но не тежи, защото в замяна сделката е отлична – среща по средата на деня, която вдъхновява и небцето, и сърцето. Разговорите текат с друга скорост, когато навън снегът отразява небето с десетки кристали и когато първо сънено ви питат за горещо кафе, а след няколко часа – и за чаша вино. Слагаме пред вас за вдъхновение няколко ароматни коледни класики, които ще ви държат около масата с удоволствие и за часове.


Патешки рилет
По-добрият пастет, който ядем с едра горчица и кисели краставички върху филийка. За рецептата 3-4 патешки бутчета и 8-10 стръка мащерка се озовават с морска сол за една нощ в хладилника. На следващия ден измиваме солта, запазваме мащерката, подсушаваме месото и го слагаме в съд с дебели стени в компанията на няколко смачкани скилидки чесън, мащерката и патешка мас. Готвим 4-5 часа на нежни 90°, за да постигнем най-крехкото месо. След охлаждане го накълцваме и прибираме в буркан, разбъркано с 2-3 лъжици коняк, 5-6 лъжици от патешката мас, черен пипер плюс карамелизиран лук (запържен двайсетина минути при непрекъснато бъркане). Издържа и десетина дни в хладилник.


Топла френска салата от леща и тиква
Проста рецепта, но комбинира земния вкус на лещата с неземната солено-сладка тиква до симфония. Френската леща се мие и накисва, преди да закъкри в подсолена вода с едро нарязан лук, морков, целина, дафинов лист, магданоз, две скилидки чесън. Междувременно фурната е заета от тиква, нарязана на кубчета и поръсена със сол. Дресингът е прост – мед, горчица, балсамов оцет, зехтин, сол, пипер. Смесваме всичко и хвърляме шепа печени лешници отгоре, а може и запържен бекон или добро козе сирене.


Скоунс с гауда
Правим услуга на тези английски хлебчета, като ги събираме с билки и гауда (например) – стават страхотно ароматни. Смесваме до едри трохи 250гр брашно с 10гр бакпулвер, половин чаена лъжица сол и 50гр масло на меки кубчета. Хвърляме им едно яйце и 90мл мляко и разбъркваме добре (без да месим). Добавяме шепа накълцан магданоз, половин скилидка чесън и 100гр настърган чедър, гауда, пармезан или каквото друго от жанра имаме. Оставя се на студено за 15 минути, после се разточва до десетина милиметра и се сгъва на две. Оттам с чаша или ринг се появяват и самите скоунс – остава само зачервяване във фурна на 180° за десетина минути.


Коледно печено месо
Вкусна класика, от която някои хора се страхуват, но месото ви няма да остане сухо, ако го направите така. Започваме от маринатата, защото трябва и да я изстудим. В тенджера кипнете литър вода, сокът на един портокал, 2-3 дафинови листа, 5-6 карамфилчета, лъжица черен пипер на зърна, лук на шайби, 2 супени лъжици сол, 6 лъжици кафява захар (и ако намерите – течен пушек от магазините за подправки). Месото е към килограм и половина свински бут, който пристягате с конец, преди да сложите в надежден плик и облеете в марината. Лежи си там между 2 и 5 дни – колкото повече време му дадете, с толкова по-богат вкус се отблагодарява. Час преди печене го вадите, измивате, подсушавате с кухненска хартия. После се слага около ябълки, лук, розмарин за 90 минути във фурна на 160°. Чаша ябълков сок + 2 лъжици мед + 20мл бренди + 1 лъжичка сол = екстра комбо, с което да мажете периодично месото, докато се готви.


Флан
Този мек и декадентски десерт истински си заслужава даже само с аромата, който се разнася от фурната, но и вкусът е за ура. Смесвате 100гр масло с 200гр брашно до едри трохи и щом добавите 25гр захар, щипка сол, жълтък, 50мл вода, ги бъркате в тесто (без да месите). Разточвате и слагате във форма за печене (към 22см диаметър) и оставяте в хладилника. Междувременно биете 4 яйца и 200гр захар, докато побелеят, когато им слагате и 60гр нишесте. Загрейте 800мл мляко с шушулка ванилия почти до кипване и после бавно и полека, докато бъркате постоянно, лъжица по лъжица изливате от млякото при яйцата. Връщате го на котлона и бъркате енергично, докато се сгрява и сгъстява. Изливате във формата при тестото и печете на 180° към 50 минути, след което идва истинското предизвикателство – да изчакате да се охлади поне 3 часа.


Джинджифилов чай
На границата между сутринта и следобеда тази напитка също може да се наклони и към едното, и към другото: гореща като чай сгрява и приятно люти, а добре изстудена с джин и лед образува велик коктейл. Трябват ви 15см настърган джинджифил в 1.5 литра вода с две пръчки канела и карамфил, кардамон, розов пипер. Врат десет минути, след което им се слага мед на вкус и се прецеждат.


Печени кореноплодни
Лилави моркови, червени картофи, пащърнак – или каквито цветове имате и искате. Миете добре, режете в еднакви габарити, за да бъдат готови заедно, и печете със сол и масло на 200°, докато са готови. Проста работа, но пък вкусна.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.