Учи, за да работиш добре!

Учи, за да работиш добре!


27 юни 2019
“Напред! Науката е слънце, което във душите грей!” - гласи химна на Светите братя Кирил и Методий. Закърмени още малки в почит към мъдростта и силата на духа, много от нас си спомнят с умиление за тези безгрижни детски години, в които получавахме от родителите и учителите си насърчение да преследваме знанието на всяка цена.


И днес, вече като възрастни пораснали люде, които имат собствени деца, се опитваме да възпитаме у тях именно тази любов към просветата, към знанието, към просперитета, за да може в утрешния ден нашите малки звездички да засияят ярко на небосклона на лидерите.
Модерните високотехнологични години, в които възпитаваме децата са дори още по-трудни отколкото времената, в които ние отраснахме.
Делникът ни преминаваше в училищни задачи и забавления навън със съучениците когато училището приключи. Лятната ваканция преминаваше сред природа, на село при баба, с нейните вкусни и ароматни гозби, или в часове прекарани в луди игри с приятелчетата. Децата на новото време са деца с висока технологична култура, които боравят по-добре от възрастен с новите технологии, това са деца, за които животът преминава през призмата на дигитализацията.
Те са в социалните мрежи, те са във видео игрите, те са в честа комуникация с приятели по мобилния телефон… Децата на новото време също са щастливи деца, но сякаш живеят във виртуалния свят повече отколкото в живия, реалния…
Разбира се, всяка монета има две страни. :) Макар и да отдават много време на технологичните устройства, всъщност малчуганите се учат на повече неща, които ще им помагат в бъдеще, дори и когато започнат работа.
Несъмнено образованието е от ключово значение затова е добре докато детенцето е съвсем малко да обмислим някой неща като това в коя градина да бъде, в кое училище да продължи да учи след това, какви допълнителни уроци да посещава след училище, към какви интереси да го насочим и тн., и тн. Добре подготвеното и образовано дете има по-големи шансове да се насочи към по-престижна и доходоносна професия.
Всяко дете поне веднъж в живота си е чувало въпроса “С какво искаш да се занимаваш, когато порастнеш”. Но какво да правим, ако детенцето няма наклонност към някаква конкретна професия от малко, което е съвсем в реда на нещата. В такъв случай е добре да разберем при кои предмети в училище детето показва повече знания и интерес, да експериментираме с различни извънкласни дейности - като музикален инструмент, рисуване, чужд език, спорт и др.
В основни линии гимназиалното образование, с многото предмети, които детето изучава има за цел не само да подготви по-малко детето във всички области на живота, но и да го ориентира коя професия би могло да упражнява и да го прави щастлив като голям човек. Истината е, че човек става успешен в това, което прави, когато го прави с любов, с други думи когато хобито се превърне в професия, тогава човек никога не се налага да работи… Ако все още не откривата у детето каквито и да е наклонности, тогава е удачно да го насочите към задължителни неща, които в последствие ще са му нужни цял живот като изучаване на чужд език например.
Започването на изучаване на английски език е препоръчително още от най-ранна детска възраст. Езикът е толкова масов и употребяван във всяка част от нашия живот - компютър, телефон, комуникация с почти всеки човек на планетата, че изучаването му става все по-задължително за всеки.
Хубав вариант за изучаване на езика са международните лагери, в които децата се обучават интензивно в продължение на седмица или две. Такъв пример за успешен лагер е детски езиков лагер в Банско - ЛъкиКидс, който се организира вече няколко поредни години през пролетта и лятото. Хубавото на лагера е първо, че преподавателите са с матерен език и на второ място, че съчетава планински дейности като конна езда, преходи, пикници, федербал, пейнтбол, йога и тн. с интензивно 4 часово обучение всеки ден.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.