Здравословна програма за всеки

Здравословна програма за всеки


26 юни 2019
Макар и персонално изпълнена, спрямо индивидуалните потребности на всеки човек, една здравословна програми трябва да включва комплекс от двигателна активност в съчетание с хранителен режим. Защо повечето от нас започват да търсят такъв тип програми?


Програмите за здравословно отслабване са изключително търсени особено през топлия пролетен и летен сезон, когато всеки един от нас иска без притеснение да покаже тялото си на плажа.
За съжаление голяма част от програмите за отслабване, които ще намерите в интернет разчитат на бързи, но нетрайни резултати, в тях ще откриете лишаване от важни хранителни групи - като въглехидрати и мазнини, освен това се набляга и на крайни диети, включващи и гладуване.
Защо този тип диети не могат да ви помогнат да постигнете резултати за продължителен период и обикновено след време килограмите се възвръщат дори повече?
Тнар. йо-йо ефект идва обикновено след гладуване, по-продължителна диета или разделно хранене и настъпва когато започнем да възстановяваме хранителните си навици. Забранявайки си определени храни за даден период от време води до насилие на организма, затова рязката промяна трябва да се избягва.
Повече успех бихте имали, ако веднъж в седмицата консумирате забранени храни, отколкото ако се въздържате два месеца и след тях усетите порив да наваксате с тях. Диетите, в които се налага да лишите тялото от определен калориен дневен прием, водят до забавяне на метаболизма, а когато възвърнете нормалните си хранителни навици, обмяната на веществата е намаляла и не може да усвои по-голямото количество храна и започва да го складира.
Какво трябва да включва здравословната програма? Най-важно е тя да бъде индивидуално изготвена специално за вас от лекар-диетолог, който познава добре както хранителните ви навици, така и генетичната ви предразположеност към дадени храни. След изготвяне на такъв хранителен режим, който да отговаря конкретно на вашите потребности, е добре да се помислите за повишаване на физическата активност чрез разнообразни спортове - плуване, бягане, групови тренировки като кросфит, пилатес, йога или по-силово натоварване, каквото бихте получили чрез фитнес тренировка. Каквито и занимания да изберете е добре да ги практикувате поне 3 пъти в седмицата, като е важно да вземете предвид, че по-силовите тренировки, ще ви помогнат да постигнете желаната цел по-бързо.
Здравословната програма за отслабване не бива да включва елемент на насилие над тялото, не бива да се подлагате на продължителен глад, освен това е добре плавно и постепенно да започвате да изключвате някой нездравословни храни. Така след време ще сте създали хранителни навици към полезни и здравословни храни. Кои храни е добре да изключим от менюто си постепенно? Тлъстите меса, пържени и прекалено мазни храни, ако пържите е добре да заместите олиото със зехтин или най-добре кокосова мазнина. Препоръчително е да изключите от менюто си бялата захар, бялото брашно, прекалената употреба на сол (да не забравяме, че заради голямото количество сол започваме да задържаме вода в тялото и при дамите се отразява в неприятен целулит), тестените и сладки пакетирани изделия, изобщо всички трудноразграждащи се, от организма, храни.
Здравословната програма трябва да включва балансиран хранителен режим, с умерено количество калории за деня, в който да присъстват белтъчини, въглехидрати и мазнини. Освен балансираното хранително меню трябва да има и повишена физическа активност чрез разнообразни спортове. Ако режимът ви се струва подходящ за вас, но не знаете откъде да започнете, ви препоръчваме да се обърнете към специализиран център, в който да ви насочат към програма според вашите потребности. Такъв център е ЛъкиФит, който се намира в Банско и предлага петзвездни условия за настаняване и провеждане на здравословна програма, която включва именно балансиран хранителен режим, физическа активност, съчетана с разнообразни приятни и релаксиращи активности като планински преходи, конна езда, пикници, спа, масажи и много, много други.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.