Терминатор: Спасение

Терминатор: Спасение


Оригинално заглавие: Terminator Salvation: The Future Begins
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, приключенски, екшън, трилър
САЩ, 2009, 130'
Режисьор: Макджи
Сценарий: Джон Бранкато, Майкъл Ферис
С: Крисчън Бейл, Хелена Бонам Картър, Брайс Далас Хауърд, Сам Уоринтингтън, Джейн Алекзандър, Майкъл Айрънсайд, Крис Браунинг
Няма да сгрешим, ако лепнем любимия етикeт "най-очакваната премиера на годината" върху тенекиените кутии с лентите на режисирания от Макджи Терминатор: Спасение, защото сме наясно – ужасното бъдеще, в което едва надзъртахме в предишните епизоди от сай-фай екшън поредицата, трябва най-накрая да бъде визуализирано за наша киноманска радост.

Завръщане в бъдещето на Терминатор сагата – към най-екстремните сблъсъци между хората от Съпротивата и все по-съвършените киборги, произвеждани от Skynet.


Какъв по-добър момент да видим футуристичния Страшен съд от днешния, когато 3D ефектите улесняват мегапродукции като тази. Съвсем прилично и достоверно се пренасяме в 2018, тоест 14 години след ядрения бомбинг, който закри трилогията преди години. Лошите от Skynet бълват все по-усъвършенствани машини, които да затрият хората. Съпротивата се води от възмъжалия Джон (Крисчън Бейл), който едновременно с това търси из руините бъдещия си татко (Антон Йелчин). По-нови и интересни обаче са образите на Маркъс Райт (Сам Уортингтън) и докторката Серена Коган (Хелена Бонъм Картър). Докато Джон Конър е постоянно раздиран от съмнения дали изобщо може да промени нещо в бъдещето, за което е бил подготвян цял живот, другите двама се занимават със своите си драми – Маркъс има откъслечни спомени как чака екзекуцията си, а лицето на докторката е последното нещо, което вижда. Когато разбираме, че е полукиборг, започваме да се чудим дали за него ще важат законите на Айзък Азимов или директивите на Skynet. Изобщо цялото очаквано пуцане из бункерите сред опустошената американска земя се явява фон на сложна плетеница от екзистенциални въпроси, на чието разрешение сме поканени да присъстваме с кофа пуканки. Без майтап – това е хитът на сезона.

Преди края на света
Ако случайно сте пропуснали първите няколко серии, уточняваме, че настоящият губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер едно време беше най, ама най-големият. Като такъв той се легитимира с ролята си на лош робот с рокерско яке, тъмни цайси и пушка. И мотор от време на време. Т-800 се бе върнал от бъдещето, за да затрие също невръстния тогава Джон Конър (Едуард Фърлонг). Разбрахме, че малчуганът ще е някаква голяма клечка в мрачното бъдеще, когато хора и роботи ще се сражават до последна капка кръв или гайка. Какво да кажем пък за втория филм от поредицата, в който Т-800 – пак Арни, само че препрограмирано добър и с чувство за хумор под милия акомпанимент на Guns n' Rosses цъфна от поредния момент в необозримото бъдеще, този път за да защити поотрасналия Джон от мегазлия Т-1000 и да се жертва за благото на человеците. Третата част не постигна и на йота култовостта на предишните две, а само сухо ни поразказа за задаващата се война или Страшния съд.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.