2012

2012


Оригинално заглавие: 2012
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, фантастичен, екшън, трилър
САЩ, 2009, 158'
Режисьор: Роланд Емерих
Сценарист: Роланд Емерих, Харолд Клосер
С: Джон Кюсак, Аманда Пийт, Оливър Плат, Томас МакКарти, Дани Глоувър, Чиуетел Еджиофор, Танди Нютън, Уди Харелсън
Предсказание на древните маи, зловещ правителствен план и един баща, който ще спаси семейството си дори в края на света.

В 2012 Роланд Емерих се хваща за един древен календар и една модерна психоза, добавя 200 милиона долара и хиляди специални ефекти, за да ни представи още един вариант на Края. Нашият свят се сгромолясва – красиво и почти епично, а ние гледаме и не вярваме на ушите си.

Когато година номер 1000 наближавала, дълбоко суеверните европейци умирали от страх, че съвсем скоро ще дойде Денят на страшния съд и всеки ще трябва да се отчитат лично пред Всевишния за греховете си (а хората имат да отговарят за доста неща). Нещо такова се случи и преди 9 години, когато бая народ се притесни дали пък всичко няма да отиде по дяволите – дали заради Божията воля или заради тотален срив на компютрите. Сега дойде явлението 2012 – книги, предавания и апокалиптични шушукания за предречения от маите преди няколко хилядолетия Край.
В първия холивудски блокбъстър по темата (сигурни сме, че ще има още много) няма да откриете никаква мистика. Вярно е, че завръзката във филма започва с Чарли Фрост (особено брадясалият Уди Харелсън) – един наглед луд проповедник на Апокалипсиса, отшелник в парка Йелоустоун, който с почти месианска настоятелност информира света за онова, което ще се случи. Останалото са правителствени лъжи, Ноеви ковчези и дълго, задъхано-диво препускане през пропадащи в морската бездна улици, прелитане между срутващи се небостъргачи, сгромолясваща се Ватикана, самолетоносачи, стоварващи се върху Белия дом и гръмовен саундтрак, който е способен да ви проглуши ушите. Калифорния потъва, а малко след нея и целият свят, но самоотверженият баща Джаксън Къртис (Джон Кюсак) e готов на всичко, за да спаси семейството си, и прави невъзможното при невъзможните обстоятелства – съвсем като на кино.
2012 е страхотна дъвка за окото – пък и няма как да не е с бюджет, за който повечето източноевропейски държави биха водили война. Вярно е, че тази дъвка едва ли ще употребим повече от веднъж, но пък е сладка.
За малко допълнителни удоволствия и напластяване на сюжета отскочете до официалния сайт whowillsurvive2012.com – той служи и като портал към няколко минисайта по темата, доста забавни са, честно.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.