Марсианецът

Марсианецът


Оригинално заглавие: The Martian
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, приключенски, екшън
САЩ, 2015, 142'
Режисьор: Ридли Скот
С: Мат Деймън, Шон Бийн, Джесика Частейн, Кейт Мара, Себастиан Стан, Чиуетел Еджиофор, Джеф Даниълс, Майкъл Пеня, Аксел Хени, Джонатан Арис, Доналд Глоувър, Майкъл Пеня, Кристен Уиг, Наоми Скот
Помните ли космическата одисея Интерстелар на Кристофър Нолан? Е, този филм няма нищо общо с нея – и в добрия, и в лошия смисъл – освен че Мат Деймън и Джесика Частейн пак са в кадър.


Марсианецът на Ридли Скот е голям, умен, забавен и създаден да гъделичка струните на масовата публика, докато разкрива семпло междузвездни схеми, тотално недостъпни за масовия мозък. Всъщност това не е филм, а пиадестал, който издига човешката интелигентност от тук до Марс. Изобщо не е за вярване, но в него няма фантастика. Истина е, че човек може да отглежда картофи на Марс, използвайки фекалиите си за тор, както и да произведе вода, с която да ги полива. Останалите истини са малко сложни, за да ги преразкажем тук, но книгата на Анди Уиър (самиздат от 2011), която сценарият следва плътно, е написана на базата на факти и изчисления, които са брилянтно точни и верни. Накратко това е историята на Робинзон Крузо в космоса – ботаникът Марк Уотни (Деймън), изоставен за мъртъв на Марс от екипажа на мисията си, оцелява там близо две години, документирайки всичко в хумористични дневници (как запазва духа си жив и здрав е най-съмнителното в цялата история). В това време НАСА също напъва мозъчния си капацитет (с доста хипстърска опаковка), за да го върне обратно на Земята и, разбира се, успява с овации на крака. Възможно ли е – да. Ефектно ли е – да, да. Ще го гледаме ли три пъти като Интерстелар – е, не, защо, вече разбрахме как се отглеждат картофи на Марс.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.