Чарли и шоколадовата фабрика

Чарли и шоколадовата фабрика


Оригинално заглавие: Charlie and the Chocolate Factory
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: приключенски
САЩ / Великобритания / Австралия, 2005, 115'
Режисьор: Тим Бъртън
Сценарий: Джон Огъст
по едноименния роман на Роалд Дал
С: Джони Деп, Фреди Хаймор, Дейвид Кели, Хелена Бонам Картър, Ноа Тейлър, Миси Пайл, Джеймс Фокс, Дийп Рой, Кристофър Лий
Новата ексклузивна порция чист деликатес за ценители от Тим Бъртън. Приказна визия, която разтапя очите и заразителна налудничавост, която  поразява всичко останало. Историята е за едно бедно, но щастливо хлапе и един богат, но самотен шоколададжия. Детска? Не, не, шоколадът е горчив.


Тим Бъртън и Джони Деп отдавна са твърде добра комбинация и Чарли и шоколадовата фабрика е четвърта им взаимна демонстрация на невъзможен талант. Всъщност Бъртън има цяла колекция от любими актьори, сценаристи, оператори, музиканти и т.н., с които дежурно си работи – те са налице и тук, като за пореден път в негов филм ще гледаме не само Деп, но и Хелена Бонъм Картър и Кристофър Лий (последните трима ще озвучават и анимацията му Corpse Bride, скоро и по нашите екрани). Както става ясно, екипът зад Чарли е непоклатим, а крайният продукт е истинско вълшебство за ценителите, които няма да се уплашат от уж детската, но всъщност доста забавно цинична история и ще потапят доволно очи в сладкия сюрреализъм на картината (за протокола – компютърната анимация е помогнала тук и там, но Бъртън не обича сините екрани и почти всички декори са правени за снимките). Филмът е екранизация (втора след тази от 1971) на известния роман на Роалд Дал за шоколадовата фабрика на Уили Уонка и еднодневната екскурзия из нейните приказни лаборатории на пет деца. Четири от тях са противни егоистчета, а петото – добрият Чарли със златното сърце и покъртително бедното семейство. В началото проплакват дикенсови нотки, а финалът е съвсем като "и заживели дълго и щастливо". Но не се подлъгвайте да заведете на филма някой малечко-палечко, за да няма разплакани и намусени – само си представете, че самият Мерилин Менсън е искал ролята на обилно ексцентричния тук Уили Уонка. Джони Деп на негово място изглежда по следния начин: с грим, който го превръща в красиво парче порцелан, усмивка от 32 млечно-бели зъба и копринена прическа на черта. А наоколо – 40-тина истински дресирани катерички белят лешници. Прелест.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.