Хавър

Хавър


Оригинално заглавие: Le Havre
Език: френски, финландски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Финландия/Франция/Германия, 2011, 103'
Режисьор: Аки Каурисмаки
С: Андре Уилмс, Кати Утинен, Блондин Мигел, Лайка, Жан-Пиер Дарусен
Ексцентрикът Аки Каурисмаки има нещо като запазена територия в света на киното.


Там се подвизават затрогващи персонажи и силно въздействащи картини, минимални диалози и симпатична абсурдност, тежки, но разказани с лекота сюжети. В Хавър финландецът не е променил и на йота стила си. Като добавка обаче получаваме огромна доза човечност и малко странен, но приятен хумор.
Каурисмаки ни отвежда във френския пристанищен град Хавър, който хем ни се харесва заради особената си чаровност, хем ни се вижда малко бетонен, мрачен и студен. Там живее бившият бохем, а понастоящем ваксаджия – Марсел. Ежедневните си радости Марсел споделя с колегата си, виетнамец, съпругата си – финландка, и приятелката си – французойка. Последната е съдържателка на местния бар, в който Марсел често пийва по един калвадос преди вечеря. И така, докато не се появява Идриса – малко чернокожо момче, пристигнало в Хавър на път за Лондон в контейнер с нелегални емигранти. Като истински бял рицар начело на своята команда (съдържателят на плод и зеленчука, продавачката в хлебарницата, собственичката на бара и част от неговата клиентела и учудващо – едно ченге) Марсел се заема да помогне на малкия Идриса да стигне там, закъдето е тръгнал.
Както обикновено, Аки Каурисмаки разказва най-обикновена човешка история по типичния за него симпатично-необикновен начин. Приказка, която ни трогва, разсмива, но и мъничко ни натъжава. И макар сюжетът да е съвременен, от Хавър лъха на минало (не ни убягва нито носталгията към бистро-културата, нито любовта към бохемския живот и Франция от началото на века).
Това, заради което си заслужава да отделите час и половина на Аки Каурисмаки, обаче е, че неговият Хавър блести с човечността и душевната красота на героите. Като знаме на отдавна изгубените ценности, което финландецът гордо развява.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.