Прометей

Прометей


Оригинално заглавие: Prometheus
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: ужаси, фантастичен
САЩ, 2012, 124’
Режисьор: Ридли Скот
С: Майкъл Фасбендър, Нуми Рапас, Шарлийз Терон, Идрис Елба, Гай Пиърс, Логан Маршал-Грийн, Шон Харис
Ридли Скот се завръща триумфално към вселената, която преди 33 години го превърна от незначителен телевизионен режисьор в едно от най-важните имена в Холивуд. Говорим за вселената на Пришълеца, разбира се, въпреки че единствено верните фенове на олигавеното чудовище с двойните челюсти ще открият връзките между класиката от 1979 и Прометей.


В скорошно интервю Ридли Скот споменава, че винаги се е чудел защо в Пришълеца 2, 3 и 4 сценаристите са предпочели да продължат сюжетната линия, наместо да разбулят мистериите от началото на първия филм с изоставения кораб и т.нар. Космически жокей. След като тази неразказана история не му дава мира в продължение на години, Ридли в крайна сметка решава да действа на принципа, че щом никой няма желание да заснеме филма, който той иска да види, ще си го заснеме сам. Това обаче се оказва по-сложно, отколкото изглежда. Всички надават радостен вой, когато научават, че маестро Скот иска да заснеме предисторията на Пришълеца, но големите студия бързо бият отбой, когато установяват, че става дума за съчетанието от рейтинг Неподходящо за лица под 18 години и чудовищен бюджет. На никого не му се рискуваше да налива пари в проект, който иска да остави близо половината от потенциалната си аудитория извън салоните, така че Прометей премина през плашещо много прекъсвания в снимачния процес, презаснемане на сцени и спорове относно приемливото количество кървища. Сега обаче Прометей не просто е завършен, ами дори имахме възможността да го изгледаме в цялата му мрачна и потискаща прелест.
Ридли Скот се завръща триумфално към жанра на зловещата фантастика и е успял да създаде максимално агрeсивен и страшен филм с минимално количество сцени на грубо насилие. Хектолитрите кръв са за аматьори, а истински ужасяващото често се случва извън кадър, оставяйки въображението на зрителите да обрисува картини, по-шокиращи и от най-изпипания визуален ефект. За разлика от Пришълеца обаче Прометей не се свира сред клаустрофобичните сенки, които по правило събуждат параноите ни, и не се свени да заложи на ярка светлина и епични сцени на открито просто защото тук заплахата е далеч по-мащабна от опасенията, че някой може да изкорми главните герои. Заплахата е за цялото човечество. Резултатът е толкова смразяващ, че може би ще се запитате дали когато напуснете тъмнината на киносалона, светът все още ще бъде на мястото си.
Мащабната рекламна кампания за Прометей не разкриваше почти никакви подробности относно сюжета, така че ще вземем пример от нея и ще бъдем максимално лаконични. Историята стъпва върху идеята, че древни човешки цивилизации без връзка помежду си са изобразявали през вековете една и съща звездна карта. В опит да разберат къде точно ще ги отведе тази карта на борда на космическия кораб Прометей се качва елитен екип от учени, начело с Мередит Викърс (Шарлийз Терон), доктор Елизабет Шоу (Нуми Рапас) и киборга Дейвид (Майкъл Фасбендър). Цялата експедиция е организирана от предприемача Питър Уейлънд (Гай Пиърс). Само ще ви припомним, че корпорацията, която в крайна сметка доведе до сблъска на човечеството с извънземните хищници в първия Пришълец, се наричаше Уейлънд-Ютани и ще спрем дотук. Останалото е най-добре да видите лично в киното. Според нас определено си заслужава.


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 29.05.2012 16:53 key

Re: Прометей

някой гледал ли е филма, какви впечатления може да сподели, за него? Заслужава ли си да се гледа? :)