София - 100 години столица на българското кино

София - 100 години столица на българското кино


Оригинално заглавие: София - 100 години столица на българското кино
Език: български
Жанр: документален
България, 2016, 60'
Режисьор: Явор Веселинов
По идея на: Жана Караиванова
Оператор: Росен Даскалов – Тичъра
Художник: Тита Димова
Композитор: Емилиян Гацов – Елби
Продуценти: Галина Тонева и Кирил Кирилов
С: Борис Георгиев и Явор Веселинов
София - 100 години столица на българското кино е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето.


Едно 8 годишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой от тях – вижда апокалиптична София от А бяхме млади и Дневникът на един луд, размирна София от Тютюн, Немирната птица любов... Пред очите му се открива стара София от Любимец 13, Анкета, Бялата стая и София такава, каквато я познаваме сега – Цветът на хамелеона, Източни пиеси, Тилт...
В последните 100 години българското кино съхранява образа на града и неговата история. Много режисьори и оператори превръщат София в снимачна площадка на своите филми, за да й придадат неповторим чар, издигайки я в столица на духа и столица на седмото изкуство.
Киното е емоция, която се преживява по непосредствен и дълбоко личен начин. То придава магическо значение на места, които познаваме или не познаваме, така както никое друго изкуство не може да направи.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.