Т2 Трейнспотинг

Т2 Трейнспотинг


Оригинално заглавие: T2 Trainspotting
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Великобритания, 2017, 117'
Режисьор: Дани Бойл
С: Юън Макгрегър, Робърт Карлайл, Юън Бремнър, Джони Лий Милър, Шърли Хендерсън, Анжела Недялкова
Когато разказваш хрониките на едно поколение, главните герои винаги са млади. С онези четири момчета от Единбург помним цяло десетилетие – това на 90-те, които приключиха с бягството на Марк Рентън, влажен мирис на полупразен апартамент, току-що изгаснал пламък под лъжицата, захвърлени дънки, минали през най-мръсната тоалетна в града, стара касета с мач от 78-а, плоча с Born Slippy на Underworld, усещане за предстоящ живот и едновременно – отминал.


Ако киното не е безобидно, то е точно заради това: през 96-а ни обеща, че главният герой ще избере живота, но без повече конкретика. Какво обаче се случва, когато реши да ти я покаже и то в контекста на съвсем друго поколение?

Марк Рентън е на 46, избрал е регулярни тренировки във фитнеса, достатъчно вода, сигурна работа в малка фирма, съпруга, смартфон, спортни горнища със скъпи емблеми и настоящ адрес в свободния Амстердам. Изгубеното поколение на Единбург е преживяло и тези 20 години. И останалите герои на Уелш са живи, донякъде запазили логиката на развитието си. Бегби е в затвора (не за дълго). Улавия, сега Саймън, се забърква в схеми с изнудване и размишлява върху потенциала на секс индустрията, а Компира все още има афера с хероина, докато се опитва да запази единственото семейство, което е имал.

Връщането на Марк у дома прескача събитията от тези две десетилетия и започва да монтира последствията от неговото отсъствие днес – от внезапните спомени за миналото до дълго отлаганото отмъщение. "Ти си турист в собствената си младост", казва му Саймън, когато и двамата засядат в нея. Наравно с непрекъснатата носталгия обаче Дани Бойл успява да повдигне камерата и да постави цяла Великобритания под похлупак – Brexit е повод за празник на още едно остаряло поколение, млади словенки те приветстват на летището в Единбург, а красивата компаньонка Вероника от България (Анжела Недялкова) е метафора за ези-тура на емиграцията и бързите решения на младостта. Тоест всичко тече и се променя. Днес хората не избират скъп телевизор, а последния смартфон и точно затова самоиронията и хуморът на Бойл са все така живи, макар камерата му да е доста по-улегнала и меланхолична. Докато тя сочи непрекъснато към времето, неусетно разбираме, че никой не може да ти го отнеме – точно като ръкопис с всичките тези истории.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.