Изкуството е оръжие

Изкуството е оръжие


Оригинално заглавие: Art Is a Weapon
Език: български, английски, немски, руски
Превод: с български субтитри
Жанр: документален
САЩ, 2017, 85'
документален филм, посветен на българския писател и киносценарист Анжел Вагенщайн
Режисьор: Андреа Саймън
С: Анжел Вагенщайн, Рана Дасгупта, Антония Ковачева, Максим Бенвенисти, Стефан Данаилов, Елизабет Франк
Филмът нарисува за час и половина портрет на една сложна личност, чиято биография е простряна в три преломни исторически епохи.


Животът на Анжел Вагенщайн се нарежда сред най-значимите неразказани истории на световното кино: един турбулентен, наситен със събития отрязък от време, побрал 52 филма, 4 романа, 1000 страници "драскулки". Именит филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот, и на 94-годишна възраст Анжел Вагенщайн респектира с остър ум и критична мисъл, а харизмата и сочното му чувство за хумор си остават непокътнати.

Дело на Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия Аркадия, филмът представлява искрен, вълнуващ и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от емблематичните филми на Джеки и редки архивни кадри от публичните му изяви. Изкуството е оръжие е великолепна импресия – разказва емоционално и въздействащо за най-непосилните епизоди от личната съдба на Анжел Вагенщайн, за заснемането на важни филми като Борис I, Езоп и българско-германската продукция Звезди от 1959, чийто сценарий е написан за една седмица. Това е филмът, който печели Специалната награда на журито на международния кинофестивал в Кан и пълна колекция най-високи отличия от други световни фестивали.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.