Ела Фицджералд: Струва си да живееш

Ела Фицджералд: Струва си да живееш


Оригинално заглавие: Ella Fitzgerald: Something to Live For
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: документален, биографичен
САЩ, 1999, 90'
Режисьор и сценарист: Шарлот Зуерин
С: Рей Браун-син, Оскар Питърсън, Андре Превен и гласа на Тони Бенет
Първата й мечта била да стане танцьорка. Израствайки в Ню Йорк, тя е вдъхновена от Тъкър „Змийските бедра”, изучавайки неговите вълнообразни движения.


Тогава, през една съдбовна нощ на 1934, в Аполо Тиътър звездите на вечерта Едуардс Систърс побъркват публиката със своите танци. 16-годишната Ела Фицджералд се явява на аматьорски конкурс, но е твърде уплашена, за да танцува. Вместо това изпява Judy, смълчава публиката и печели първа награда. Това е началото на една от най-успешните кариери в музикалната история.

След ранния си успех в Аполо, натрупала популярност и с други аматьорски участия, Ела е поканена да се присъедини към оркестъра на Чък Уеб. За кратко става истинска звезда, записвайки няколко хита, включително една от най-популярните си песни: A-tisket, A-tasket (1938). След смъртта на Уеб през 1939, Ела ръководи оркестъра цели 3 години. През този период тя записва и с други музиканти, сред които и Бени Гудман. Когато започва соло кариерата си в средата на 40-те години, вече се ползва с високо уважение в музикалната индустрия. Нейният ярък и енергичен глас демонстрира изключителен диапазон и контрол.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.