12 силни

12 силни


Оригинално заглавие: 12 Strong
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, екшън, исторически
САЩ, 2018, 130'
Режисьор: Николай Фюлсиг
С: Крис Хемсуърт, Майкъл Шанън, Майкъл Пеня, Треванте Роудс, Елза Патаки, Тейлър Шеридън, Остин Стоуел, Роб Ригъл, Бен О‘Тул
Никой никога няма да забрави атаката срещу кулите близнаци и Пентагона на 11 септември 2001, а сега е моментът за запомняне и на първия ответен удар срещу терориз­ма, осъществен от 12 американски войници.


Дните след атентата, описани в романа Horse Soldiers на журналиста Дъг Стантън, тук се развиват със задъханото темпо на екшън, който разчита на напрежението, но внимава да не изпуска и човешкия елемент за драматична подплата на случващата се полева акция. В униформата на командир Мич Нелсън с цялата си геройска харизма се напъхва Крис Хемсуърт, който повежда 12-те към Афганистан с мисията да се съюзят с местния генерал Достум от Северния алианс в борбата срещу талибаните и Ал Кайда. Сблъсъците с общия противник ескалират като във видео игра, в която всяко освободено село е ново ниво, а в моментите на стратегическо планиране двата отряда търсят общ език (буквално) и допирни точки между културите си. Режисьорът Николай Фюлсиг има едва един филм в портфолиото си, преди да се осмели да разказва за тези събития така, сякаш Америка действително побеждава тероризма и войната е въпрос на кураж, но с Джери Брукхаймер на борда на продуцентите изглежда е имал силна подкрепа.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.