Принцесата на покера

Принцесата на покера


Оригинално заглавие: Molly’s Game
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, биографичен, криминален
САЩ/Китай/Канада, 2017, 140'
Режисьор и сценарист: Арън Соркин
С: Джесика Частейн, Идрис Елба, Кевин Костнър, Майкъл Сера, Джеръми Стронг, Крис О'Дауд, Брайън д'Арси Джеймс, Бил Камп, Греъм Грийн
След като написа за екран биографиите на Марк Зъкърбърг и Стив Джобс, сценаристът Арън Соркин влиза в играта и като режисьор с историята на Принцесата на покера Моли Блум. И тя е истинска, но и като на кино.


1992 е, когато Соркин попада в радара на Академията със сценария си за Доблестни мъже, а през 2010 вече се прибира с Оскар за Социалната мрежа (на Дейвид Финчър). Междувременно е отворил Западното крило, водил е Войната на Чарли Уилсън и се готви да влезе в бейзбола с Кешбол и вътре в човека-компютър със Стив Джобс (на Дани Бойл). Докато става все по-голям в очите и на зрителите, и на критиката, сценаристът дотолкова изостря и шлифова почерка си, че го разпознаваме и само със слушане.

Спомнете си интрото на филма за Марк Зъкърбърг и вече знаете как започва историята на Моли Блум – със задъхан, аналитичен и дяволски добре фразиран монолог за живота ѝ, който препуска като гигантски слалом и заплашва да те изхвърли от пистата при най-малкото разсейване (за да си бръкнеш в пуканките например). Нечовешки ум, казваме си, но си мислим за Соркин, а не за героинята му. И това не е толкова добре, когато филмът (уж) ни вкарва в главата на реална личност.

За първи път срещаме Моли от Колорадо върху ските, устремена към зимната Олимпиада, независимо че гръбнакът ѝ е скрепен с метални скоби. След още един удар – както за нея, така и за баща ѝ (Кевин Костнър), личен треньор и психотерапевт, тя хваща нова писта в Калифорния и вместо медали, скоро държи в ръцете си чипове. Каква е причината да изгради своя подземна мрежа за покер игри и да хване в нея някои от най-влиятелните мъже в Америка, ще (психо)анализира чак в края на филма баща ѝ. През останалите два часа Соркин рядко намалява картечния ритъм на разказа, докато Джесика Частейн като Моли увеличава дълбочината на деколтетата си с всяко вдигане на залога, а ние се чудим коя е най-силната ѝ карта: стоманената воля за победа на спортиста в нея или комбинативният ѝ ум с отличен обхват от ексела до правото. И как с тези двете в крайна сметка тя не печели играта.

"Бях затънала толкова дълбоко, че можех да започна да добивам шистов газ", забива Моли поредната си убийствена реплика в разговор с адвоката (Идрис Елба), който застава до нея, когато е арестувана от ФБР заради руските мафиоти, седели около масата ѝ за покер. Скандалът през 2013 разкри, че Леонардо Ди Каприо, Бен Афлек и Тоби Магуайър (тук Майкъл Сера, обърнете внимание) също са били в играта на Моли, но филмът бяга от жълтите нюанси, следвайки принципите на героя си – една жена с интелект за милиони и дори още по-скъпо чувство за чест.

Каква е цялата истина обаче не разчитаме да разберем точно от Принцесата на покера. Твърде много факти не са на мястото си в историята на Соркин в името на добрия сценарий и това не е новина. Стилът му е да компресира действителността до получаване на концентрат със собствен характер, така че накрая всъщност не гледаме реални хора, а негови герои. Марк Зукърбърг, Стив Джобс и Моли Блум са сякаш от една вселена. Което не значи, че като режисьор го сравняваме с Финчър и Бойл, а че и без тях може да изведе историята си до екран. Нелош комплимент за първи опит.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.