Мия и Мигу

Мия и Мигу


Оригинално заглавие: Mia et le Migou
Език: френски
Жанр: анимация
Франция/Италия, 2008, 92'
Режисьор: Жак-Реми Жирер
След смъртта на майка си 8-годишната Мия напуска родното си селце и поема на пътешествие в търсене на своя баща. По пътя си тя среща Мигу – странно създание, което й разкрива тайната на свещеното дърво, стоящо в основата на всеки живот на планетата.


Вторият пълнометражен филм на прочутия аниматор Жак-Реми Жирер проследява историята на момиченце, чието фантастично пътуване с цел да спаси баща си го отвежда до срещата с необикновено същество, наречено Мигу. Но Мия и Мигу отива отвъд чистата фантазия и се занимава с по-отрезвяващи проблеми като унищожаването на околната среда, експлоатацията на работниците и ужасните последици от алчността.
Бащата на Мия - Педро, е работник, който строи луксозен курорт край отдалечено тропическо езеро. Но мистериозни проблеми спъват проекта и когато свлачище затрупва Педро в един тунел, Мия тръгва на дълга и рискована експедиция за да намери баща си. По пътя през опасна джунгла среща Мигу – първо един, после много – странни, еднакви твари, които приемат различни форми: от дребни същества, подобни на деца, до сприхави великани. Съществата Мигу пазят свещено дърво, което е ключът към всичко живо на Земята. За да защитят дървото, Мигу спъват построяването на курорта.
В това време шефът на Педро - безскрупулен строителен предприемач, е дошъл на острова със сина си Алдрен. Алдрен е разочарован от всичко, което прави баща му, и когато среща Мия, се съгласява да й помогне да открие изчезналия си баща и да опази свещеното дърво. Но може да е твърде късно. Бащата на Алдрен е решен да унищожи дървото и съществата Мигу, за да завърши курорта си.
Жирер съживява историята с изящна ръчно рисувана анимация, която включва рисунки с пастел и с акварел. В този богат като текстура свят виждаме две смели деца – Мия и Алдрен, а дълбочината на характерите им разкрива силата на независимата мисъл и важността на съвместните действия. В същото време Мигу е едно от най-уникално измислените същества, появявало се на екрана.
С прекрасните си герои и привлекателни цветове Мия и Мигу е вълшебно и стоплящо сърцето пътешествие с неочаквани обрати, което засяга актуални проблеми и предлага децата и възрастните да ги разгледат заедно.

Алън Брод


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.