Киномания в Пловдив

Киномания в Пловдив


16 - 29 ноември 2018
Новата четиринадесетдневна доза качествено кино идва в Пловдив с 30 заглавия от цял свят - премиерни филми от Европа и отвъд океана, български, детски, музикални и документални ленти, неостаряващи златни класики.Откриваме Киномания с новия филм на Уес Андерсън - Островът на кучетата, който даде старт и на фестивала в Берлин. Анимацията, озвучена с гласовете на Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Бил Мъри, Тилда Суинтън, Йоко Оно и Харви Кайтел, гледаме на 16 ноември от 18:30, а след нея зареждаме още няколко заглавия, които грабнаха вниманието ни.

В разгара на Студената война СССР праща балетната си трупа в Париж, за да демонстрира изтънченост пред света. Действително се получава международна сензация – само че заради танцьора Рудолф, който се увлича по френската култура и бяга на запад. Режисиран от Рейф Файнс, украинският танцьор и кинодебютант Олег Ивенко върви уверено по стъпките от книгата Рудолф Нуреев: Животът на Джули Кавана.

Англоезичният дебют на Клер Дени ни хвърля в дълбокия Космос, където Жюлиет Бинош, успяла да превърне насилствено Робърт Патинсън и Мия Гот в родители, е учен-надзирател на екипаж от затворници като тях, заточени на мисия до една черна дупка. Нататък историята изследва борбата с първичните нужди, куража, морала, самотата и нарастващото отчаяние в героите, а филмът (с палец нагоре от Сан Себастиан) е от типа "заобичай или намрази".

Чилиецът Себастиан Лелио, тъкмо взел чуждоезичен Оскар за Фантастична жена, сега прави римейк на друга звезда от филмографията си – Глория от 2013. Новият прочит пренася действието в Ел Ей, където Джулиан Мур е жена на 50+, която иска да е нещо повече от баба, затова тръгва по нощни клубове в търсене на любовта и намира Арнолд. Въпросът е готов ли е той за нея.

Ако заканата му за пенсиониране се окаже вярна, Робърт Редфорд се оттегля от киното със стил, като влиза под вратовръзката на Форест Тъкър – един от най-изпечените банкови обирджии в историята. Извършил последния си удар на 78 години, той умира кротко в затвора през 2004 след общо 18 успешни и 12 неуспешни бягства оттам.

Лаура (Пенелопе Крус) се връща в родното село с децата си за сватбата на сестра си. Докато си припомня простите радости от младостта си, атмосферата се нажежава от присъствието на старата ѝ любов (Хавиер Бардем), назряващото напрежение във фамилията и, за капак, изчезването на дъщеря ѝ. Построена от собственика на два Оскара Асгар Фархади, историята се оплита около подозрения, пари и стари тайни.

Серджо е младеж с амбиция да напусне провинциалния си град, за да отиде в Рим и да се сближи с Берлускони, а пътят до целта му минава през трафик на жени като ескорт за събития. Извървяваме го с него в тази сатира от Паоло Сорентино, която е базирана донякъде на реалния живот и кариера на екс-премиера, но и се присмива на цялата политическа суматоха в Италия.

На миналата Киномания разследвахме смъртта на художника в Да обичаш Винсент, построен от 65000 маслени картини. Сега Джулиън Шнабел събира известните факти в емоционална възстановка на живота му във френските градчета Арл и Овер (където е и погребан), а от Венеция подават купа Волпи на Уилям Дефо, чийто Винсент е "просветлен, луд, брилянтен, безпомощен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ".

Киномания е от 16 до 29 ноември в Lucky Дом на киното
Билети: 8/ 6лв, карта за 7 прожекции - 42лв
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.