Сако от велур

Сако от велур
театрална постановка
от Станислав Стратиев
Режисьор: Бойко Богданов
Сценография: проф. Светослав Кокалов
Костюми: Петя Стойкова
Музика: Данко Йорданов
Пластика: Александър Илиев
С: Филип Трифонов, Георги Мамалев, Стефан Щерев, Пламен Пеев, Мария Сапунджиева, Николай Урумов, Ванча Дойчева, Христо Терзиев, Виктория Колева, Стоян Ппепеланов, Цветомира Даскалова, Милена Атанасова, Кирил Кавадарков
"Театърът би могъл да бъде мъничко място, където да се води диалог, където човекът да чува своите мисли, своите въпроси, да мисли и да се включва в онова приключение, на което го кани театърът", казва Станислав Стратиев.


Блестящата сатирична комедия Сако от велур е точно такова смешно, тъжно и на места страшно приключение из абсурдните и в същото време толкова познати житейски случки. Тази необикновена история започва, когато езиковедът Иван Антонов си купува сако от велур и иска да подстриже космите по него заради подигравките на приятелите си. Сакото е подстригано, но в същото време е записано в чиновническите регистри като “частна овца”. А за овцете, както и за всички други притежания, трябва да се плащат данъци. Безобидна шега или просто грешка? Работата е там, обяснява един от героите в пиесата, че днес никой не си признава грешката. Такъв е стилът. Днес правят пет нови, само и само да скрият старите. Затова и толкова очевидни грешки минават още за успехи.
Оттук започва ходенето по мъките и спускането по пързалката, по която Иван Андонов и двамата му приятели са запратени в лабиринта на бюрокрацията. А това е безкрайна, смешна и налудничава траектория из реалностите на “българския модел”.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.