Откат

Откат
театрална постановка
от Захари Карабашлиев
Реж.: Стайко Мурджев
Музика: Петър Дундаков
Сценография и костюми: Нина Пашова · Пластика: Мила Искренова
С: Мимоза Базова, Милен Миланов, Леонид Йовчев, Лидия Инджова, Иван Радоев, Гергана Данданова, Георги Новаков, Веселин Анчев, Ангел Генов, Анастасия Ингилизова, Тигран Торосян
Режисьорът виртуозно жонглира между фикция и действителност, гротеска и реалност, ирония и самоирония, кикот и смях. Светкавични появи, преминаване от образ в образ неусетно увличат в един сюжет, който носи съвременен адрес. Доразвит с модерния език на сценография, 3D анимация, пластика и оригинална музика.


Името на Захари Карабашлиев вече не е новост в литературно-сценичното ни пространство. Проби убедително с 18% сиво и сборника с разкази Кратка история на самолета. Пиесите му също се наложиха – Неделя вечер спечели Аскеер за драматургичен текст за 2009 и номинация Икар за 2010, а Откат е с Голямата награда за драматургия на фестивала Друмеви театрални празници за 2008. Авторовата податка е предизвикателна откъм вмешателство и за читателя, и особено за режисьора – младият Стайко Мурджев, който от парчетата живот, от импулсите трябва да сглоби цялост. Казва, че текстът е атрактивен, свеж, но забавното – дотук. На репетиция се разпада на съставни части, което пък изисква да се намери структура и да се вкара в театралния език. Правят го заедно, режисьор и актьори със свръхинтерпретация на текста и имплантиране на външни идеи. Нишката: авторът и пишещата машина с нейния екот, цензорът – редакторка, по принуда любовница, жената – съпруга, актриса под режисурата на мъжа си, с конфликт, истерия и пистолет (със или без откат?), мъжът – с елегантни обувки, бодигард, оръжие и син-заложник, цинизмът – в бара, в редакцията, в позата, в изказа. Всичко донатъкмено с иманентно вплетени 3D анимация, пластика, авторска музика. И едно от посланията: говорим единствено със себе си – недочуваме като мода, фобия, крах. Оглушахме. Живеем в собствената си история – като в аквариум.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.